7. 12. 2012 Zahraničí (1) KOMENTÁŘŮ

Positiooon! Německý zázrak je v semifinále! Stačily dvě lajny a góly z brejků

 



Češi jsou ze hry, oči pro pláč zbyly nakonec i Lotyšům. V semifinále mistrovství světa je Německo! Tým, vedený svérázným florbalovým maniakem Phillipem Soutterem, všem vypálil rybník. V čem tkví německé kouzlo? V jednoduchosti!

Postavili dvě pětky, stoupli si na vlastní polovinu a čekali. Dopředu byli skoro bezzubí, až na rychlé protiútoky. Lotyši vyhráli na střely 30:12. Jenže Němci měli obranu téměř bezchybnou. Kouč na celé hřiště zařval: „Positioooon!“, pětka ze poctivě zformovala do rozestavení 2-1-2 a každý splnil bezezbytku svůj úkol. Němci dřeli dozadu a góly dávali z kontrů. Od Lotyšů dostali jen 2, to Češi inkasovali 5x.

I taková taktika vede k cestě do semifinále. Německo ubránilo fyzicky nadupané Lotyše, přestálo drtivý tlak a díky gólmanovi Miku Dietzovi, doposud bezejmennému vytáhlému blonďákovi z Hamburku, který zápas rozebíral na ochozu s rozzářenými rodiči, slaví historický úspěch.

Mark Dietz

Přitom ještě na minulém světovém šampionátu skončili Němci na 10. příčce, v roce 2008 byli o další stupínek horší. „Německo je teď velmi silné díky svým legionářům a několika talentovaným mladým hráčům z vlastní líhně. Úroveň hráčů v domácích ligách se zvedá, s úspěchem národního týmu to ale moc nesouvisí,“ říká český legionář Jan Kratochvíl, který už pár let pracuje pro Německou florbalovou unii.

Dominic Mucha

Kdysi to bylo tak, že někdejší trenér Andreas Gahlert oslovoval všemožné Finy a šikovné Čechy, nabízel jim možnost hrát za německou reprezentaci.

Kdyby působil u týmu dodnes, možná se mohl prohánět v německém dresu třeba i český šikula Daniel Hulič, který si podmanil německou bundesligu svými góly v dresu Igels Drážďany. „Až skončí Muchové a Holtzové, výsledky na nějakou dobu zase spadnou do díry. Pak se možná objeví nové talenty. Ale Muchové ani Holtzové na stromech nerostou. Myslím, že bude ještě léta trvat, než Německo opravdu potvrdí, že patří do špičky,“ prorokuje Kratochvíl.

Kristian Holtz, Benjamin Borth a Fredrik Holtz

Kde se tedy vzaly současné opory německého nároďáku? Bratři Kristian a Fredrik Holtzové se narodili ve švédské Moře, jejich otec je však Němec. Dřív hráli nejvyšší švédskou ligu oba, teď válí už jen Fredrik – zato velmi obstojně za Storvretu. Kristian trochu přibral, a je to na něm vidět…

Fredrik Holtz

Dominic a Manuel Muchové jsou dvojčata, která nerozeznáte. Rodiče mají z Německa, ale vždy hráli jen švýcarské soutěže. „Kvalitní domorodci jsou Dietz, Ibold, Bernieck, Böttcher a kapitán Hühler, i když ten teď hraje už také ve Švýcarsku,“ dodává český expert na německý florbal, který je také tvůrcem německého časopisu floorballmagazin.de.

Philippe Soutter

Německo je země s relativně silnou ekonomikou, přesto i národní tým bydlí ve skromných podmínkách na hostelu. To však vyhovuje svéráznemu trenérovi Phillipovi Soutterovi, mimochodem bývalému kouči Aleše Zálesného z Langnau a nyní z Gordoly. Hvězdné manýry, které by třeba mohl mít Fredrik Holtz, vůbec nehrozí. „Soutter to s nimi strašně umí. Ví, jak je načasovat a jak si je srovnat, když si myslí, že porazili Kanadu a jsou mistři světa,“ upozorňuje Kratochvíl.

Mistři světa z Němců asi nebudou, přece jen je v semifinále čeká tým Švédska. To, že jsou letos lepší než Češi, jim však už nikdo nevezme…

Německá radost


Autor: admin



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*