Hartwall Arena v tmavě modré barvě. Foto: Mika Hilska
10. 12. 2021 Mistrovství světa (5) KOMENTÁŘŮ

Odteď jinak a lépe: O medaile se v Hartwallu bude hrát na jiném povrchu

 



Helsinské mistrovství světa jde do bojů o medaile. Osm týmů už je mimo hru, v pátek a v sobotu hrají o umístění jen týmy na 5. až 8. místě a elita se přesouvá do Hartwall areny. A snad poprvé v historii se bude hrát o medaile na jiné barvě povrchu, než na té, na kterém se hrály základní skupiny.

Je třeba říct, že ač bychom podobnou věc asi marně hledali napříč všemi sportovními událostmi, tak toto rozhodnutí Mezinárodní florbalové federace je velmi rozumné. Tyrkysová barva jednoduše florbalu nepomáhá. Patrné to bylo zvlášť v kombinaci se žlutozeleným světlem helskinské Jäähalli, kde se hrála první část šampionátu, a kde se strhla vlna kritiky i směrem k televizním štábům.

V Hartwall aréně tak natáhli na víkend tmavě modrý koberec. Přesně takový, jaká se používá ve všech zápasech F-Liigy.  Důležité je, že florbal bude vypadat v těch nejdůležitějších zápasech dobře. IFF za toto rozhodnutí zaslouží potlesk.

V Helsinkách pak ještě rezonuje jedno téma. Týmy z florbalově rozvojových zemí, nebo ty, které si nezajistily účast mezi elitní čtyřkou, musí vstupenky na finálový víkend kupovat. Problém je dost vysoká cena, nejlevnější balíček stojí coby dvoudenní vstupenka 69 euro. Polsko dalo najevo, že na zápasy nepůjde.

Hartwall arena, dějiště finále MS 2021. Foto: Salibandy.fi

Hartwall arena, dějiště finále MS 2021. Foto: Salibandy.fi

Fakt je ale takový, že Mezinárodní florbalová federace společně s organizátory zavedla tuto praxi už na předchozích šampionátech a týmy z rozvojových zemí platily za vstup na finále třeba už i v Praze v roce 2018. Tak jako tak, to zní jako faul na florbal. Všeobecní mínění lidí okolo florbalu je takové, že právě země, které míří na MS učit se a nasát atmosféru, by měly sedět v první řadě jako hosté.

Ano, jde o peníze. Prodané lístky aktérům šampionátu by mohly přinést až 20 tisíc euro a to pro florbal, který stále marně hledá silného partnera, není malá částka. Ze zákulisí ale přišla zpráva, že v průběhu čtvrtečního večera se zvedla diskuse a IFF možná bude chtít i tuhle záležitost napravit. A tak se uvidí, jestli se na finále podívají zadarmo třeba i kluci z Thajska, USA, Kanady či Polska.


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

  • Fbc napsal:

    Co se tady kdo diví vždyť Česky florbal tohle zavedl od prvního superfinale každy team si musi koupit vstupenky !!!!!

    • raketový inženýr napsal:

      To mícháš jabka s hruškama… První superfinále organizovaly všechny kluby společně (každý měl v organizaci svýho zástupce), takže se dohodly na týhle formě distribuce lístků – záměr byl prostý: nabídnout ty nejlepší lístky fandům, co chodí na ligu i normálně přes sezonu a proč nechávat provizi ticketportalu, když to můžou přeprodat svým lidem samy. Takže je to ve smlouvě a „provize“ za tenhle přeprodej je podíl na zisku ze Superfinále.

      Jenže hned na druhý-třetí rok se to totálně rozpadlo, postupně se na to všechny kluby vykašlaly (lidi tam zůstali, ale ze svýho osobního nadšení), smlouva i smysl je pořád stejnej jenže vyrostla mantra a povinným odběru a umělým nahánění lidí. Za prvý se ten povinnej odběr podstatně snížil v porovnání se začátky superfinále a myšlenka, že pár set lidí je tam zcela nedobrovolně jen aby nepropadl lístek, je přece totálně absurdní.

      Navíc liga je něco jinýho, ty kluby se potkávaj celej rok, pořád se vidí, trenéři i hráči v superlize maj stejný možnosti se rozvíjet, vzdělávat…

      Kdežto na MS se jednou za dva roky sjedou týmy z celýho světa a hlavně ze zemí, kde florbal nemá na růžích ustláno, a místo toho, aby se pomohlo rozvoji a těm klukům ze zemí druhýho až asijskýho sledu daly lístky zadara nebo symbolickou cenu, tak musí vysolit skoro 2 litry. To je úchylárna a za to IFF palec dolů, že to vůbec dopustí.

      • Tom napsal:

        Rakeťáku. To byla jen komunistická idea unie, jak každý někoho pošle a nějak to zplácáme. Nikdy, ani v prvním ročníku, to tak nebylo. Jen povinný odběr lístků za prachy pro kluby zůstal. Dodnes.

  • Hans napsal:

    …ten hrazenej vstup pro ucastniky MS je prasarna! Presne, jak se pise v clanku – ty slabsi tymy by to mely mit pomalu povinne, sedet v prvni rade a ne si za vstup jeste platit takovou palku. Ostuda IFF!

  • Taky Petr napsal:

    Hurá, tak to teď už uvidíme i míček.. 😄😄😄YAR7

Napsat komentář

*