Florbalová reprezentace. Foto: Martin Flousek, xflorbal.cz Florbalová reprezentace. Foto: Martin Flousek, xflorbal.cz
22. 10. 2015 Reprezentace (42) KOMENTÁŘŮ

Cepek s nominací na Brno stále čeká. Hráči repre jednají o podmínkách

 



Před dvěma lety se česká florbalová reprezentace naposledy představila domácímu publiku a v České Lípě slavně porazila Švédy. Za pouhých 15 dnů ji čeká turnaj Euro Floorball Tour v Brně, jenže je otázkou, kdo se v českém dresu představí. Hráči národního týmu vyjednávají o nové reprezentační smlouvě a s vedením florbalové unie se zatím nedohodli.

Situace se ale opravdu začíná poněkud dramatizovat. Jednání probíhají a trenér Radim Cepek by moc rád oznámil světu nominaci. Jenže zatím nemůže říci, kdo v ní bude a kdo ne. Podle informací serveru florbal.cz totiž existuje skupinka hráčů, kteří podmínili svou účast na brněnském turnaji vylepšením podmínek reprezentační smlouvy.

„Nominaci mám připravenou, ale ještě čekám, kdy ji oznámíme,“ sdělil Radim Cepek serveru florbal.cz. Je zřejmé, že pokud by na poslední chvíli z nominace škrtal nějaká jména, označil by tím hráče, kterým se podmínky, za kterých oblékají reprezentační dres, nelíbí.

Kapitán národního týmu Jan Jelínek, který za hráče vede jednání se zástupci florbalové unie, sdílný nebyl. „Bez komentáře,“ odvětil na otázku, jakým směrem se věci ubírají.

Redakce florbal.cz kontaktovala i gólmana Tomáše Kafku, který je v současné době nejzkušenějším členem širšího výběru a poprvé chytal za český národní tým už v roce 2000. „Nemohu k tomu nic říct, nemám mandát vyjednávat,“ sdělil střešovický brankář.

Konkrétní nebyla ani vedoucí reprezentačního úseku Monika Adamová. „Zatím k tomu nemohu říci nic. Nebylo to validní. Jednání probíhají,“ sdělila serveru florbal.cz.

Stávající reprezentační smlouva zajišťovala florbalovým reprezentantům proplacení cestovného a zajištění ubytování na akcích.

Podle informací florbal.cz se nyní jedná o proplacení diet, neboli času stráveného na srazech národního týmu, kam si většina hráčů bere dovolené. Hráči chtějí do smlouvy zakomponovat i finanční prémii za umístění na mistrovství světa.

A kdy bude jasno? Kdy se dozvíme, kdo oblékne dres národního týmu v Brně na turnaji Euro Floorball Tour? Prý by to mělo být už v pátek.


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

  • Kim napsal:

    Diety? To ještě nemají ?!

  • mik napsal:

    Nemají nic je to ostuda. Dovolené a neplacené volna na ty týdny na akcích.

  • Mařena napsal:

    Reprezentovat by měla být vždy čest a ne za to něco chtít. Navíc polovina je studentů. Těm se jako proplácet bude co? Školné? S motivací za úspěch souhlasím, to dává smysl, ale platit jim něco, když budou na sedmém místě?

    • :-) napsal:

      jasně že je to čest, ale je potřeba si uvědomit že ti kluci za to hraní nic nedostávají, florbal je amatérský sport, musí si brát dovolené kvůli repre, kolikrát na úkor vlastních rodin a svého osobního volna kterého už tak zrovna moc nemají pokud vím. A proplácet školné? Je potřeba vzít v potaz že hráči kteří studují nejsou výdělečně činní a vše jim platí rodiče, tzn. cesty atd.. Unie by si měla konečně uvědomit že problém není v hráčích ale v jednání R.Cepka, nastane doba a nebude tomu dlouho kdy nebude chtít ČR ani nikdo reprezentovat s takovou. Místo aby dělali něco pro hráče, jde to tam od desíti k pěti, neskutečná komedie..

    • richi napsal:

      Ahá, ty máš asi dost ponětí o tom jestli jsou studenti nebo už pracující co? A už vůbec nevim co tu píšeš o 7. místě když EFT má jen 4 týmy 😀 😀

  • Kim napsal:

    A jak je na tom realizační tým ? Ten taky reprezentuje za čest, jak chce Mařenka?

  • smíšek napsal:

    No sláva to teda trvalo než se tady něco objevilo !!!! Odkud čerpá autor článku ??? Co myslí tím Skupinka hráčů???A proč R.Cepek čeká s nominaci??? At nominuje !!! Je věc výkonného výboru at s hráči jedná a at konečně ti kluci dostanou nějaké náhrady !!!!! A když odmitnou nominovaní hráči hrát tak at nominuje další uvidíme jak velká skupinka to je !!!Já si myslím že dost velká !!!!!!!!

  • Petr napsal:

    Dovolené se rychle vyčerpají, možná občas dojde i na neplacené volno. Akcí v průběhu roku na klubové i reprezentační úrovni je dost.

    Celkem se nedivím u těch, kteří jsou díky tomu v mínusu. Zejména v situaci, kdy se Unie chlubí dalšími získanými financemi od sponzorů i státu.

    Bez přesných informací ale nelze dělat závěry, jen spekulace.

  • Jindra napsal:

    tady jde o víc. snad kucí vydrží dohromady, jinak jim ta páka z ruky rychle zmizí

  • Tomáš Krásný napsal:

    Klukům držím moc palce. Líbí se mi, že to řeši jednotně a myslí na ostatní i do budoucna. Jo a skupinka hráčů je řekl bych poměrně relativní pojem. To může být klidně i 30 lidí a ani bych se tomu nedivil. Reprezentace je sice čest, ale nemusí to být přece zadarmo!

    • jaro napsal:

      Platit se da, kdyz je z ceho.To je jako by u vas vez Vitkovicich prisli s tim,ze chteji penize a klub je nemel. A co pak?zrusi se klub….pravda,je to mozne,mnoho klubu to preplacenim hracu dostalo do krachu,ale ma zkracovat reprezentace…jakoze ji zrusime?

      • Tomáš Krásný napsal:

        Vše je o rozumné domluvě. Nelze si ale myslet, že vše je možné délat zadarmo. Unie si může za danou situaci sama. Všude se prezentuje florbal jako sport, který vypada velice profesionálně a pak se nelze divit, že hráči mají pocit, že musí také přece něco dostávat. Prosté si unie na sebe ušila bič. Do marketingové prezentace florbalu se cpou miliony, tak teď asi budou něco dostat i kluci reprezentanti a je to tak správně. Oni tomu obětuji strašně moc a nechtějí nic víc než alespoň nějakou kompenzaci. A pokud jde o Vítkovice tak ty jsou finančně stabilizovaný klub takže bych neměl obavu, že bychom jej museli rušit 🙂

        • HOHO napsal:

          Tak to si řeknu hned na příštím tréninku o profi smlouvu Tome

          • Tomáš Krásný napsal:

            🙂 florbal není v takové finanční kondici, aby byl profesionální. Tohle je běh na dlouhou trať, ale už teď to ti nejlepší hráči nedělaji zadarmo a u nás je to nastaveno, že hráčum jejich úsilí kompenzujeme což mi přijde fér a logické a nemám pocit, že by nás to ruinovalo. Klukúm z repre přeji ať to dobře dojednají, pokud možno korektním způsobem a ať dostanou, co si spravedlivě zaslouží 😉

  • jaro napsal:

    A hraci snad naklady na cesty,ubytovani a stravu nemaji placenu?Me by zajimalo,ktry klub hracum dava takovy konfort,ze pri kazde akci(trenink,zapas) jim plati i vecere,veskerou stravu,dojezdy a podobne.Obavam se,ze nejake ty premie ani zdaleka nesrovnaji vyse uvedene,pokud i kluby by to mely poskytovat….odhaduji,ze ani vyse uvedeny stabilni klub:-))

    • Tomáš Krásný napsal:

      Nesrovnávejte prosím podmínky v klubu a reprezentaci. je to zavádějící. Ale myslím, že byste byl celkem překvapen, jaké podmínky hráči v některých klubech mají. Neznáme podrobnosti toho, co hráči chtějí, takže bychom jen spekulovali. Jsem však přesvědčen, že spravedlivou a adekvátní náhradu za čas strávený reprezentačními povinnostmi by hráči mít měli. Na hráče jsou již nyní činěny takové nároky jako nejsou mnohdy ani na profesionální sportovce a proto zcela chápu, že chtějí odměnu a kompenzaci.

      • Jaro napsal:

        Se srovnáním jste začal vy…a stabilním klubem. Mám pocit, že když je hráč doma, také něco jí, také spotřebovává energii a případně za své regeneruje a tohle vše mu hradí reprezentace. A to ještě jen naše, můžeme to srovnat s dalšími zeměmi, kde nehradí ani to. A teď prostě si na rovinu řekněme, že hráči chtějí prachy za to, že budou hrát….nic víc a nic míň to není. A z druhé strany je to o tom, jestli na to ty peníze unie má.

        • Tomáš Krásný napsal:

          A o tomto to přesně právě vůbec není. Za prvé, hráči se k tomu ještě nevyjádřil, tak musíme počkat. Mi akorát vadí, že jsou hráči automaticky osočování z toho, že jim jde jen o peníze, že jsou to žoldáci apod. Z informací, které se ke mě dostali )samozřejmě nemusí být správné) vím, že hráči chtějí primárně kompenzace za ztráty, které jim repre přináší. Jak píši níže, nikomu nejde primárně o to na repre vydělat. Pokud to přeneseme do běžného života, tak taky pro kamaráda, známé rádi něco uděláte zadarmo, ale ne vždy a pořád. taky pak již očekáváte minimálně nějakou protislužbu, či si to už necháte zaplatit. Když to úplně přeženu, tak dnešní doba přináší to, že čas se stává pro každého z nás velice drahou komoditou. O tom opravdu něco vím. No a v takovém případě pak už jde i nějaká čest reprezentovat trochu do ústraní a každý hráč v tomto amatérském prostředí musí zvažovat, zda-li si repre může ještě dovolit. Stejně tak opačně unie musí zvážit, zda-li si může finančně dovolit po hráčích chtít, aby dávali repre tolik ze svého času. Argumenty o žoldácích a nenažrancích bych dokázal akceptovat (i když taky z výhradami) v případě profesionálních sportovců. Zajímavé je, že i hokejisté a fotbalisté mají za plnění reprezentačních povinností odměny, ale málo kdo to řeší. Nebuďme závistivý a klukům z florbalu, kteří tomu, aby mohli reprezentovat naši zem, dávají a obětují neskutečně mnoho, nějakou adekvátní odměnu přejme. Zaslouží si ji! Nutno ještě dodat, že pokud ji třeba nedostanou, mají plné právo reprezentovat odmítnou. Nikoho nemůže nutit reprezentovat a v daném případě by měl takový hráč mé plné pochopení.

        • Tomáš Krásný napsal:

          A ještě jedna poznámka. Myslím, že prostředky na unii se můžou najít. Nebo Vám připadá unie jako subjekt, který by nějak živořil? na unii se zaměstnávají lidé (nic proti nim), kteří musí po každém kole zpracovávat rozšířené statistiky, což jsou hodiny práce apod. Nebo naprosto předimenzovaná podpora marketingu. Jsou to jen příklady, ale kdyby si florbal lépe ujasnil priority nákladů, tak si myslím, že tato kauza ani není.

          • Jaro napsal:

            Tudíž jste se vrátil zpět na začátek….a tedy k tomu, zda prostředky jsou a je ochotno je tímto směrem investovat a nebo nejsou, případně není ochota je tímto směrem investovat. Hráči by chtěli peníze, které v amatérském sportu samozřejmostí nejsou (na rozdíl právě od fotbalu, hokeje atd.), není ani jisté, zda by to tak mělo vůbec správně být (co pak reprezentace žen, juniorů a juniorek?). Na druhou stranu máte pravdu v tom, že neznáme detaily podmínek. Osobně bych např. pochopil snahu hráčů mít kompenzovány akce v neoficiálních reprezentačních termínech (tedy věci mimo EFT, kvalifikaci a MS), jako jsou různá nárazová soustředění a podobně, a které nejsou samozřejmostí a nejsou ani podmínkou pro mezinárodní fungování českého florbalu. U mezinárodních zápasů výše uvedených (MS, kvalifikace, EFT) pokládám reprezentaci za čest a touhu po penězích u těchto akcí za něco co ještě do florbalu nepatří.

          • Tomáš Krásný napsal:

            Na tom se shodneme. Já bych s Vámi samozřejmě souhlasil, že v amatérském prostředí by peníze nárokovány být neměly. To by ovšem z druhé strany nesmělo být vyžadováno plnění v takovém rozsahu, že jej mnohdy ani profesionální sportovci nemají. Takže ano, rozumným kompromisem by bylo, pokud nejsou finanční prostředky, omezit počet repre akcí, tak aby to pro hráče nebyla taková časová zátěž, protože čas jsou dneska opravdu peníze 🙂 Suma sumárum: Unie, chceš tolik repre akcí za rok? Ano, tak prostě zaplať. Nemáš na to peníze? Aha, tak v tom případě se akce musí omezit…každý si může dovolit jen to, na co má. My ve Vítkovicích taky nemůžeme po hráčích žádat trénink 5x týdně ráno i odpoledne, protože by to byl nehorázný požadavek vzhledem k tomu, co hráčům můžeme nabídnout.

    • bla bla bla napsal:

      Bože můj je jasné, že to mají placené. Ale dovolenou ti nikdo nevratí ani neproplatí čti články nad sebou možná ti to docvakne. Jde tu o princip a já jim fandím, aby to dopadlo. A nevidím důvud proč by reprezentace neměla být placená. Ve většině reprezentacích to tak prostě je. Jen zas někteří češi se tomu strašně diví. Neuvěřitelný… 😀 Jinak přeju krásný den 😀

  • Ca3n napsal:

    Nechapu to. Kdo reprezentovat nechce (napr. kvůli penezum), at se reprezentace narovinu vzda a nehraje si na schovávanou.

    Nevim na co si hrajeme, jsme florbal. Diky temto manyrum elit se neustale zvysuji naklady desetitisicum v clensky zakladne. Platit něco vic nez naklady lze az na to budou florbalove prijmy generovany z jinych zdroju nez z poplatku, prispevku a dalších penez tahanych z lidi kteří florbal hraji pro zabavu a ne proto aby sponzorovali funkcionare, bafunare, nebo dokonce pány reprezentanty.

    Je mi z tyhle doby kdy vse jde jen za peníze nabliti. A z reprezentantu-zoldaku taky.

    • ja napsal:

      Kamaráda hlavně by mne zajímalo jak by jsi mluvil kdyby jsi v te repre byl a šlo by o tebe !!!!!!!!!! Uvědom si jen jedno repre srazy a repre treninky a jine soustředění , těch je více než zakonem daných dní na dovolenou !!!!!

      • Tomáš Krásný napsal:

        Přesné tak! Pokud unie chce, aby repre povinnostmi strávili tolik svého času, musí nabídnout adekvátní kompenzaci. Nikdo tu nechce na repre přece vydělávat.

      • Jaro napsal:

        To se potom ale bavme proč je to tak hloupě?

        • Standa napsal:

          Myslím, že odpověď je nasnadě:

          „Dosud se to neřešilo tímto způsobem. “

          Hráčům držím palce. Ne aby „oškubali“ Unii, ale aby se s ní domluvili na rozumném kompromisu.

          … taky se trošku bojím, že Unie se s hráči dohodne a na příští rok bude licence stát 700,- Kč/hráč.

          To, že není nominace známa cca dva týdny před akcí je buď „velice jedinečné“ klamání soupeře nebo „fraška“.

  • fanda napsal:

    myslím, že tahle diskuse bez znalosti toho, co hráči ve skutečnosti chtějí, je celkem jalová a o ničem. proto jenom obecně – florbal je amatérský sport, který si ovšem hraje na něco více. peněz na unii je myslím dost. hráči mají právo žádat cokoliv. unie jim může a nemusí vyhovět. o jakémkoliv nároku na cokoliv ze strany hráčů je zbytečné diskutovat – nemají žádný relevantní podklad. dále to je pouze otázka jednání, komunikace,strategie do budoucna. nepleťte kluby s reprezentací, pokud kluby chtějí a mají na to platit hráče, ať tak činí. mohou je nakonec odměňovat i za repre starty…

  • Unie si hraje na boha napsal:

    Kdyby se unie netvarila jak je vse nejlepsi jak se o kluky v reprezentaci nestaraji apod… Jenze opak je pravdou… Jde to tam od desiti k peti. Na mistrovstvi sveta kluci spali na pristylkach (ano prvni 4 dny). Jidlo take nebylo vzdy v poradku. Pote jsou kluci nuceni odejit na nejake zdravejsi jidlo (kebap), aby nasytili zaludek. (Ktery si platili ze sveho). Kdyz se podivame na zabery po vyhranem zapase o bronz kde jsou sampanske?? Nikde nic asi se nepocitalo, ze by kluci mohli zvitezit. Kdyz se nedari muzou za to oni protoze je to banda rozmazlencu frajirku. Kdyz se dari veskere zasluhy jdou na adresu trenerum. Kluci si berou sve volno aby mohli dat ze sebe to nejlepsi kdo z nas by to dokazal delat po nekolik let zadarmo? Ne vse je tak ruzove co nam media predhazuji. Jak tady jeste nekdo psal, ze unie zajistuje hracum regeneraci apod… Kde tahle regenerace byla na poslednim soustredeni v brne? Takze klukum drzim strasne moc palce a snad dostanou nejakou prijatelnou odmenu za sve vykony za svuj cas a chut reprezentovat cr.

  • Jirka Bareš napsal:

    Já jsem toho názoru, že by reprezentant něco dostávat kromě úhrady za cestu/ubytování/jídlo klidně mohl, jestliže vyčerpá díky reprezentaci celou dovolenou(a třeba ještě něco navíc), tak jsou to už sakra slušné peníze, které díky tomu ztratí. Osobně si nedovedu představit pořád pracovat a místo dovolené fyzicky dřít, tudíž být bez odpočinku celý rok a ještě na tom ztrácet peníze. Nikdy jsem nehrál úplně na nejvyšší úrovni a přesto vím, jak je náročné pracovat a trénovat třeba jen třikrát týdně a jaké problémy v práci mohou být kvůli tomu, když člověk potřebuje kvůli florbalu nějaké volno. Když tomu ti hráči obětují ještě mnohem víc, tak už tohle považuju za dostatečný projev chuti reprezentovat, proto bych reprezentantům klidně něco navíc dopřál. Jak už tu padlo, kdyby šlo o handrkování o peníze ve sportu, kde má v klubu hráč smlouvu na stovky tisíc nebo miliony Kč ročně, neváhal bych ho nazvat prachsprostým žoldákem a nenažrancem, ale tohle je přecijen něco jiného. Samozřejmě, že repre je veliká čest, musí se pro ni(a za ni) makat, musí se něco obětovat, ale té cti a té radosti z florbalu se člověk, jak se říká, nenažere a pokud ho živí něco jiného a on to musí díky reprezentování dělat méně pořádně, pak by unie mohla těm hráčům trochu přilepšit, aby na ty profi výkony měli taky aspoň z desetiny profi podmínky. Klidně bych byl pro, aby ta podpora byla individuálně pro každého jiná, protože jak už tu bylo naznačeno- jinou ztrátu utrpí student žijící u rodičů, který neztratí příjem a je po uhrazení cesty a jídla v podstatě na nule a jinou otec rodiny, který si vezme v práci neplacené volno. Hlavně kvůli udržení zkušených hráčů by k nějakému kompromisu dojít mělo, protože v každém sportu jsou důležití a ne každý, kdo chce kromě florbalu žít i rodinný život má zároveň takovou výkonnost, talent, práci a vůli, aby mohl hrát na vysoké úrovni a k tomu v repre a právě finanční podpora by mohla takové hráče udržet ve hře. Nechme se překvapit jak to dopadne

  • Čikina napsal:

    Souhlas

  • ADALBERT napsal:

    Když chce unie aby hráči reprezentovali, což je jejich čest že jsou nominovaní (na všechny akce), tak by zároveň měli hráči po unii chtít náhradu, což by měla být pro unii samozřejmost…všeho s mírou samozřejmě.

  • Florbalsonzadarmoson napsal:

    Dobrý den,
    Florbal hraji celý můj život. Bere mi to strašně moc času ale na druhou stranu jsem poznal spoustu přátel. Ale už je to komedie, konečně by měli být peníze za florbal. A především u reprezentantů. Je přeci směšné hrát florbal na takové úrovni, a když se ti tví známí, nebo jen laici, kteří florbalu nerozumí zeptají, kolik to cáluje? A ty odpovíš nic, a ještě si musím vzít dovolenou v práci. To už zní opravdu komicky. Můj názor je takový, že by do florbalu měli vstoupit peníze. Mluví se o tom už od roku 2007/2008 ale pořád nic.

    Nezastávám ten názor, že florbal je ještě nezkaženým sportem, který děláme, že ho milujeme. Ale chtěl bych vidět tyhle patrioty, kdyby jim někdo nabídl za florbal peníze třeba jak v některých nižších fotbalových ligách (10 000-15 000 kč. Znám hodně takových.

    Jen lidi nedělejte, florbal běží v TV a ti, kteří florbal nehrají nebo to nejsou od dotyčného rodina, si myslí, že florbal je profi placený sport. Ale situace je absolutně opačná. Já sám hraji florbal na vyšší úrovni a už mě popravdě hodně štve jak to chodí. Člověk tomu obětuje veškerý volný čas a nemá z toho nic. Něco by být mělo a tečka. A ten kdo tvrdí, že by tam peníze být neměly, tak lže! Můj názor! 🙂

  • Kritik napsal:

    Ze se vsim musi mit problem hlavne Vítkovice… zda se mi ze vsechny kluby se nejak domluvi nebo podminky akceptujou a Vitkovice v cele s panem Krasnym ktery mi prijde jako tiskovy mluvčí ze se ke vsemu vyjadrovat porad rypou a rypou.. aby tam vubec mel nejakeho reprezentanta jestli bude jeho tym predvadet takove vykony jako doposud 😀

    • Standa napsal:

      jak můžeš vědět, že tu nepíšou i jiní členové VV jiných klubů??
      Tomáš Krásný se tu podepsal a píše své názory. Z ostatních nicků vím kulové kdo nebo odkud jsou.

      Ale máš pravdu, rýpou asi jen Vítkovice (p. Krásný), ale jen Vítkovice jsou „podepsané“. Krom toho jeho výroky jsou tuším jeho názor ne stanovisko klubu.

    • amen napsal:

      Co to meleš ty blbe !!!! Co mají Vítkovice společneho s tím že reprezentanti chtějí náhrady ???? Jsi mimo !!!!!!!!!!!

  • pomoc napsal:

    zapatrej trosku dozadu a dojdes k tomu ze vitkovice sve hrace nechcou ani poustet na repre srazy, pokud za to neco nebudou mit.. a odpovez si na otazku sam.

  • DM74 napsal:

    Nechápu, čemu se tu většina diví, ano, reprezentovat je o česti, ale zároveň by na tom ty hráči neměli tratit.

Napsat komentář

*