Nelly Baumgartner v dresu Olomouce. Foto: Michal Struž, FBS Olomouc Nelly Baumgartner v dresu Olomouce. Foto: Michal Struž, FBS Olomouc
30. 11. 2022 Extraliga žen (1) KOMENTÁŘŮ

Zkušenosti mohu předat, ale také se od ostatních učit, říká Finka ve službách Olomouce Nelly Baumgartner

 



Je druhou Finkou v dresu Olomouce, tou první byla před více než dvanácti lety Päivi Laurila. Česko je pro ní třetí florbalovou destinací, kromě domovského Finska působila také ve Švédsku. Řeč je o obránkyni Nelly Baumgartner, která před sezónou rozšířila řady FBS. 

Nelly, v létě jsi se připojila k Olomouci. Jak k tomu došlo?
„Tuto sezónu jsem chtěla odehrát v zahraničí a Vlaďka Maděrová navrhla, že bych měla odejít do České republiky. Už jsem o tom přemýšlela před několika lety, ale tehdy nebyl správný čas s ohledem na má studia. Nyní byla situace příhodnější. S pomocí Vlaďky jsem kontaktovala FBS Olomouc a dostalo se mi pomoci s tím, přestup zorganizovat, stejně tak, jako se mi povedlo získat povinnou stáž, kterou potřebuji k bakalářskému titulu.

Jak bys sebe sama popsala jako hráčku?
„Řekla bych, že jsem klidnou týmovou hráčkou, obránkyní, která má ráda ofenzivní hru. Když jsem byla mladší, tak jsem také hrála jako útočnice, to asi bude důvod, proč si to užívám. Mám velkou vůli k tréninku. Na hřišti jsem tichá, ale komunikace s trenéry a spoluhráčkami je pro mě důležitá. Užívám si plánování a diskutování nad herní strategií, především se svou spoluhráčkou z obranné dvojice v průběhu hry.”

Nacházíme se zhruba v polovině základní části. Jak bys zatím shrnula svou zkušenost?
„Bylo to skvělé, opravdu si to tady užívám. Stále více si zvykám na to, že jsem v České republice, na tým a na Extraligu žen. Trenéři a spoluhráčky mě opravdu velmi podporují, takže cítím, že se dostávám na svůj level hry. Před svým příchodem jsem toho moc nevěděla o české kultuře, takže bylo zajímavé zjistit něco o tradicích, jídle a mít možnost navštívit různá místa tady v Česku.”

Jaké jsou hlavní rozdíly mezi F-Liigou a Extraligou žen?
„Řekla bych, že tempo v F-Liize je vyšší a fyzicky více náročné.”

Jak vnímáš svou pozici v Olomouci? Považuješ se za někoho zkušeného, s potenciálem na sdílení svých zkušeností?
„Mám zkušenosti z působení ve třech různých zemích a patřím k nejstarším hráčkám v týmu, takže už mám za sebou několik let působení v ženských soutěžích. Takže si myslím, že mám zkušenosti k předávání, ale stejně tak se mohu učit od ostatních tady.”

Olomouc je známá pro svou velmi fyzickou, celoplošnou hru, aktivní presink a tak dále. Je to něco, co jsi zažila již ve Finsku?
„Mám zkušenosti z různých týmů a od různých trenérů, takže myslím, že jsem zažila mnoho různých herních stylů.”

Start sezóny nebyl pro Olomouc dobrý, ale nyní držíte sérii čtyř výher v řadě. Co se změnilo?
„Podařilo se nám najít formace, které fungují a navzájem se více a více poznáváme. Máme dobrou komunikaci mimo hřiště a přišli jsme na to, jakým způsobem chceme hrát. Nyní, po odehrání nějakých zápasů, začínáme sledovat, co musíme zlepšit a co nám naopak funguje.”

Co Olomouc čeká? Je schopná pokračovat v sérii výher?
„Věřím, že naše hra je lepší a lepší. Hledáme naše silné stránky a to, jak je použít. Nervozita ze začátku sezóny je pryč, jsme silnější.”


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*