Kapitán Ostravy Václav Komačka ví, že jeho tým měl uhrát klíčová vítězství už dříve. Foto: Ladislav Káňa - fbcostrava.cz
22. 2. 2016 Superliga (1) KOMENTÁŘŮ

Do play down jdeme zaslouženě, nezvládli jsme bitvy o šest bodů, říká kapitán FBC Komačka

 



Ostravské FBC čeká po roce opět boj o udržení se mezi českou klubovou elitou. O naději na postup do play off přišli svěřenci Martina Smetáka definitivně v neděli, kdy na domácí palubovce podlehli v divokém utkání 11:13 Bohemians. Nic nebylo platné ani nasazení slovenského brankáře Jakuba Klobučníka, tradiční účastník nejvyšší soutěže si bude muset na vyřazovací boje minimálně rok počkat. Podle kapitána Václava Komačky se sezona zlomila na přelomu roku, kdy jeho tým prohrál klíčové duely s Otrokovicemi a Spartou.

Ostrava byla už před utkáním v těžké pozici, teoreticky by jí totiž nemuselo stačit ani plných šest bodů. „Do zápasu jsme nastupovali úplně uvolněně,“ řekl ale kapitán Komačka. „Samozřejmě, chtěli jsme zvítězit, to každopádně, byť s vědomím, že reálná šance na play off je velmi malá, nicméně jsme si alespoň teoretickou naději chtěli uchovat. Bohužel se nám to nepodařilo a jdeme do play down,“ střízlivě hodnotil.

Trenérský štáb okolo Martina Smetáka možná mnohé překvapil nasazením slovenského brankáře Jakuba Klobučníka. „Rozhodně to nebyla lehká úloha, příležitost jsem dostal po dlouhé době a věděl jsem, že to bude asi z obou stran šílený zápas v útočné fázi, což se nakonec potvrdilo,“ uvedl ke svému nasazení sám brankář.

Potvrdilo se to vskutku do písmene, vždyť po první třetině FBC vedlo 4:1, ale už na začátku 37. minuty to bylo 7:6 pro Bohemians. „Byl to takový juniorský florbal, hrálo se nahoru – dolů, tak trochu bez taktiky, po hřišti se lítalo ze strany ze strany na stranu. Doufáme, že se to alespoň divákům líbilo. A musím říct, že je škoda, že jsme to nedotáhli,“ smutnil Komačka.

Jeho parťák v bráně to viděl podobně. „Byl to velký problém, protože hra se přelévala z jedné strany na druhou s množstvím šancí, které často ani nebyly zakončeny, takže tempo utkání bylo velmi zvláštní: dlouho jsem třeba neměl co dělat, ale vzápětí přišly dva rychlé protiútoky, ze kterých padly góly,“ popisoval zápas ze svého pohledu.

Nervy neztratil ani ve chvíli, kdy Bohemians ze stavu 9:9 rychle uskočili do vedení o dvě branky. „Věřil jsem už před zápasem, že když budeme makat, tak na to máme. Bohužel nás o výhru připravila chyba u dvanácté branky, kdy jsme nedostoupili hráče, ale v utkání byly situace, které jsme měli zvládnout lépe a dopadlo by to úplně jinak,“ smutnil mladý slovenský brankářský talent.

Jakub Klobučník dělal co mohl, střelce Bohemians ale nezastavil. Foto: SZFB

Jakub Klobučník dělal co mohl, střelce Bohemians ale nezastavil. Foto: SZFB

Ke dvanácté inkasované brance se vyjádřil také kapitán Komačka. „Byl tam můj souboj u mantinelu, rozhodčí odpískali faul, hráč Bohemians okamžitě rozehrál a u toho zakončujícího hráče bohužel nikdo nebyl,“ popsal rozhodující situaci.

Vniveč tak přišel například vynikající Klobučníkův zákrok za stavu 11:11 a hry čtyř proti čtyřem, kdy vychytal Kisugiteho. „Nevím, v průběhu zápasu nevnímám jednotlivé zákroky, soustředím se na míček a pokud na mě jde, tak se jej snažím chytit. Určitě se někdy podívám na video, abych zjistil, co se tam vlastně stalo,“ lovil v paměti.

Nicméně, také tato situace ukázala, jak těžký zápas to musel být nejen pro něj, ale také pro Ivana Ponomareva v pražské brance. „Je to těžké na psychiku v tom smyslu, že musíte jít dál, pořád se snažit něco chytit, protože to může být pořád klíčové,“ pokyvoval Kloboučník hlavou.

Problém u FBC ale nenastal v utkání s Bohemians, Smetákovi svěřenci udělali klíčové chyby jinde a jindy. „Zlomilo se to po novém roce, tehdy jsme ztráceli body a prohráli šestibodové zápasy v Otrokovicích a na Spartě,“ ví ostravský kapitán. „To jsou zápasy, které – pokud chceme hrát play off – musíme vyhrávat. Tyto zápasy jsme nezvládli a zaslouženě jdeme do play down,“ nehledal vysoký slovenský zadák výmluvy.

Jeho tým tak čeká boj o přežití, který se mu naposledy málem nepovedl, FBC se zachránilo až v poslední možné sérii s brněnským Hattrickem. „Zápasy play down se hrají prakticky od úplné nuly, je úplně jedno, že máme 22 bodů a Litvínov dva. Hrají velmi nepříjemný, takový hokejový styl, ale myslím si, že pokud zahrajeme svůj standard, tak se nebojím. Kvalita je na naší straně, ale bude to těžké,“ shrnul Václav Komačka.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Fanousek napsal:

    Des. Nekdejsi spickovy tym v republice a nejsou schopni si udrzet kvalitni hrace. Poslednich nekolik sezon je to jen o zkouseni stale dalsich a dalsich junioru a navratu hracu, kteri se drive neprosadili a doted to placali v nizsich soutezich. Timto stylem se FBC v extralize prilis dlouho neudri…

Napsat komentář

*