Denisa Ratajová po vyřazení v semifinále od FInska. Foto: Peter Bohlin Denisa Ratajová po vyřazení v semifinále od FInska. Foto: Peter Bohlin
4. 12. 2021 Mistrovství světa žen (0) KOMENTÁŘŮ

Zklamaná Ratajová: Finská první lajna se brání těžce a nám to úplně nevyšlo, bronz chceme i kvůli fanouškům

 



Přemáhala slzy. Přesto zkušená útočnice českého národního týmu Denisa Ratajová trpělivě a poměrně podrobně odpovídala českým novinářům na otázky po prohraném semifinále s Finskem. Bylo vidět, že ji prohra hodně mrzí, nicméně vyhlásila, že i kvůli fanouškům by bronz tým chtěl získat.

Porážka s Finskem Ratajovou hodně bolela, byť na tým byla svým způsobem hrdá. „Odcházíme se vztyčenou hlavou, ale mrzí nás to. Finky už se podle mě viděly ve finále a my jim v první třetině jasně řekly: Ani náhodou! Byly jsme skvělé na balonku, vytvářely jsme si šance, bohužel to postupem zápasem upadalo, střel bylo méně a jejich první lajna nám dá všech pět gólů. Co na to říct, těžce se brání, nám se to moc nepovedlo,“ hodnotila utkání.

Finský tým zkoušel taktiku s jiným nasazováním formací, tím ale Češky nerozhodil. „Věřily jsme si na ně, věděly jsme, že jsme třeba jako lajna neměly dobré zápasy se silnými soupeři, ale dnes jme prostě šly do toho, že tu elitní lajnu brání celý tým,“ popisovala Ratajová.

Proto ani nepřekvapilo, když elitní formace figurovala v zápise jako druhá v pořadí. „Ne, s tím jsme počítali, finský trenér hraje tak, aby jejich první nehrála na naši první, všechny lajny to věděly. Ony hrály tuším 1-2 ; 1-2; 1-2-3; nebo tak nějak, to jsme dělat nechtěli, každá lajna je uměla bránit,“ říkala Ratajová.

Dalším taktickým tahem mohlo být nasazení brankářky Kristy Nieminen, kterou česká elitní formace ze švédské Superligy nezná, kdežto dosavadní jednička Tiltu Siltanen působila s Ratajovou s SB-Pro a nyní hájí – společně s Denisou Kotzurovou – barvy Malmö. Ano, myslím si to. Upřímně jsem nevěděla, Tiltu je moje opravdu dobrá kamarádka, ale sama jsem nevěděla, jestli bude chytat. Je pravda, že jsme se více připravovali na ní, ale viděli jsme i druhou brankářku,“ přemítala Ratajová.

Prozradila také, v čem spočívala ona speciální taktika nebo překvapení, které slibovala Hana Koníčková. „Ve výsledku nevím, jestli nám to úplně vyšlo… Chtěli jsme rozhodit první lajnu jiným rozestavením, nedat tolik prostoru obránkyni Kippilä, ale v konečném důsledku nám dali pět gólů, takže jsme to asi mohly provést lépe,“ krčila rameny, s ohledem na konečný výsledek.

Existuje vůbec na dominantní dvojčata Kauppi nějaký recept? „Hrát jim do těla, mají rychlé hokejky, když střílí proti tělu, nesmíme na ně slangově bafat, musíme si to poctivě odbránit, viděli jsme sami, že si to shazují mezi nás, takže nám to úplně nevyšlo,“ smutnila Ratajová.

Na druhou stranu, předvedený výkon mohl dodat sebevědomí do duelu o bronz proti zatím mdlému Švýcarsku. „To určitě, když tak nastoupíme zítra, tak nemám obavy, že by to nebyl bronzový zápas,“ zajiskřilo se Ratajové v očích.

Co je teď důležité? „Musíme to hodit za hlavu, my už s tím ale máme zkušenosti ze Neuenbergu… I když já osobně jsem bronz nechtěla, ale hrajeme jedna za druhou, za naše fanoušky, chceme ten bronz dovézt,“ vyhlásila Denisa Ratajová.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*