Martina Čapková představuje Herbadent. Foto: Martin Flousek - xflorbal.cz
18. 2. 2016 Extraliga žen (3) KOMENTÁŘŮ

Čapková získala 10 bodů, Lacková 11 a Rantala 12. Klíčem jsou spoluhráčky, shodnou se

 



Zdá se, že první týdny roku 2016 přejí bodovým hodům. Ve finské nejvyšší ženské soutěži nejprve překonala rekord ziskem dvanácti bodů útočnice SC Classic Nina Rantala, před týdnem pak získala deset bodů za pět branek a pět asistencí obránkyně Herbadentu Martina Čapková. Zkušená florbalistka ale zůstala bod za českým rekordem, který drží už přes sedm let Hanka Lacková.

Psal se desátý lednový den letošního roku a SC Classic na svém hřišti přivítal Crackers. Svou roli favorita splnil dokonale: zvítězil 27:3, což je historicky nejvyšší výhra, kterou kdy tým ve finských elitních soutěžích dosáhl. Jeho útočnice Nina Rantala navíc dala sedm branek, na dalších pět přihrála a se ziskem 12 bodů stanovila nový rekord ligy.

Všechny oslovené hráčky vyzdvihují společný faktor: spoluhráčky. „Byl to jeden z těch vzácných dnů, kdy se vám doslova podaří vše, na co sáhnete. Celý náš tým tehdy odehrál skutečně dobré utkání, měli jsme hodně dobrých příležitostí ke skórování a využívali je. Pro mě osobně to pak bylo snadné s mými skvělými spoluhráčkami,“ hodnotí Nina Rantala.

Kapitánka Classic Nina Rantala zaznamenala v jednom utkání hned 12 bodů. Foto: Esa Takalo

Kapitánka Classic Nina Rantala zaznamenala v jednom utkání hned 12 bodů. Foto: Esa Takalo

Také Hanka Lacková prožila vynikající sezonu 2008/2009 především díky spojení s Anet Jarolímovou. Zároveň je ve výběru jediná, která při svém historickém zápisu získala více asistencí než branek. „Vyhráli jsme tehdy 13:1 a měla jsem tolik bodů jenom díky spoluhráčkám, které šance proměňovaly,“ připomíná fakt, že se podílela na jedenácti brankách ze třinácti (!), přičemž čtyři dala a na sedm přihrála.

Samozřejmě, že se řeč stočí na Jarolímovou. „Na celou tu sezonu vzpomínám hrozně ráda a hlavně na hru s Anet,“ usmívá se. „Byli jsme skvělý tým, trenér nám dával zabrat, za což jsme na něj často nadávaly, ale výsledky jsme měly a na konci jsme za to vše mohly jen děkovat,“ vzpomíná na trenéra Lukáše Pokorného.

Mimochodem, pohled na soupisku obou týmů nabídne několik zajímavých spojitostí. Ještě jako hráčka Chodova byla utkání přítomna Michaela Marešová, kromě Jarolímové pak z tehdejšího kádru hraje ještě Petra Beránková. Na druhé straně ještě stále hraje za Židenice Lucie Svobodová s Andreou Dernerovou, Veronika Wienerová pak dokonce utkání ženské extraligy dnes řídí jako sudí.

Rekord Hany Lackové odolal, Čapkové chyběl bod. Foto: Flickr ČFbU

Rekord Hany Lackové odolal, Čapkové chyběl bod. Foto: Flickr ČFbU

Před týdnem se do elitního klubu dostala také Čapková s bilancí 5 + 5, jediná obránkyně mezi zmíněnými. „Poslední tři týdny jsem trávila přípravou na státnice, takže florbal šel trošku mimo mě. Po dlouhé době jsem tak šla do utkání s čistou hlavou,“ popisuje. „Zápas s Ostravou byl těžší, než se čekalo, protože hraje velmi tvrdě, na můj vkus až moc, a výrazně tím snižuje své florbalové kvality,“ dodává.

A opět se dostane ke spoluhráčkám. „Pět gólů jsem vstřelila naposledy snad v žákyních nebo juniorkách, takže to byl celkem zázračný večer, ale bylo to dáno i dobrým rozpoložením v naší lajně a přesilovkové formaci,“ zakončila.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Verdana napsal:

    To je ale liga ta finská. Nechtělo by to snížit počet účastníků, aby bylo více kvalitních zápasů 🙂

    • Jirka Bareš napsal:

      Tam je to ale přecijen trochu jiné – při pohledu na tabulky obou soutěží je zřejmé, že u nás jsou jen tři týmy a pak velká propast, ve Finsku je výraznější bodový odskok až mezi šestým a sedmým místem, to znamená, že špička je mnohem širší a kvalitních zápasů je tedy i bez nějakého zužování mnohem více.

      • TOmአnapsal:

        Mimo jiné navíc i ve Finsku tvrdě zaznívají hlasy po snížení počtu účastníků na 10 a to přesně jak říkáte, ty rozdíly jsou diametrální jen mezi řekněme posledními třemi týmy a zbytkem, což je u nás přesně naopak.

Napsat komentář

*