Storvreta je jedním z týmů, které zvolily Premier Floorball League. Foto: Per Wiklund Storvreta ovládla základní část o 11 bodů. FOTO: Per Wiklund
1. 10. 2022 Švédsko (3) KOMENTÁŘŮ

Finanční problémy ve Švédsku. Storvreta, Sirius a Helsingborg jsou bez elitních licencí.

 



Tři týmy z elitních soutěží: muži Storvrety a Helsingborgu a ženy Siriusu jsou v této chvíli bez elitních licencí potřebných pro start v nejvyšších švédských soutěžích. Co to znamená vysvětlujeme v článku.

Udělení elitní licence je ve Švédsku povinné od roku 2014, bez ní nelze nastoupit ve třech nejvyšších mužských a dvou nejvyšší ženských soutěžích. V reálu jde o to, že týmy musí doložit k 30. dubnu vyrovnaný rozpočet, respektive své dluhy musí mít pokryté minimálně splátkovými kalendáři.

Celkem se jedná o 154 týmů, které zastřešuje celkem 135 organizací, podrobněji je systém vysvětlen níže. 23 organizací licenci nedostalo.

Požadavky letošního licenčního řízení splnilo 22 z 25 organizací ve dvou švédských nejvyšších soutěžích, přičemž Pixbo, Falun a Kalmarsund mají týmy v obou nejvyšších soutěžích.

Bez licence je zatím v mužské nejvyšší soutěži Storvreta s Helsinborgem, v ženách pak tým Siriusu.

„Zrušení Storvreta Cupu pouhé 4 dny před jeho začátkem s sebou neslo náklady, které jsou nevratné, jako rezervace hotelů či příprava jídla, jedná se také o různé další poplatky. Rozhodli jsme se všem registrovaným peníze vrátit, ačkoliv turnajová pravidla jsou jiná. To, společně s nižším provozním ziskem znamená, že nemůžeme operovat s vlastním kapitálem,“ vysvětluje klub z Uppsaly v tiskovém prohlášení.

„Přijali jsme určitá opatření a těšíme se na zelená čísla v dubnu 2023,“ uklidňuje organizace veřejnost.

Poznámka autora: „Ve Švédsku je častým jevem, že mužské a ženské elitní týmy jsou formálně dvě oddělené organizace s odděleným účetnictvím. Je tomu tak například u Siriusu, kdy ženský tým licenci nedostal a SSL hraje jako IK Sirius FBC, zatímco muži Siriusu, kteří hrají Allsvenskan jako IK Sirius IBK potřebnou licenci získali. Oddělen je také mužský a ženský tým Thorengruppenu, oba subjekty licenci obdržely.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*