Finský reprezentační obránce Krister Savonen se vrací z Wileru zpátky do domovského celku SC Classic. FOTO: Swiss unihockey flickr
1. 5. 2021 Finsko (1) KOMENTÁŘŮ

Finský reprezentant Savonen opouští Wiler a vrací se zpět do domovského Classicu

 



Týden po prohraném švýcarském superfinále se se stříbrným celkem Wilerem Ersigen rozloučil klenot jeho zadních řad Krister Savonen. Finský bek se po dvou sezonách strávených ve službách švýcarského klubu vrací do domovského SC Classic.

Tuzemským florbalovým fajnšmekrům, jež jeho kouzla měli možnost zahlédnout již na mládežnickém turnaji Prague Games, musel z jeho kousků zůstat rozum stát. Z tehdejšího oranžového výběru Loiske Sunshine vyčnívali dva borci, dnes zároveň tahouni finské seniorské reprezentace, a sice Nico Salo a právě Krister Savonen. Oba dva hráči ročníku 1994 pak už v posledních letech s výběrem Suomi slavili dva tituly mistrů světa – nejprve v roce 2016 v lotyšské Rize a o dva roky později v Praze.

Zatímco ze Sala už před lety na tuzemském mládežnickém turnaji stříkaly litry lídrovství, jeho menší spoluhráč přiváděl v úžas publikum extrémně vytříbenou technikou převyšující soupeře bez nadsázky o několik tříd. Roztomilý moment nastal například na Prague Games v roce 2012, kdy až do čtvrtfinále Savonen za žádnou cenu nestřílel a i v nejjasnější samostatné šanci se snažil míček předložit do ještě lepší pozice svým spoluhráčům. Plynula z toho logická nula v kolonce branek a dvouciferné číslo v asistencích – ve čtvrtfinále se ovšem univerzál s nízko položeným těžištěm přeci jen rozhodl zatěžkat konta soupeřů i několika brankami…

10 nejlepších branek Kristera Savonena. VIDEO: 221floorball youtube channel.

Střih o 11 let později – Savonen spolu se svými spoluhráči z Wileru Ersigen nestačil ve švýcarském finále těsně 2:3 na šampiony z Könizu. Smolně právě od ruky šestadvacetiletého Fina se míček odrazil do branky Wileru – nakonec se ukázalo, že právě tento kuriózní vlastenec celý vrchol švýcarské NLA rozhodl.

Finský šikula strávil v dresu dvanáctinásobného švýcarského mistra dvě sezony, v nichž si v 46 zápasech připsal stejný počet bodů, což je na obránce úctyhodná vizitka. Po svém dvouletém dobrodružství pod Alpami nyní posílí finského hegemona SC Classic – právě z kádru mistra posledních pěti sezon F-liigy Savonen do Švýcarska v létě roku 2019 odcházel. Nyní tak posílí už tak nabitou a reprezentačními jmény přetékající soupisku finského suveréna.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Krister Savonen (@ksavonen)

Krister Savonen se vrací domů. FOTO: Instagram Kristera Savonena.


Autor: Jakub Švejkovský



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*