Rozhodčí Mona Franzon zkoumá záznam hry na videu. Foto: Claudio Schwarz, unihockey-fotos.ch Rozhodčí Mona Franzon zkoumá záznam hry na videu. Foto: Claudio Schwarz, unihockey-fotos.ch
29. 9. 2021 Rozhodčí (0) KOMENTÁŘŮ

Změny pravidel: Příští rok se zavede vyloučení na 2+2 minuty, bude povoleno více kopů do míčku

 



V příštím roce vyjde nová edice florbalových pravidel. Mezinárodní florbalová federace v tomto týdnu představila nejzásadnější změny, které také okomentovala. Nově se tak bude moci ve florbale vylučovat na 2+2 minuty, zavádí se nová terminologie ohledně fyzických přestupků, bude možno učinit více kopů do míčku a rozehrávat se bude volným úderem poté, co se udělí odložené vyloučení.

V minulých dnech dokončila Mezinárodní florbalová federace novou edici pravidel, která bude platná od 1. června 2022, reálně tedy od sezony 2022/2023. Finální rozhodnutí padlo 5. září, na přípravě nových pravidel se ale začalo pracovat již se začátkem sezony 2020/2021, která ovšem byla poznamenána pandemií viru COVID 19.

Nová edice pravidel přinese čtyři zásadní změny.

Nově se bude vylučovat na 2+2 minuty, místo pětiminutového vyloučení, které nebylo limitováno. Mezinárodní florbalová federace totiž zastává názor, že pětiminutový nelimitovaný trest je takovým typem trestu, který utkání často rozhodne, a proto jej rozhodčí příliš často neudělují. Výměnou za trest na 2+2 minuty, který je limitován maximálně dvěma brankami, tak má dojít k tomu, že nebezpečná hra bude přísněji posuzována, a v konečném důsledku tak dojde k ochraně zdraví hráčů.

Zavede se také nová terminlogie ohledně fyzických přestupků. Ty budou nově definovány ve čtyřech stupních, a to jako „neopatrný“, „bezohledný“, „násilný“ a „brutální“, což bude analogicky odpovídat také uloženým trestům – menší – dvouminutový ; větší na 2 + 2 minuty ; a dva typy vyloučení do konce utkání.

Současně bude možné, aby jeden hráč kopnul do míčku více než jednou, což Mezinárodní florbalová federace považuje jako přirozený vývoj hry poté, co v roce 2018 povolila přihrávku nohou.

Poslední zásadní změnou bude rozehrávka pro tým, který začíná přesilovou hru po odloženém vyloučení, pomocí volného úderu. Mezinárodní florbalová federace si od této změny slibuje, že poskytne další výhodu neprovinivšímu se týmu a zrychlí hru.

Předseda odpovědné komise Martin Klabere si změny pochvaluje. „Chtěl bych poděkovat národním federacím a pracovním skupinám za jejich úsilí v průběhu vývoje této edice pravidel. Jejím cílem bylo rozvinout florbal v pozitivním duchu a udělat pravidla srozumitelnější, což je zjevně povedlo,“ uvedl v tiskovém prohlášení Mezinárodní florbalové federace.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*