Matyáš Krebner se ve Švýcarsku chytil! Foto: Erwin Keller, www.kellermedia.ch Matyáš Krebner se ve Švýcarsku chytil! Foto: Erwin Keller, www.kellermedia.ch
12. 10. 2021 Švýcarsko (2) KOMENTÁŘŮ

Na místní florbal jsem si zvykl. Rozdíl v přístupu je ale obrovský, hlásí posila Wileru Krebner

 



V létě opustil řady Bohemians a vydal se do zahraničí. Matyáš Krebner se stal posilou 12násobného mistra švýcarské ligy. A v úvodu svého angažmá si vůbec nevede špatně, v šesti zápasech nasbíral pět bodů. V 5. kole zapsal dvě gólové nahrávky, ani to však Wileru na výhru nestačilo. Chuť si jeho hráči spravili až v nadcházejícím zápase proti Usteru, který ovládli vysoko 9:3.

Dvě prohry z úvodních čtyř zápasů jsou možná jedinou kaňkou na Krebnerově nové misi. Bývalý hráč Bohemians to však bere pozitivně. „Začátek sezony hodnotím kladně. Postupem času je poznat, že se čím dál více zlepšujeme a porážky od dvou konkurentů z místní top čtyřky nám ukazují, že je stále na čem pracovat. Je také dobře, že přišly takhle ze začátku sezony a máme si z čeho brát ponaučení do zbytku ligy,“ ohlédl se za nezdary proti Malans a Curychu.

Do zahraničního angažmá vykročil vytáhlý forvard pravou nohou. „Přijali mě tady velice dobře a do týmu jsem zapadl poměrně rychle. Na místní styl florbalu jsem si zvykl okamžitě, takže to naštěstí nebyl problém,“ přiznává. A v čem vidí odlišnosti od české nejvyšší soutěže? „Největší rozdíl je určitě ve stylu, který se zde hraje. Obrana na prvním místě. Je to tu velice rychlé, důrazné a na nějaký technický florbal není moc prostor, to je největší rozdíl oproti Česku,“ vyjmenoval věci, které se liší.

„Druhá věc je, jak tady vypadá přístup. Nechci se tímto nikoho dotknout a vím, že i já sám jsem měl v Česku jiný přístup, ale rozdíl mezi nasazením a náročností tréninků zde a u nás je obrovský,“ dodává Krebner. Vzápětí chválí i zázemí švýcarského velkoklubu. „Je na profesionální úrovni. Posilovna přímo v hale, fyzioterapeuti jsou po ruce skoro kdykoli. Na cokoliv si vzpomenete, stačí napsat a okamžitě to máte. Je poznat, že ve Švýcarsku má florbal jako sport celkově mnohem větší váhu než v Česku,“ porovnává Krebner.

V týmu má možnost poklábosit si s dalším Čechem Radkem Sikorou mladším nebo se slovenským kanonýrem Michalem Dudovičem. „Je příjemné, když si tady s někým můžete popovídat ve svém jazyce. Obzvlášť v začátcích mi to hodně pomáhalo. Navíc Dudo je i můj soused, takže spolu trávíme hodně času. Jeho pomoc se zařizováním různých povinností po přesunu sem mi hodně zjednodušila start do života ve Švýcarsku,“ uvedl Krebner na závěr.

Z českých hráčů se v uplynulých dvou kolech švýcarský ligy zapsal do statistik také Martin Pražan, kterému se v úvodu nového ročníku daří. Ani jeho gól a asistence ovšem na výhru proti Könizu nestačily. Pražan je každopádně s osmi body (4+4) nejproduktivnějším českým hráčem v NLA. Jednu branku vsítil Jan Řehoř, i ten však triumf slavit nemohl. Thun padl s Zugem těsně 5:6. Ze zisku tří bodů se mohl radovat Martin Kisugite. Köniz porazil St. Gallen 4:2 a český univerzál k tomu přispěl jednou gólovou nahrávkou.

Výslekdy 5. kola švýcarské ligy:

Chur Unihockey – Grasshopper Club Curych 6:7 po prodl.
Zug United – HC Rychenberg Winterthur 2:5
Ad Astra Sarnen – Tigers Langnau 4:9
UHC Alligator Malans – SV Wiler-Ersigen 5:3 (za hosty KREBNER 0+2)
UHC Uster – Floorball Köniz 5:6 (za domácí PRAŽAN 1+1)
Waldkirch-St. Gallen – UHC Thun 9:3

Výslekdy 6. kola švýcarské ligy:

HC Rychenberg Winterthur – Chur Unihockey 4:8
Grasshopper Club Curych – Ad Astra Sarnen 11:2
Tigers Langnau – UHC Alligator Malans 4:6
Floorball Köniz – Waldkirch-St. Gallen 4:2 (za domácí KISUGITE 0+1)
UHC Thun – Zug United 5:6 (za domácí ŘEHOŘ 1+0)
SV Wiler-Ersigen – UHC Uster 9:3

Tabulka švýcarské ligy:

Kanadské bodování:

1. Tim Braillard 16 (5+11) / UHC Alligator Malans
2. Paolo Riedi 14 (7+7) / Grasshopper Club Curych
3. Alexander Rudd 14 (7+7) / Ad Astra Sarnen
… Martin Pražan 4+4, Matyáš Krebner 1+4, Jan Řehoř 3+2, Josef Pluhař 2+2, Martin Kisugite 0+2, Radek Sikora jr. 1+0, Daniel Šešulka 0+0, Lukáš Veltšmíd 0+0


Autor: Gustav Ondrejčík



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*