Mika Kohonen ukončil florbalovou kariéru. Foto: Salibandy.fi Mika Kohonen ukončil florbalovou kariéru. Foto: Salibandy.fi
29. 1. 2021 Finsko (0) KOMENTÁŘŮ

Legendrání Mika Kohonen ukončil kariéru. Florbal pro mě znamenal všechno, říká

 



Jedna z největších florbalových legend ukončila kariéru. Třiačtyřicetiletý Fin Mika Kohonen se rozhodl, že se po vyléčení přetržené achillovy šlachy již k aktivnímu florbalu nevrátí. Namísto toho se čtyřnásobný mistr světa bude věnovat trenérské práci ve Storvretě.

Jeho jméno je florbalový pojem. Nyní se Mika Kohonen rozhodl po čtyřiadvaceti letech profesionální kariéry, že další sezony, zápasy a úspěchy již jako hráč nepřidá. Symbolicky se tak stalo 29. ledna 2021, přičemž právě číslo 29 ke Kohonenovi neodmyslitelně patří.

Byla to pořádná jízda: Kohonen celkem jedenáctkrát v průběhu dvaceti let reprezentoval Finsko na světovém šampionátu, čtyřikrát jej dokázal vyhrát, pětkrát skončilo Finsko druhé a dvakrát třetí. Kohonen je současně jediným florbalistou, který dokázal reprezentovat na jedenácti setkáních světové elity.

Nyní je jasné, že jeho hráčská kariéra skončila v utkání finské nejvyšší soutěže mezi Happee a ÅIF, které se odehrálo 7. prosince 2019. „Mám pocit, že skončit s hraním je jediné správné řešení. Musím k sobě být upřímný, mé tělo je zlomené,“ řekl sám Kohonen.

Za finský národní tým odehrál celkem 194 oficiálních zápasů, ve kterých vstřelil 86 branek a na 169 přihrál. „Láska ke sportu nikdy nezmizí. Florbal pro mě znamenal všechno. Před dávnými časy jsem si nedovedl představit, že budu součástí finského národního týmu celých 23 let,“ říká.

Na klubové úrovni zářil především ve Švídsku, čtyřikrát vyhrál tamní Superligu: poprvé s Balrogem a třikrát se Storvretou. Celkem pětkrát byl zvolen nejlepším florbalistou na světě, sedmkrát pak vyhrál cenu pro nejlepšího centra švédské Superligy.

Když jej měl Magnus Fredriksson, šéfredaktor portálu Innebandymagzinet.se, k někomu přirovnat, vyjádřil se, že Mika Kohonen je florbalovým Waynem Gretzkym. Nepřeháněl. Kohonen totiž za sebou zanechává podobný odkaz. A podobně jako Gretzky jej nyní bude upevňovat jako trenér.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*