Radomír Mrázek udílí pokyny na slovenské lavičce. Foto: Miroslav Hýlek - Flickr SZFB
19. 10. 2021 Zahraničí (0) KOMENTÁŘŮ

Radomír Mrázek: Roční odklad nám pomohl, základní cíl je páté místo na světě

 



Se slovenským národním týmem mužů má za sebou tři zápasy, dvakrát se jeho svěřenci na domácí půdě postavili Německu, jednou vyzvali Polsko. Ve všech třech případech byli úspěšní, a tak měl jejich hlavní trenér Radomír Mrázek důvod k radosti. Jeho primárním cílem je dostat Slováky na páté místo světového žebříčku.

Přátelská utkání v Trenčíně byla jednou z posledních možností, jak naladit tým na světový šampionát ve Finsku. „Hlavním cílem tohoto cyklu a naší práce u slovenského národního týmu, který jsme si v realizačním týmu dali bylo a je dostat se ve světovém žebříčku a na mistrovství světa na páté místo. To je základ, dostat se před týmy jako například Norsko, Německo, Lotyšsko nebo Dánsko,“ říká Radomír Mrázek.

Zápasy podle něj splnily svůj účel. „Dvakrát jsme se tady utkali s Německem, první utkání, a především jeho první polovina ještě nebyly úplně optimální, ale od poloviny prvního, a především ve druhém zápase jsme ukázali, že kvalita je na naší straně a nemusíme mít žádnou obavu z toho, že bychom ze soupeře měli mít papírový respekt. V tomto zápasy splnily svůj účel: ukázali jsme si, že můžeme soupeře tlačit, hrát s balonkem, hrát důležitou roli,“ popisuje zkušený trenér.

V neděli pak vyzval v českém trenérském souboji Jana Holovku s Liborem Hrčkem na lavičce Polska. „S Polskem jsme se potkali častěji, zápasy jsou podobné, zápasy byly ovlivněny brzkými začátky, hráli jsme v deset a devět hodin ráno, na což těla kluků nejsou zvyklá. Koncentrace tak nebyla úplně optimální, navíc jsme hráli tři zápasy ve třech dnech. Systémové věci byly slušné, nebylo to úplně optimální co do kondice, vítězství je jednoznačné, takže můžeme být spokojeni,“ zhodnotil všechny zápasy.

Původně se přitom do Trenčína mělo sjet hned šest ženských a mužských týmů, chyběly výpravy Lotyšska, Dánska a Norska. Není to škoda? „Z pohledu turnaje určitě. Jsou to světové týmy, které mají ambice se dostat do semifinále a jsou to soupeři +/- z naší kategorie, se kterými se chceme porovnávat a víme, že šance jsou padesát na padesát. Na druhou stranu, hráli jsme dvakrát s Němci a jednou s Poláky, kdyby byl Six Nations, tak hrajeme čtyři zápasy ve čtyřech dnech. Už tak odehrát tři zápasy za tři dny je složité. Můžeme tedy být spokojeni,“ nedělá si český trenér těžkou hlavu.

Už před rokem v Praze říkal, že jeho týmu roční odklad šampionátu pomůže. „Určitě se to potvrdilo. Nám to skutečně paradoxně opravdu pomohlo, protože my máme hlavně v obraně kluky, kteří hrají slovenskou ligu, v šesti becích máme jenom dva, kteří hrají v Česku. Pozice beka je přitom klíčová, protože tvoří hru, takže tam potřebujete kvalitu. Máme hodně mladých hráčů, takže je plus, že jsme mohli mít spoustu kempů a kluci hrají soutěže,“ pochvaluje si.

Výsledky jsou prý vidět okamžitě. „Navíc je to vidět i ve hře: dva roky zpátky jsme hráli s Polskem úplně vyrovnaný zápas, který skončil tuším 1:1. Teď už jsou zápasy v naší moci, se vším pozitivním a negativním, co takový status přináší, ale je podstatné, že posun je velký,“ zakončil Radomír Mrázek.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*