Joonas Naava sepsal predikci světového šampionátu. Joonas Naava sepsal predikci světového šampionátu.
3. 12. 2021 Komentáře (1) KOMENTÁŘŮ

Děrovaná glosa #6 – Naava: Predikce před začátkem MS mužů

 



Světový šampionát mužů v Helsinkách klepe na dveře. Redakce Florbal.cz tak přináší další díl děrované glosy, ve které Joonas Naava podrobně rozebere čtyři největší favority na zisk medailí. 

Světový šampionát mužů začíná tento víkend. Pokusím se napsat preview o týmech a samotném turnaji, založené na tom, jaké zápasy jsem viděl a také na tom, jaké informace se ke mě dostaly, potažmo jsem je slyšel. Samozřejmě je ale třeba říci, že naprostá většina jsou spekulace a uvidíme, co se vlastně v průběhu šampionátu stane.

Zaměřím se na velkou čtyřku, tedy Finsko, Švédsko, Švýcarsko a samozřejmě také na Českou republiku. Neviděl jsem všechny zápasy na turnaji EuroFloorball Tour v Plzni, ale jejich většinu. Půjdu tedy zem po zemi, dle konečného pořadí šampionátu v roce 2018.”

FINSKO

„Pro Finsko se jedná o domácí turnaj, což znamená, že udělají absolutně všechno proto, aby jej dokázali vyhrát. Bylo to velkým cílem pro mnoho hráčů a trenérů v minulých letech. Jistě to bude také rozlučka s národním týmem pro některé starší hráče.“

TÝM
„Finové mají velmi zkušený tým, ve kterém většina hráčů hrála také v Praze v roce 2018. První dvě formace jsou vlastně stejné, kdy první formaci tvoří hráči SC Classic (Salin-Salo-Johansson-Lamminen-Savonen) a druhá vznikla právě na základě zápasů v Praze v roce 2018 (Kotilainen-Pylsy-Lastikka-Leikkanen-Kivilehto).

Třetí formace je nová a je obecně přizpůsobována danému soupeři, proti kterému se hraje. Téměř rok a půl hraje ve složení R.Kainulainen-J.Kainulainen-Hautaniemi, což byla také jediná formace, která se neměnila během EFT v Plzni. Patrně zůstanou spolu a v obraně budou Väänänen-Stenfors Další možností je postavit poněkud ofenzivnější třetí formaci s hráči jako Heikkilä a Sikkinen Jonne Junkkarinen je pak náhradním sedmým obráncem.

Trochu problémů je tentokráte také s gólmany. Eero Kosonen byl sice finskou jedničkou po mnoho a mnoho let, avšak v létě nenašel klub, a tak teď florbal vůbec nehraje, respektive nechytá. Jedničkou tak bude Toriseva a dvojkou Kaltiainen. Toriseva už sice vyhrál nějaké trofeje, ale na mezinárodní scéně pořádnou zkouškou vlastně neprošel. Takže má co ukázat.

Finsko trápilo opravdu velké množství zranění před tímto domácím světovým šampionátem. Stále zraněn je například Krister Savonen, který od svého říjnového zranění nehrál zápas a vynechal tak tedy také poslední přípravný kemp. Kotilainen s Pylsym zase vynechali poslední turnaj série EFT. Nico Salo měl rovněž nějaké problémy. Tudíž si vlastně nikdy nezahráli v plné sestavě tak, jak postavili nominaci do Helsinek.

Moje analýza finského týmu je tedy taková, že je to tým sestavený k tomu, aby vítězil teď a tady. Vznáší se zde ale otazníky nad brankáři a obranou. Především, pokud bude Savonen zraněný, tak to může pořádně zamíchat finským line-upem. Určitým řešením by pak byl Nico Salo jako obránce a Lastikka jako útočník, což ale není úplně optimální řešení, takže uvidíme.

Také je zde 11 hráčů z SC Classic, což může jak výhoda, tak také nevýhoda, s ohledem na to, jak to přijmou ostatní členové kabiny. Protože také tři členové trenérského štábu jsou z SC Classic.”

PROCES A HRA
„Co se Finska týče, nedíval jsem se příliš na výsledky z posledního turnaje EuroFloorball Tour. Samozřejmě, že se snažili vyhrát každý zápas, ale mnohem větší důležitost měly pro trenéry informace, které během zápasů získali. Mám tím na mysli jak informace od vlastních hráčů, tak také od soupeřů. Bylo tam hodně hráčů, kteří se nedostali do závěrečné nominace a já si myslím, že to vyvolalo určitou tenzi napětí mezi nimi a realizačním týmem. Někteří hráči vypadali unavení a nepředvedli to nejlepší. V konečném důsledku to znamenalo, že hned šest hráčů z turnaje EFT bylo nahrazeno, takže tady poměrně velká změna. Věřím, že ale někteří byli vystresováni právě tím bojem o místo.

Petteri Nykky a jeho realizační tým mají zdaleka nejvíce zkušeností, co se týče jednotlivých fází turnaje, a tak přesně vědí, jak je třeba se nastavit tak, aby tým byl v optimálním složení v semifinále a finále. Všechno, co se stane předtím, by mělo sloužit jejich cíli. Najít optimální hráče, některé slabiny soupeřů. Jsou velmi dobří ve scoutingu soupeře. Čtyřnásobný mistr světa Juha Jäntti poskytne jako součást trenérského týmu detailní rozbor každého soupeře a jeho herního stylu.

Co se týče vlastního herního stylu, tak Finsko za éry Nykkyho příliš neinovuje. Chtějí mít ten pravý, mentálně správně nastavený tým, který je pokorný a ví co a jak. Na hráče je přeneseno poměrně dost odpovědnosti, především co do útočné hry. Finsko má dobré hráče, kteří vědí, kdy je třeba skórovat. Tým potřebuje hrát silně a chytře na míčku, aby neztrácel snadno zápasy.

Věřím tomu, že Finsko je nadále favorit na zisk zlata. Turnaj se ale musí povést gólmanům a musí mít své klíčové hráče zdravé.“

ŠVÉDSKO

„Švédsko je tak trochu ve florbalové krizi. Ve smyslu své vlastní mentality dlouho věili, že jsou ti nejlepší na světě, ale v posledních letech tomu tak prostě není. Finsko vyhrálo dva poslední mužské světové šampionáty, Česká republika pak juniorské. Také finské juniorky vyhrály na podzim ve Švédsku zlaté medaile z mistrovství světa. Takže opravdu jen velmi málo naznačuje, že Švédsko světovému florbalu dominuje.

Věřím tomu, že švédský tým bude velmi hladový po úspěchu, pro výše popsané důvody, ovšem bude také mnohem motivovanější a mnohem pokornější, než u nich bývá zvykem. Pokud se mu to nepovede, znovu nevyhraje. “

TÝM
„Švédsko sestavilo dvě velmi dobré útočné formace. První je lajna Falunu s Galante-Carlströmem, Johanssonem, Samuelssonem a přidaným Enströmem, druhá je formace Storvrety s Nilssonem, Sjögrenem, Nilsberthem, Gustafssonem a a Ahrenem. Kvalita těchto dvou formací je očividná a mohou skórovat proti každému protivníkovi. Třetí formace je více defenzivní, ale také umí vytvořit tlak na soupeře a mohou tak týmu pomoci ve chvíli, kdy první dvě lajny dobíjejí baterky na dalí útočné výpady.

Brankáři ve švédském týmu jsou Parjso-Tegner a Hedlund, přičemž Parsjo-Tegner by měl být první volbou, když jede na svůj druhý šampionát, navíc v rámci EFT odchytal vítězný zápas proti Finsku.

Obecně je hra Švédska založena na tom, že jejich klíčoví hráči musí uspět. Kim Nilsson a Galante jsou nebezpeční, ale jak bylo vidět také na přípravě ve Finsku: pokud tito dva borci chybí, tak Finsko je schopno ukořistit dvě velmi snadná vítězství. Na šampionátu ale budou, takže Švédsko bude dobrým soupeřem.

Samozřejmě, že tým by možná potřeboval kvality a schopnost střílení branek od Alexandera Rudda, ale pro tým může být Rudd také přítěží: nepatří k těm nejdisciplnovanějším hráčům, ačkoliv je jistě hráčem zábavným.”

PROCES A HRA
„Švédský systém dvou hlavních trenérů je zajímavý, ale také vyvolává otázky: Pokud nastanou nějaké problémy, budou tito dva postupovat společně, jako jedna jednotka anebo mezi nimi bude panovat nesoulad? Zajímavá věc a bude na Švédech, aby našli takový systém, aby jim fungoval.

Švédové budou hrát celoplošnou obranu a jsou velmi dobří v protiútocích. Umí udržet míček velmi dlouho a v prvních dvou formacích mají několik rozených střelců. Poté, co se Mikael Hill snažil tři roky uvést v život určitý systém založený na jiných principech, vrátili se zpět ke kořenům švédské hry. Ta vytváří krásné branky, ale je také dobře skautovatelná.

Často mě napadá otázka: Pokud Švédové v zápase prohrávají, dokáží zůstat disciplinovaní? Naposledy se jim to nepovedlo, ale někteří hráči hráli ve finále svou hru. Myslím si, že v týmu jsou silné osobnosti, navíc se nám děje situace, kdy také hlavní trenéři debutují na seniorském šampionátu, takže to v případě nějakých problémů může být poměrně explozivní prostředí, pokud vše nepůjde podle plánu.

Švédsko se znovu dostane do finále, ale Finsko, pokud bude mít zdravé hráče, bude pokornější a lépe připravené, tudíž opět žádné zlato pro Švédsko.“

ŠVÝCARSKO

„Švýcarsko má velmi podobný tým tomu, který reprezentoval naposledy v Praze v roce 2018. Stejní trenéři, pouze pár nových hráčů. Byli opravdu blízko toho, aby v semifinále minulého šampionátu porazili Švédy, což byl také jeden z nejlepších zápasů, jaké jsem kdy vidět. Ale také jejich hra nebyla od té doby nějak zázračná. I když porazili na EuroFloorball Tour Čechy, tak jejich hra byla poměrně špatná. Myslím si, že hlavní soustředění se Švýcarů je až na příští rok, kdy jsou na programu Světové hry a jejich domácí šampionát v roce 2022. Uvidíme, jak se jim bude dařit.“

HRÁČI
„Téměř totožný tým s tím, který odehrál šampionát v Praze v roce 2018. Může to být samozřejmě výhoda, že se znají hráči a navzájem znají své herní styly. Otázka ale zní: Kde jsou noví hráči? Je zcela běžné, že v průběhu tří let přijde národní tým s novými talenty, kteří dorostli na mezinárodní scénu. To se ale tentokráte ve Švýcarsku nestalo. Nikdo nový na scéně není.

Švýcarsku chybí útočná kvalita, a to především ve srovnání s Finskem a Švédskem. Jan Zaugg a Manuel Maurer, společně se stálicí Patrickem Mendelinem mohou střílet branky, ale kde najdou hráče, kteří jim takové gólové momenty připraví? Na základě EuroFloorball Tour usuzuji, že Maurer je ve dvojici s Danem Hartmannem, který je ale také obránce. Zaugg s Mendelinem jsou pak s Christophem Meierem. Ve třetí lajně je talentovaný Braillard na centru a Bischofberger jako obránce, takže v mým očích se snaží vytvořit tři formace tak, aby mohla každá zakládat útok. Pro šampionát by pak mohla být taktika také postavit dvě útočné a jednu defenzivní formaci.

Pascal Meier je zkušeným gólmanem, který byl zvolen do All Stars týmu minulého světového šampionátu.“

PROCES A HRA
„David Jansson odvedl v rámci švýcarského národního týmu opravdu výjimečnou práci. Ze všech čtyř zemí TP 4 předvedl v minulých letech největší progres, pomáhal mu s ním také finský trenér Esa Jussila. Švýcarský tým vždy tvrdě pracuje a nemá tolik individuální vyspělosti na míčku, v porovnání s ostatními, nicméně hrají pospolu, důsledně a pracovitě, což je dělá těžko porazitelní. Pořád jsou zde ale otazníky, které vyvolalo předchozí působení na turnajích. Finům ani Švédům se Švýcaři vůbec nepřiblížili. Samozřejmě, oběma týmům čelili v Plzni po porážce, což nikdy není jednoduché.

Budou se snažit o tvrdé a poctivé bránění, během Janssonova působení se rovněž zaměřili na útočnou fázi. Problém ale je, že švýcarský tým je obrovským způsobem předvídatelný, protože prostě nemá kreativní typy, kreativní hráče. Vůbec největší roli ze všech týmů TOP4 tady tedy zastává trenér.

Moje predikce je taková, že se Švýcaři opět dostanou do souboje o třetí místo, kde je čeká vyrovnaný zápas s Českou republikou.“

ČESKÁ REPUBLIKA

„Český tým je ve středu určité generační proměny. Částečně asi byla chtěná současným realizačním týmem, částečně je ale způsobena také tím, že mnoho hráčů odmítá hrát pod vedením současného hlavního trenéra, potažmo nechtějí přizpůsobit svou hru současným trendům v mezinárodním florbale. Výhodou může být, že nová generace hráčů je zvyklá vyhrávat. V nominaci je sedm hráčů z posledních dvou zlatých světových šampionátů juniorů, tudíž do kabiny přinesou nový a svěží vítr, budou chtít uspět, což by mohlo strhnout ostatní. Tým je před světovým šampionátem takovým tajemstvím. A zajímavým! Jak se noví a mladí hráči poperou s mezinárodní úrovní na mužské scéně, to bude zajímavé sledovat.“

HRÁČI
„Jak jsem již řekl, Česko je mladým týmem s velkým množstvím talentu, nikoliv však s takovým možstvím zkušeností.

Velkou výhodou v mých očích, v porovnání s ostatními týmy na turnaji jsou brankáři. Lukáš Bauer má za sebou excelentní turnaj EFT a dává tak svému týmu možnost vyhrát, pokud udrží takový level výkonnosti.

Formace jsou postaveny okolo tří mladých a talentovaných centrů: Langera, Šindlera a Formana, kteří se všichni narodili mezi lety 2000-2002 a mají před sebou zářivou budoucnost, pokud se budou nadále vyvíjet, avšak jsou také zatím velmi mladí. Langer byl součástí týmu již na posledním šampionátu a je skutečně výjimečným hráčem. To si navíc představte, že má stále pouze 19 let!

Vedle Langera bude jako útočník Rýpar a na druhé straně Šimek nebo Beneš. Němeček s Vítovcem pak spolu již několik let v národním týmu hrají.“

V Šindlerově formaci pak bude zřejmě naskakovat Delong, toho času klíčový hráč ke skórování a také kapitán Ondrušek. Zde trochu zasáhlo zranění Jiřího Bauera, takže se dočkáme Besty anebo Beneše?

Třetí lajna je zajímavá, mohou se v ní objevit až čtyři jména ze zlatého juniorského šampionátu v Brně, když budeme myslet na Formana, Havlase, Hemerku a Punčocháře. Kisugite může mladším předávat zkušenosti. Další možností je postavit o něco zkušenější formaci okolo Grubera nebo Krbce. Ale uvidíme. Pravděpodobně spolu budou hrát mladí kluci, alespoň v některých zápasech.”

PROCES A HRA
„Kettunenova éra byla poměrně divoká, dvakrát se měnili asistenti, hráči nechtěli reprezentovat a výsledky byly různorodé.

Ale co se týče procesu hry, tak je poměrně zřejmý. Tým se bude soustředit na bránění s míčkem i bez něj a bude se snažit skórovat z rychlých protiútoků a speciálních příležitostí. Tým se vyvinul, je tedy s míčkem trpělivější, defenziva je dobře organizovaná a je složité ji prorazit. Problémy začínají, pokud se silní soupeři dostanou do vedení, to je pak nesmírně složité otáčet vývoj zápasu, ve kterém vám soupeř z TOP 4 vede.

Mentální stránka může být rovněž výhodou nebo slabinou týmu, to se uvidí. Pokud je český tým dobře nastaven, létá po hřišti jako vlaštovky v hejnu a je těžce zastavitelný. Důležité budou vstupy do utkání a zvládání těžkých situací.

Tento světový šampionát není posledním tancem českého národního týmu, spíše je to start něčeho nového. Myslím si, že na český tým by neměl být vyvíjen tlak v podobě nutnosti úspěchu, který může, ale také nemusí přijít. Má možnost uspět, pokud se správně mentálně nastaví a zvládne začátky utkání. Jsem ale realistou: bronz bude v dnešní době velmi dobrým počinem. Na druhou stranu, semifinále je pořád jenom jeden zápas a tlak bude na jiných…“

OSTATNÍ

„Ostatní země mimo TOP 4 se budou soustředit především na čtvrtfinálový duel, který je pro ně vlastně takovým finálovým zápasem. Lotyšsko prohrálo dvakrát během svých posledních přípravných duelů před šampionátem s finským národním týmem U23, mají ovšem několik dobrých hráčů, kteří hrají ve Finsku. – Krumins a Ragovskis. Z těchto níže postavených týmů budou nejlépe bránit a budou mít také dobré protiútoky, ale také je třeba říct, že jejich finští trenéři Riihimäki a Varis se snaží o organizovanou hru na míčku, především prři bránění.

Dánsko se může spolehnout na skvělého a velkého gólmana Mikea Trolleho, se kterým buď žijí anebo umírají. Vzhledem k tomu, že několik jejcih hráčů hraje ve Švédsku, tak jsou schopni sestavit jednu dobrou ofenzivní formaci.

Norsko mělo již před začátkem turnaje spoustu problémů, když někteří z klíčových hráčů byli odejiti kvůli tomu, že nešli na fyzické testy, a také trenéři téměř rezignovali. Ale problémy se nakonec vyřešil a nyní tak může Ketil Kronberg vést svůj tým do dalšího a možná také posledního světového šampionátu. Je to chlap v mém věku a pořád je ve velmi dobré kondici a je zábavné ho sledovat.

Přiznám se, že o Německu toho tolik nevím. Viděl jsem některé zápasy na posledním světovém šampionátu, ale to už jsou tři roky. Tudíž musím počkat na to, co přinesou jejich první zápasy ve Finsku.

Šampionát za pár chvil začne a já jsem velmi rád, že se uskuteční v mém domovském městě, tedy Helsinkách a dostanu možnost být naživo na všech utkáních. Těším se na oslavu florbalu, na to, že uvidím spoustu známých tváří pospolu. To v časech COVID-19 téměř nebylo možné, proto doufám, že šampionát bude zábavný a vnese nějaké světlo do životů všech, kteří mají co dočinění s tímto krásným sportem!”

Originální text zde.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Jerec napsal:

    Snad už konečně opět vyhrají Švédi, Finsko mě vůbec nebaví, je to taková florbalová Chelsea, pragmatická hra vycházející hlavně z defenzívy a brejků, bez nějaké nadstavby pro diváka.
    Samozřejmě – naši, to by byla fantazie, ale úplně tomu nevěřím…

Napsat komentář

*