Hráčky Chodova křepčí s vysněnou trofejí Flora Florbal. Foto: Otakar Prášek
18. 9. 2015 Extraliga žen (0) KOMENTÁŘŮ

Extraliga žen začíná. Jak jsou na tom jednotlivé týmy?

 



(VELKÝ PŘEHLED) Nejvyšší ženská soutěž zažije zvláštní ročník. V letní přestávce došlo k mohutnému odlivu hráček do severských elitních soutěží, a tak už na palubovkách sportovních hal neuvidíme některá známá jména. Otevírá se tím ale prostor pro novou a převážně mladou krev. Florbal.cz zmapoval, jak si kdo před startem soutěže stojí.

FAT PIPE FLORBAL CHODOV
Úřadující mistryně pořádně rozvířily přestupové vody. Přišly sice o útočnici Terezu Urbánkovou nebo dlouholetou kapitánku Annu Dvořákovou, dovedly ale trojici hráček konkurenčního ELITE, Terezu Pilíkovou z Herbadentu a nesmíme zapomenout ani na Hanu Ranochovou, která utvoří nesmírně kvalitní brankářský tandem s Kristýnou Provázkovou. Tým navíc čeká příprava na Pohár mistryň, kterého se lvice účastní premiérově.
+ Chodov si razantní změny vyzkoušel už loni a co je nejpodstatnější, vyladil tým na play-off
– Pohár mistryň představuje vrchol sezony už v jejím počátku, o to těžší se bude vrátit na ligovou scénu.
Tip na umístění v základní části: 1. místo

1. SC Vítkovice Oxdog
Ani Vítkovicím se tentokráte nevyhnuly velké změny a fanoušci si budou muset zvykat na tým bez Sládečkové, Ratajové nebo klubové ikony Léblové. Na druhou stranu přišla mladší sestra Michaely Šponiarové – Zuzana nebo reprezentantky Pantělejevová s Kieckovou. Určitě bude zajímavé sledovat, kterak se proměněný tým, v čele s novou kapitánkou Denisou Ferenčíkovou, popere s nástrahami nejvyšší soutěže.
+ Přes všechny změny v hráčském kádru se mohou ženy Vítkovic spolehnout na stabilní trenérské vedení, vždyť trenér Velecký zahájí na lavičce žen již osmou sezonu v řadě.
– Některé hráčky si vůbec poprvé zahrají na té skutečně nejvyšší úrovni a adaptace jim zpočátku může činit problémy.
Tip na umístění v základní části: 2. místo

Herbadent Praha 11 SJM
Dlouholeté mistryně dvakrát padly v Superfinále, na další zteč se vydají bez Elišky Krupnové, za to s Janou Christianovou. Ta Herbadent nečekaně posílila před začátkem ročníku a určitě bude zajímavé sledovat, v jaké se vrátí formě. Tým trenérky Markéty Šteglové rovněž přišel o Terezu Pilíkovou, „konečně“ však bude moci nasadit její sestru Lucii.
+ Už druhý rok po sobě není Herbadent považován za jednoznačného favorita na titul, loni navíc dokázal vyhrál základní část.
– Individuální kvalita Elišky Krupnové bude chybět, rovnocennou náhradu Herbadent do útoku nepřivedl
Tip na umístění v základní části: 3. místo

FbŠ „pipni.cz“ Bohemians
Zelenobílí se vydali cestou zahraničního kouče a vůbec poprvé tak hlavním trenérem v české ženské extralize bude Fin. Jay Backman dostane k dispozici mix zkušených hráček a talentovaných juniorek. Na poslední chvíli musí oželet Marcelu Urbanovou, která se sice s týmem připravovala, nakonec ale do extraligy naskočí opět v dresu Liberce.
+ Ekipa mladých hráček je stále doplněna o zkušenou osu v podobě Kreisingerové, Burdové, Polákové nebo Veselé.
– Zahraniční trenér v českém prostředí – to nedopadlo vždy dobře. Angažování Backmana je risk, který se může, ale nemusí vyplatit.
Tip na umístění v základní části: 4. místo

Crazy girls FBC Liberec
Pod Ještědem to bylo další krušné léto. Tentokráte ale tým počítal výrazné ztráty, když do finského NST odešla Hana Koníčková a ještě před ní zamířila do švýcarského Red Ants Michaela Mlejnková. Trenérka Lenka Bartošová se tak opět musela porozhlédnout v regionu a přivedla si mladé naděje z Teplic či Nymburka. Rovněž bude zajímavé sledovat, jak se po dlouhé pauze dokáže na extraligu adaptovat její několikanásobná mistryně Oxana Shamanina. Do týmu se navíc vrací exkapitánka Simona Kabeláková.
+
Odchody Koníčkové s Mlejnkovou dokázal, co se zkušeností týče, vyvážit příchody Kabelákové, Urbanové nebo Shamaniny.
Liberec dlouhodobě doplácí na to, že je nesmírně těžké zde přivést florbalistky. Právě proto musí sázet na hráčky z regionu.
Tip na umístění v základní části:
5. místo

Sokol Brno Židenice Florbal.com
Celek trenéra Martina Hájka je ceněn pro svou agresivní hru, ve které by rád pokračoval. Bude to ale s notně pozměněným kádrem, který opustila kapitánka Svobodová, další obránkyně Theimerová nebo Miklíková s Humlovou. Naopak se do Brna vrací Simona Némethová s brankářkou Ditou Ondrejkovou. Minimálně úvodních několik utkání se budou muset v Židenicích obejít bez Jany Švecové, která léčí zranění dolní končetiny z reprezentační „Tour de Sweden.“
+ Židenické atraktivní a agresivní pojetí florbalu, od kterého nehodlají v Brně ustoupit.
– Tým opustilo velké množství zkušených hráček, navíc se mu dlouhodobě zranila čerstvá reprezentantka Jana Švecová, která měla převzít roli lídra.
Tip na umístění v základní části: 6. místo

FBC ČPP BONUSIA OSTRAVA
Ostravu čeká první z několika ročníků, ve kterých bude do extraligy mohutně zapojovat hráčky z vlastní líhně, které čerstvě splní věkové omezení nejvyšší soutěže. V průběhu léta přišla o svou stěžejní hráčku Romanu Kieckovou, kouč Jakub Robenek ale tvrdí, že její odchod tým výrazně neovlivní, protože na její místo má náhradu. Sám hlavní trenér bude muset dělit svůj čas mezi obě elitní soutěže dospělých, obnovil totiž svou vrcholovou hráčskou kariéru.
+ Odcházející hráčky, především pak Kieckovou, by mohly příchozí juniorky okamžitě nahradit.
– U žen Ostravy se lze zaměřit na dva zásadní jevy: kouč Jakub Robenek bude muset nově dělit čas mezi muže a ženy. Navíc jeho mladé svěřenkyně se budou muset připravit na to, že v extralize ve větší míře narazí na soupeře, který může být nad jejich síly.
Tip na umístění v základní části:
7. místo

ELITE PRAHA
Tým, který našel útočiště na Děkance, by loňskou sezonu nejraději odepsal ze své historie. V létě sice přišel o tři mladé naděje, na druhou stranu jej ale posílila slovenská reprezentantka Patakyová, či na poslední chvíli duo Miklíková – Humlová z brněnských Židenic. Nadále udržel zkušenou Chvátalovou, brankářku Gécovou a po zranění se mu vrací obránkyně Karla Kalecká.
+ Tým má na čem stavět, poslední ročník se mu hrubě nepovedl a v nadcházejících bitvách může jen překvapit.
– ELITE dlouhodobě doplácí na to, že pro hráčky mířící do Prahy je až několikátou možností a v konkurenci Chodova, Herbadentu nebo Bohemians se mu hráčky shánějí velmi těžko.
Tip na umístění v základní části:
8. místo

TEMPISH FBS Olomouc
Olomouc v letní přestávce vyměnila trenéra. Pavla Hausnera nahradil Ondřej Otáhal. Vyrovnat se musel s odchody Adély Pantělejevové do Vítkovic a Simony Kabelákové do Liberce, přesto věří, že ač je jediným cílem pro letošní ročník záchrana, tak tým má na play-off. Podobně jako v Ostravě a Liberci, také Otáhal chce vsadit na nadějné juniorky. K ruce tak bude mít Alici Pavlíkovou, jednu z legend olomouckého florbalu.
+ Vedení oddílu vyhlásilo za primární cíl záchranu soutěže, hráčky se tak nemusí stresovat přehnanými ambicemi.
– Za odcházející opory přišly pouze mladé hráčky, podobně jako Herbadent v případě Krupnové, také Olomouc rovnocennou náhradu nezískala.
Tip na umístění v základní části:
9. místo

Tatran Omlux Střešovice
Tatran v létě musel hned dvakrát řešit post hlavního trenéra. Původní výběrové řízení totiž sice vyhrál Roman Karczmarczyk, ovšem jeho anabáze trvala pouhých devatenáct dní. Ačkoliv vyhrál s juniorkami Prague Games, musel odejít a na jeho místo nakonec přišel Miroslav Vybíral. Mladý kouč se netají ambicemi a rád by s týmem hrál v dlouhodobém horizontu o medaile. Zajímavé je jméno asistentky, bývalé brankářky juniorské reprezentace Sofie Francové, provdané Chlanové.
+ Mladý tým je stále celkem budoucnosti, navíc se může spolehnout na zázemí jednoho z největších oddílu v Česku.
– V klíčových chvílích mu budou chybět zkušenosti.
Tip na umístění v základní části:
10. místo

FBK Jičín
Jičín převzal na startu druhé extraligové sezony Martin Řehák, kterého bude veřejnost znát především jako trenéra slovenské reprezentace žen, kterou kormidluje společně s Jaroslavem Marksem. Nadále se bude moci spolehnout na Gabrielu Žůrkovou, nově také na Leonu Müllerovou. Výrazným odchodem je určitě Pavlína Mikolášková, kterou čekají mateřské povinnosti.
+ Tým je o rok zkušenější, získal nového trenéra a nadále se bude moci spolehnout na Gabrielu Žůrkovou nebo nově Leonu Müllerovou
– Martin Řehák měl zájem o dvojčata Hudákova a Elišku Buchalovou, nakonec se mu je však získat nepodařilo.
Tip na umístění v základní části:
11. místo

TJ Sokol Královské Vinohrady
Vinohradské „SKV Ladies“ převzal jako hlavní trenér Vilém Svoboda, jinak také tisková spojka České florbalové unie. Ovšem nenechte se mýlit, Svoboda rozhodně není trenérským nováčkem. Čeká ho ale nesmírně těžký úkol: kádr SKV se prakticky nezměnil a navíc přišel o zkušenou Moniku Petřekovou. Na druhou stranu bude za Vinohrady nadále hrát Aneta Tvrzníková nebo bývalá kapitánka reprezentace žen Zuzana Macurová.
+ Vinohrady nemusí nikomu nic dokazovat, do soutěže jdou v pozici outsidera a mohou pouze překvapit.
– Tým se prakticky nezměnil.
Tip na umístění v základní části:
12. místo


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*