Jonathan Edling likviduje šanci Manuela Maurera. Foto: Juhani Jarvenpää Jonathan Edling likviduje šanci Manuela Maurera. Foto: Juhani Jarvenpää
10. 12. 2021 Mistrovství světa (0) KOMENTÁŘŮ

Střely 12:23: Pasivní Švédy dovedl do finále gólman Edling

 



Švédsko i potřinácté v řadě postoupilo do finále světového šampionátu. Tým Tre Kronor se soustředil na dobrou obranu a tvrdě trestal chyby aktivně hrajících Švýcarů. Pod výsledkem 6:1 je podepsaný zejména skvěle chytající Jonathan Edling, který na konci zápasu zapsal i gólovou asistenci. Švýcaři jinak přestříleli Švédy 23:12, prohráli však o pět branek.

Švýcaři začali zápas velmi sebevědomě a během prvních 10 minut si vypracovali snad 5 gólových šanci, brankář Edling však všechny pochytal. Pak přišla první z klíčových chvil zápasu, když se zranil zadák Carl Kostov-Bredberg a trenéři Tre Kronor museli sáhnout do sestavy.

Seveřanům rošáda v obranných řadách paradoxně pomohla a pak přišla i smolná chvilka Michaela Scheisse, který místo obranného odpalu trefil ukázkový vlastenec. Krátce na to Švédové sehráli signál z trestného úderu a odskočili na rozdíl dvou gólů.

Celou druhou třetinu byli lepším týmem opět Švýcaři, ale jejich snaha byla odměněna jen trefou Laelyho po jednom z rychlých kontrů. Ze Švédska se stal pasivní tým, který jen čekal na chyby soupeře.

Tobias Gustafsson zvyšuje na 2:0 pro Švédsko. Foto: Juhani Jarvenpää

Tobias Gustafsson zvyšuje na 2:0 pro Švédsko. Foto: Juhani Jarvenpää

Nudná taktika se ale Seveřanům vyplatila, na začátku třetí třetiny Švýcaři chybovali v rozehrávce a Kim Nilsson procedil za Meiera šťastný gól.  Další direkt přišel po zakončení Johana Samuelssona a tříbrankový náskok už se stal pro vývoj zápasu klíčovým.

Švýcaři sice ještě měli výhodu přesilovky, ale dobře bránící Švédy nepřekonali a v závěru naopak po kontrech ještě dvakrát skórovali. Na poslední brance Galanteho se podepsal výborným výhozem i hrdina zápasu gólman Jonathan Edling.

SEMIFINÁLE MISTROVSTVÍ SVĚTA MUŽŮ V HELSINKÁCH:

Švédsko – Švýcarsko 6:1 (2:0, 0:1, 4:0)
Branky: 12. vlastní Scheiss, 13. Gustafsson (Sjögren), 44. Nilsson, 46. Samuelsson (Galante), 57. Backby (Persson), 58. Galante (Edling) – 25. Laely.


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*