Superligan 2016-17. Osm Čechů a Kohonen Superligan 2016-17. Osm Čechů a Kohonen
14. 9. 2016 Superliga (5) KOMENTÁŘŮ

Florbalová NHL startuje. Letos s osmi Čechy a opět s Kohonenem!

 



Nejlepší liga světa? Zcela jistě. Švédská Superliga po pěti měsících opět roztáčí svá kola. Tentokrát s osmi Čechy i jiným modelem. Každý z týmů odehraje v základní části 32 zápasů, lidé budou mít opět o trochu větší zájem, na programu totiž bude daleko víc derby, než v minulosti. A bude po sezoně zvedat nad hlavu pohár konečně český florbalista?

Švédská superliga je stále sledovanější. Není nouze o velké přestupy, prostě žádná nuda. Mezi hodně zajímavé patří i ty české. Ale Švédové také dostali slušnou facku od svých hvězd.

Superstřelce Billyho Nilssona zlákalo jako mnohé florbalisty v minulosti Švýcarsko, bude se pokoušet dostat druholigový Zug do elity. Do země pod Alpami se stěhuje i před časem nejdražší hráč světa Rasmus Sundstedt, který bude hrát společně s Michalem Podhráským za Rychenberg. Chybět bude i kapitán švédského nároďáku Johan Samuelsson, který po sestupu Granla zamířil do Langnau. Ikonický gólman Patrik Aman ukončil kariéru.

Johan Samuelsson, Švédsko

A pak je tu ještě jedna šílenost. Kim Nilsson se sice vrátil domů a jeho přestup do Kalmarsundu byl největší florbalovou transakcí historie. Jenže opět – je to jen druhá liga.

A tak je potřeba věřit, že Superliga bude při absenci těchto borců hodně vyrovnaná.

Hvězdy 14 týmů švédské Superligy. Foto: Per Wiklund

Hvězdy 14 týmů švédské Superligy. Foto: Per Wiklund

A jak to přes léto vypadalo v jednotlivých klubech?

Storvreta IBK

Orli z Uppsaly mají novou halu, po tříleté vládě Falunu se stali znovu šampiony a čeká je sezona pravdy. Kouč Stefan Forsman bude mít sice k ruce nového asistenta Hannese Öhmana, který ví, jak se vyhrává, ale pohled na seznam odchodů je děsivý.

Hannes Öhman, Storvreta. Foto: Per Wiklund

Hannes Öhman, Storvreta. Foto: Per Wiklund

Vedle Rasmuse Sundstedta budou hodně citelné budou i ztráty důrazného útočníka Jakoba Drewse a hlavně univerzála Joakima Olssona. A tak o to větší díl zodpovědnosti dostanou Alexander Rudd, Mattias Samuelsson či Robin Nilsberth. A Storvreta bude doufat, že se bude dařit nastupující generaci, jejímž hlavním představitelem je Albin Sjögren.

Linköping IBK

Dvakrát za sebou finále. Loni do něj Linköping došel sice až ze sedmého místa, ale ukázal, že je hodně odolný tým. A Matěj Jendrišák potvrdil, že se z něj stala superstar i pro švédskou ligu. Důležité je, že Linköping udržel téměř všechny borce do defenzivy a tak se má od čeho odrážet. V útoku sice bude chybět bohém Mikael Karlsson, ale nahradit ho mohou Christian Mattsonn či Milan Tomašík, který v novém prostředí opravdu ožil.

Milan Tomašík a Matěj Jendrišák. Foto: facebook

Milan Tomašík a Matěj Jendrišák. Foto: facebook

Pro fanoušky z Čech a ze Slovenska pak bude zajímavé sledovat, zda se podaří probojovat do prvního týmu Janu Binderovi a Lukášovi Řezaninovi ze třetiligové farmy.

Falun IBF

Po třech sezonách vlády přišel nečekaný konec, sebevědomé borce Falunu sesadila Storvreta. I proto nemohou mít ve florbalové baště jiné ambice než odvetu a návrat na trůn. Trenér Thomas Brottmann oživil tým zajímavými příchody ze Švýcarska a Česka, což bylo ve Falunu dlouhou dobu tabu.

Martin Tokoš, Falun. Foto: Per Wiklund

Martin Tokoš, Falun. Foto: Per Wiklund

Bek Nicola Bischofberger i útočník Martin Tokoš jsou florbalisté, kteří mají rádi pohyb. Skončil naopak tvrďák Alex Egebrant, který loni vypomáhal v dobách nouze. Chybět ale budou šikovné ruce Johannese Skoga. Bonusem může být novinka pro Alexe Galante- Carlströma. Jako novopečený otec bude mít jistě nový impuls.

IBK Dalen

Každoročně to má tým z Umea těžké, cestuje za svými rivaly přes celé Švédsko a přesto dokáže být konkurenceschopný. Loni se Ketil Kronberg a spol. dostali po dvou letech půstu do semifinále. Nová sezona ale bude jiná. Skončil trenér Urban Karlsson, odešel Martin Tokoš.

Alex Bodén a Patrik Suchánek. Foto: facebook IBK Dalen

Alex Bodén a Patrik Suchánek. Foto: facebook IBK Dalen

A co je hlavní, tým opustila ikona Alex Bodén. Na sever naopak míří duo Švýcarů – Nico Scalvinovi – Simon Flühmann. A hlavní oporou má být navrátilec Mattias Wallgren, který by měl šéfovat obranným řadám, ve kterých ani tentokrát nebude chybět kreativní rozehrávač Patrik Suchánek. Možná to bude pro českého šikulu poslední sezona v klubu.

Pixbo Wallenstam IBK

Lišky z Göteborgu sice loni vyhrály základní část, v play off však vyhořely. A letos to nevypadá s červenobílým klubem moc dobře. Tým pomalu stárne a mezi příchody lze počítat jen tři hráče ze sestoupivšího Granla, z nichž je českému fanouškovi nejznámější díky působení na Chodově Max Wallgren.

Daniel Calebsson, Pixbo. Foto: Per Wiklund

Daniel Calebsson, Pixbo. Foto: Per Wiklund

Opět smolný byl Czech Open pro Martina Östholma, přivezl si domů zranění a stejně jako na začátku loňské sezony bude chybět. Pixbo dál bude spoléhat na střelce Patrika Malmströma, gólmana Jona Hedlunda a ještě o další sezonu si protáhl kariéru Daniel Calebsson.

Växjö Vipers

Velké překvapení loňského ročníku. Vipers se brzy po postupu mezi elitu dostali do společnosti týmů, hrajících play off a výkonnost dál potvrzují. Trenér Niklas Nordén bude mít tentokrát situaci obtížnější, protože přišel přes léto o tři beky a žádného superzadáka se zvučným jménem nezískal.

Eero Kosonen, Vaxjo Vipers. Foto: Per Wiklund

Eero Kosonen, Vaxjo Vipers. Foto: Per Wiklund

V brance ale nadále zůstává finská opora Eero Kosonen, který navázal na působení Švýcara Pascala Maiera. Zajímavě se jeví příchod Jespera Sankella z Jönköpingu, který si bude jistě chtít vydobýt místo v elitě.

FC Helsingborg

Tahle superligová štace je snad prokletá. Helsingborg má ideální podmínky, skvělou halu, blízko do Finska, ale na velký úspěch se čeká až příliš dlouho. Sice už je tradicí play off, ale předčasné konce vždy mrzí. V přístavním městě se letos vyměnila finská enkláva. Do EräViikingiitu odešli Kukkola, Moilanen i Jääskeläinen, obratem ale přišla jiná trojice a navrch možná největší odborník.

Mika Kohonen, Helsingborg. Foto: Per Wiklund

Mika Kohonen, Helsingborg. Foto: Per Wiklund

Kouzelníka Daniela Johnssona a střelce Linuse Nordgrena budou podporovat Petri Hakonen, Jami Manninen a legendární Mika Kohonen. Co je ale podstatné, hru FCH nyní bude řídit kouč Mika Ahonen, který se před pár lety zasloužil coby analytik hry o historicky první titul mistrů světa pro Finsko.

Mullsjö AIS

Byla to velká jízda, kterou předvedl trenér Mikael Hill. Podceňovaný tým od Jönköpingu dostal z bojů o záchranu do horních pater a dokonce si s ním předloni zahrál semifinále. Jenže teď tenhle přemýšlivý kouč přenechal svou pozici. Novic Andreas Elf to bude mít přetěžké, skončil klíčový obránce Kim Hadelund i gólman Anton Lindqvist.

David Gillek, Mullsjö. Foto: Per Wiklund

David Gillek, Mullsjö. Foto: Per Wiklund

Sudí navíc nemají moc v lásce lídra týmu Davida Gilleka, který i loni několik zápasů vynechal kvůli disciplinárním prohřeškům. A tak je jsou v Mullsjö rádi, že mají i jiné ofenzivní opory – góly by měli dávat Isaac Rosén, Sebastian Palmqvist či Kim Ganevik.

AIK Stockholm

Další zmar, další krutý konec ještě před play off a tak nastal konec jedné neúspěšné éry. Gnaget má v nové sezoně postavit na nohy úspěšný trenér Magnus Jäderlund, který v minulosti vybudoval úspěšnou éru Caperia. A kádr opravdu poctivě vyčistil. Skončily dlouholeté opory AIK i reprezentace Patrik Aman a Karl-Johan Nilsson, odešel Kevin Björkström a florbalku pověsil na hřebík i Rickie Hyvärinen, ač si mohl zopakovat spolupráci se starým známým koučem.

Velké změny v AIK Stockholm. Foto: Per Wiklund

Velké změny v AIK Stockholm. Foto: Per Wiklund

AIK možná čeká pár měsíců budování, ale Jäderlund vsadil na talenty z Djurgaardenu a Järfally. Nový tým by měl pomalu stmelit ostřílený Joakim Olsson, který přišel do tradičního stockholmského klubu s mistrovským titulem ze Storvrety.

Warberg IC 85

Loni to byl propadák, který nezachránil ani narychlo povolaný veterán Magnus Svensson. Warberg po letech chyběl v play off a na to nejsou na písčitých plážích západního pobřeží zvyklí. Trenér Stefan Smedberg si dal v přípravě záležet na pilování defenzivy. Obranné řady totiž opustil Mattias Wallgren. Ale loni měl modrobílý tým problémy hlavně v ofenzivě, jen tři hráči se dostali přes 10 gólů.

Tom Ondrušek. Foto: Warberg IC, Krister Andersson

Tom Ondrušek. Foto: Warberg IC, Krister Andersson

A tak si vedení klubu hodně slibuje třeba i od Toma Ondruška, který dostal v přípravě prostor i v přesilovkové formaci. Ze Švýcarska pak další forvard Victor Ferraresi. Na to, aby se neopakoval loňský průšvih pak má dohlížet z pozice sportovního manažera bývalý reprezentant Kimmo Eskelinen.

Karlstad Innebandy

Kdysi to bývala florbalová bašta, to ještě město reprezentoval klub NB-87. Ale Karlstad pomalu zašlou slávu oprašuje. Loni se nováček udržel v elitě a nyní může zase spřádat další plány. Kromě konce Švýcara Riediho nedošlo k žádnému výraznému odchodu, ofenzivu naopak posílil Kevin Björkström, kterého občas zval i trenér Jan-Erik Vaara do reprezentace.

Kevin Björkström, Karlstad. Foto: Per Wiklund

Kevin Björkström, Karlstad. Foto: Per Wiklund

Důležitý může být i příchod beka Johana Kappleho, který může přinést zkušenosti z úspěšného Linköpingu. Své ale mohou odehrát i dva nepříliš známí Finové Aleksi Ikonen a Samuli Hulkkonen, kteří se rozhodli po sestupu opustit NST Lappeenranta.

Sirius IB

Méně slavný tým z Uppsaly je v předsezónních prognózách pasován na aspiranta sestupu. Důvod je jednoduchý. Po odchodu střelce Billyho Nilssona a gólmana Pettera Nilssona zřejmě budou chybět góly i jistota v brankovišti. Ale vedení klubu přivedlo zajímavou posilu.

Jarno Ihme, Sirius. Foto: facebook

Jarno Ihme, Sirius. Foto: facebook

Finský gólman Jarno Ihme bude dokazovat, že ho podceňují neprávem, navíc bude bojovat o návrat do národního týmu. Horší je to s náhradami v poli. Jakob Drews, který přichází z mistrovské Storvrety rozhodně není kanonýr a tak trenér Nikals Johansson bude tentokrát muset postavit základy na týmovém pojetí.

Höllviken IBF

Oranžové dresy svítily v Superlize už předminulou sezonu. Anabáze nováčka byla tehdy krátká, ale touha vrátit se do elity v jihošvédském městečku zůstala. V týmu sice dnes už není veterán Henrik Kronholm, ale potenciál ukázal tenhle tým na Czech Open, kde došel až do finále.

Adam Štegl. Foto: Štěpán Černý

Adam Štegl. Foto: Štěpán Černý

Trenér Vidar Jonsson bude sázet na poctivou defenzivu, kde by se rád prosadil i Adam Štegl. Höllviken ale bude muset zapracovat i na hře dopředu. Předloni následoval sestup právě proto, že tým dal nejméně gólu z celé ligy. Všichni tak budou doufat, že se bude dařit Danielu Perssonovi a a Johannesu Wilhelmssonovi, kteří návrat do elity loni v podstatě sami vystříleli.

Team Thorengruppen

Do Superligy postoupil druhý tým ze severského města Umea, což je dobrá zpráva minimálně pro Dalen. Aspoň ušetří cestu na jeden zápas… Ale Thorengruppen nelze podceňovat. Už dlouhá léta hrál na špičce druhé ligy a nyní se konečně dočkal suverénního postupu. Radost fanouškům možná kalí odchod Petera Reinholdta, který byl loni u 48 gólů. Posily ale také dorazily.

Jakub Hubálek, Team Thorengruppen. Foto facebook

Jakub Hubálek, Team Thorengruppen. Foto facebook

Svými loňskými výkony si řekl o angažmá český centr Ondřej Mikeš, který přišel ze sestupujícího Granla. Snad bude zdravý… Čerstvým zbožím je pak i ofenzivní zadák Jakub Hubálek, pro nějž je TT první zahraniční štací.

Nemocný Ondřej Mikeš. Foto: facebook Granlo

Ondřej Mikeš zůstane v Superlize. Foto: facebook Granlo

Web florbal.cz bude samozřejmě švédskou Superligu i pro vás sledovat. Ve spojení budeme i s českými florbalisty, kteří florbalovou NHL hrají.

Fotogalerii švédské Superligy pak můžete také sledovat na stránkách fotografa Pera Wiklunda.

Pět zápasů prvního kola je na programu už dnes večer.

19:00 Sirius – Falun
19:00 Karlstad – Thorengruppen
19:00 Växjö – Helsingborg
19:00 Warberg – Höllvikens
19:00 Mullsjö – Pixbo


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

  • Kuba napsal:

    Prosím vás nevíte o nějaké stránce kde by se daly tyto zápasy sledovat ?

    • Florbal napsal:

      Zápasy lze sledovat zde:

      https://sslplay.azurewebsites.net

      V minulosti byly jednotlivé zápasy zpoplatněny za cca 70,- swe (200,- Kč)
      Tento rok je možné zaplatit měsíční předplatné za 199,-swe (570,-Kč)
      Při platbě vyžadují označit tým, který chcete podporovat finančně.
      Dnes jsem poprvé vyzkoušel a měl jsem přístup na všechny zápasy.
      Pokud to vydrží pro všechny zápasy (ne jenom pro ten označený), tak by to bylo super.

      • Florbal napsal:

        Ještě dodám, že je možné sledovat jednotlivý zápas, ale cena za jednotlivý přenos je 89,- swe (cca 250,-Kč) takže je lepší zaplatit pernamentku – abonnemang na měsíc za těch 199,- swe.
        Například v září je možné sledovat 5 ligových kol.

  • PetroF napsal:

    Bohužel žádné zápasy SSL nejsou přenášeny bezplatně. Buď stojí jednotlivý zápas na platformě SSLplay.se 89 SEK (=252 CZK) nebo nově je možné za měsíční poplatek 199 SEK (563 CZK) sledovat všechny zápasy.

  • Blacks napsal:

    Moc hezký článek. Jen by bylo skvělé, kdyby redakce udělala podobný článek na Salibandyliigu, na kterou se tu často nedostane, přitom je to dle mého zábavnější liga, než ta švédská. Jen takovej přehled co se kde stalo, ať zas víme. Najít někde informace o transferech na severu, nebo přípravnejch utkáních je porod, neumím švédsky ani finsky 😀

Napsat komentář

*