Patrik Dóža. Foto: Štěpán Černý Patrik Dóža. Foto: Štěpán Černý
3. 3. 2016 Superliga (4) KOMENTÁŘŮ

Vím, koho bych chtěl potkat v semifinále, hlásí Patrik Dóža

 



Už kolo před koncem si florbalisté Chodova zajistili vítězství v základní části Tipsport Superligy. Za historickým úspěchem stojí především první útočná formace ve složení Tom Ondrušek, Martin Koutný a Patrik Dóža. Posledně jmenovaný ovládl kanadské bodování a své spoluhráče si nemůže vynachválit.

Prvenství v dlouhodobé fázi nejvyšší soutěže a zároveň právo první volby soupeře do play off si chodovští definitivně vybojovali v klíčovém zápase s Mladou Boleslaví. Všichni tři členové elitního útoku Pražanů v něm při výhře 13:6 nasázeli hattrick.

Neuvěřitelný výkon chodovské „legie zkázy“ byl bezesporu rozhodujícím faktorem celého utkání. Ondrušek a Koutný si do statistiky +/- připsali 6 plusových bodů, Dóža 7 a obránci Martin Pražan s Tomášem Sýkorou dokonce 8.

I když se hvězdné útočné trio prosazovalo pravidelně během celé sezony, svůj pravděpodobně nejpodařenější večer si schovalo právě na bitvu o první místo. „Už jsme pár podobných zápasů v tomhle složení předvedli. Ale je pravda, že proti Boleslavi nám hra šlapala po všech stránkách a šance, které jsme si připravili, jsme využili,“ pochvaluje si Patrik Dóža.

Chodov v létě přišel o reprezentanta Ondřeje Mikeše, který zamířil do švédského Granla. Úkol nahradit ho dostal právě Koutný, letní posila z Brna. „Oba dva jsou skvělí hráči. Podle mě byl loni ,Miky‘ nejlepším centrem ligy a tenhle rok je to ,Koutňas‘,“ myslí si bývalý hráč švédského Pixba.

„Hlavní ale je, že jsou to oba dva super lidi a sportovci. Oba mají vítěznou mentalitu a umí se přizpůsobit tomu, co je nejlepší pro tým. To umožňuje ostatním hráčům soustředit se na svoji práci a dodává to potřebný klid,“ vyzdvihuje. „Osobně to dost vnímám. Když hraju jak s Mikym tak s Koutňasem, můžu dělat na hřišti to, v čem jsem silný. Právě díky jejich práci,“ dodává.

Jak Dóža přiznává, styl hry bývalého kapitána Buldoků se od toho Mikešova dost odlišuje. „Jsou mezi nimi drobné rozdíly. Miky má v nohách dynamit, což se o Koutňasovi už říct nedá,“ směje se. „Ale zase to dohání sílou a zkušenostmi,“ vzdává hold svému o 7 let staršímu spoluhráči.

I přes jisté typové odlišnosti si však Koutný se svými novými spoluhráči očividně sedl. „Myslím, že na to ani nebylo potřeba nějak moc času. Samozřejmě se pořád zlepšujeme. Ale od začátku se mi s ním hrálo skvěle,“ říká spokojeně Dóža.

Bronzový medailista z MS 2014 musel ještě před pár měsíci poslouchat soudy o své klesající formě a sám v tu dobu přiznal, že se na hřišti necítí nejlépe. Přesto ale dokázal ovládnout kanadské bodování s průměrem více než 3 bodů na utkání! „Nebylo to ani tak o formě, spíš o dalších okolnostech, prostě jsem se necítil plně ve své kůži,“ vysvětluje. „Teď už si ale všechno sedlo a výkonnost půjde automaticky nahoru,“ slibuje člen širšího reprezentačního kádru.

Volba soupeře pro čtvrtfinále Dóžu nechala chladným. „Nějaké debaty proběhly. Ale mě je to upřímně jedno. Vím, koho bych chtěl potkat v semifinále, ale čtvrtfinále neřeším,“ prohlašuje sebevědomě odchovanec střešovického Tatranu. Zda se Chodovu podaří po třech letech do nejlepší čtyřky probít bude záviset především právě na něm a jeho spoluhráčích z první pětky.


Autor: Redakce Florbal.cz



KOMENTÁŘE

  • fanda napsal:

    speciálně na chodov jsem zvědav – to bude trochu jiný level, jiná hra i ze strany soupeřů – uvidíme, jak si s tím poradí. tyhle suverénní týmy mají všichni jednu dosti ošemetnou záležitost – stačí je trochu znervóznit nezvyklou taktickou variantou, částečným neúspěchem, osobkou, vhodnou proti taktikou a domeček se začne sypat protože na to v průběhu dlouhodobé části nejsou zvyklí – poslední výsledky MB o tom také vypovídaly.

    • Petr napsal:

      Tam se pak ukáže variabilita trenéra, zda dokáže na změnu taktiky v průběhu utkání zareagovat. V tomto jsem u MB spíš skeptický a u Chodova zvědavý.

  • Nepražák napsal:

    Doža pokora ti nic neříka!!!!!Ještě tam nejsi!!!!!

Napsat komentář

*