Mezinárodní florbalová federace chystá úpravu směrnic. Foto: Český florbal Mezinárodní florbalová federace chystá úpravu směrnic. Foto: Český florbal
4. 2. 2021 Ostatní (6) KOMENTÁŘŮ

Sexuální obtěžování a zneužívání je problém. IFF chce lépe chránit sportovce před nežádoucími vlivy

 



Mezinárodní florbalová federace na svém webu zveřejnila informaci, že se v průběhu roku 2021 zaměří na úpravu směrnic ohledně sexuálního obtěžování a zneužívání ve florbalovém prostředí. Aktuálně sbírá a vyhodnocuje podněty z devíti států, které se účastní diplomové práce informační koordinátorky Mari Myllärinen. První výstupy se očekávají v létě tohoto roku.

Sexuální obtěžování a zneužívání je velkým světovým tématem, především od začátku kampaně #MeToo, je všeobecně dané, že s různými formami sexuálního nátlaku nebo násilí se setkávají také sportovci. Současně se ukazuje, že sportovní federace mají s tímto tématem problém ve smyslu implementace účinných politik k tomu, aby se takovému jednání zabránilo.

Ve své diplomové práci se tímto problémem na úrovni jednotlivých florbalových federací zabývá informační koordinátorka IFF Mari Myllärinen. „Cílem je shromáždit informace o tom, jak aktuálně vypadá tato politika v rámci mezinárodního florbalu, jaké jsou procesy, které ji pomáhají nebo naopak brzdí. Rovněž je cílem vytvořit doporučení k tomu, aby zainteresované strany uměly lépe chránit sportovce před nepřijatelným chováním,“ vysvětluje sama autorka výzkumu.

Ten se zatím pomocí online dotazníků uskutečnil v České republice, Austrálii, Finsku, Norsku, Singapuru, Švédsku, Švýcarsku, Španělsku a na Ukrajině.

Na základě výsledků výzkumu upraví IFF své směrnice ohledně sexuálního obtěžování a zneužívání. „Je nesmírně důležité, aby aby celá florbalová komunita byla pozorná k jakýmkoliv druhům zneužití ve sportu a aby měla účinné prostředky na reakci, pokud nastanou. Tato studie nám pomůže a těšíme se na to, až upravíme naše směrnice,“ uvedl v tiskovém prohlášení generální sekretář IFF John Lijelund.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • RIP Future napsal:

    Škoda, že tohle nepřišlo dřív. Bylo to potřeba v době, kdy byl ve vedení SSK Future pan Jaroch :O

  • r napsal:

    Jestli je to zaměřené jen na jeden konkrétní sport, tak je to dobrý vlastní gól do florbalové brány. Protože novináři vyvodí jediný závěr: ve florbale jsou děti obtěžovány

    • Taky Petr napsal:

      To se klidně může stát. Hitem dnešní doby je nedočíst celý článek, když už dočíst, tak nepochopit jeho obsah, nezjistit si potřebné informace k tomu, co není jasné a vyvodit tak zákonitě zkratkovitý, neobjektivní a za pravdu vydávaný závěr.

      Na druhou stranu, pokud je aktivita navázána na IFF, tak pochopitelně nemůže mluvit za jiné sporty, ale pouze za florbal. Takže interpretace závisí na tom, aby si ti, co námět uchopí a budou se jím zabývat, zjistili, co je to IFF. S lidskou blbostí se těžko bojuje.

    • fanda napsal:

      Zcela logicky se IFF bude zabývat florbalem. A zrovna tady to Míša i pochopil

      • Taky Petr napsal:

        Tady přece nejde o Dannhofera (já být jím, tak Vaši poznámku beru jako nemístnou), ale o novináře mimo florbalovou komunitu, které zaujme sama zmínka o obtěžování a zneužívání, ale o florbalu možná ví jen to, že existuje.

  • r napsal:

    jsem si to přečetl ještě jednou. Zaujalo mne: 1/ Průzkum už lítá i v Singapuru. 2/ John už se těší, až upraví směrnice. Tak jsem zvědav, zda zakážou růžové florbalky nebo zda naopak budou povinné.

Napsat komentář

*