V posledních letech vládnou finské lize hráči Classic. Foto: Salibandy.fi V posledních letech vládnou finské lize hráči Classic. Foto: Salibandy.fi
20. 5. 2020 Finsko (0) KOMENTÁŘŮ

Finský florbal i v příští sezoně na Nova Sport! Finská liga je atraktivní, říká Tomáš Rambousek

 



Televizní stanice Nova Sport má za sebou premiérovou sezonu, ve které svým divákům nabídla Salibandyliigu. Na elitní finský florbal se mohou florbaloví nadšenci těšit i v příštím ročníku. Soutěž ale ponese nový název – F-Liiga.

Ačkoliv se fanoušci nedočkali v uplynulé sezoně vyvrcholení soutěží v podobě play off, mohli si prostřednictvím televizního vysílání posvítit na doposud neprobádanou oblast. „Sami jsme nejprve moc nevěděli, do čeho jdeme. Ale pak nás úroveň a profesionalita finské ligy nadchla. Samozřejmě, že ne vždy máte štěstí na skvělá utkání, ale když na sebe narazí týmy z elitní desítky, je se na co dívat,“ ohlédl se Tomáš Rambousek, komentátor stanice Nova Sport a florbalový novinář, za premiérovým rokem vysílání F-Liigy, jak se teď nově finská nejvyšší soutěž jmenuje

„Troufnu si dokonce tvrdit, že hra má ve Finsku atraktivnější rysy než ve Švédsku. Týmy jsou víc vyrovnané, nebojí se hrát a zápasy nejsou tak takticky svázané. Nutno dodat, že poslední čtyři celky jsou o dost slabší než zbytek a měly by možná problém i v české lize. Naproti tomu první desítka týmů, včetně o něco odskočených Classic, předváděla parádní florbal,“ popsal úroveň F-Liigy Rambousek.

Sbírat cenné zahraniční zkušenosti se do Finska vydal v létě 2019 český reprezentant Ondřej Vítovec. A rozhodně nezklamal, spíše příjemně překvapil. Stal se součástí základní sestavy EräViikingit a svými výkony dopomohl mužstvu z Helsinek na třetí příčku po základní části. „Myslím si, že Ondrovi finská zkušenost dala sebevědomí v tom smyslu, že si na hřišti může dovolit o něco víc než doposud. Určitě mu pomohlo, že jeho tým před sezonou převzal nový kouč, který mu dal šanci,“ zhodnotil Tomáš Rambousek výkony českého florbalisty.

Ondřej Vítovec v dresu EräViikingit. Foto: Sara Oinas, EräViikingit

Ondřej Vítovec v dresu EräViikingit. Foto: Sara Oinas, EräViikingit

V březnu se všechen sport kvůli koronaviru zastavil. Také Nova Sport na vzniklou situaci zareagovala a postupně zprostředkuje divákům medailonky, aby rozšířila povědomí o finských klubech. „Hned první díl o vzniku SPV Seinäjoki, který jsme odvysílali, přinesl neuvěřitelný příběh. Zakladatelé oddílu původně chtěli šířit víru a nepouštěli mezi sebe nevěřící. O pár let později se SPV stalo mistrem Finska,“ nastínil Rambousek zajímavou historii jednoho z tradičních celků. Na vzniku medailonků se podíleli například brankář David Rytych nebo finská fyzioterapeutka žijící v Česku Kaisa Brabcová.

Od konce roku 2016 vysílala Nova Sport švédskou superligu, o kterou před sezonou 2019/2020 přišla. „Když by byla šance švédskou ligu v budoucnu zase vysílat, určitě bychom se o to zajímali, teď ale máme víceletou dohodu s F-Liigou. Znovu budeme spoléhat na naše spolukomentátory, kteří se osvědčili. Hlavně Michal Podhráský vnesl do vysílání hodně zákulisních informací,“ dodal Rambousek na závěr.

Nové logo finské nejvyšší soutěže.

Nové logo finské nejvyšší soutěže.


Autor: Gustav Ondrejčík



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*