Hlavní trenér žen FBC Ostrava Jakub Robenek Foto: Martin Flousek, Český florbal Hlavní trenér žen FBC Ostrava Jakub Robenek Foto: Martin Flousek, Český florbal
11. 1. 2023 Pohár mistrů (2) KOMENTÁŘŮ

Kouč Robenek: Splnili jsme cíl, placku z Champions Cupu máme. Proti Bohemians se zřejmě hrát nebude

 



Florbalistky FBC Ostrava získaly při své premiérové účasti na Champions Cupu bronzové medaile, když v semifinále podlehly finskému TPS, ale v souboji o třetí místo porazily švýcarský Kloten-Dietlikon Jets. Podle hlavního trenéra Jakuba Robenka je to splněný cíl, jeho tým má nyní čas připravit se na play off.

Při své premiéře na turnaji získaly hráčky FBC Ostrava bronzové medaile. „Je to nějakým způsobem splněný cíl. Věděli jsme, že budeme mít dva pokusy na medaili, což nám umožnil los, který nám pro semifinále nepřiřadil do cesty Thorengruppen. Chtěli jsme přes Finky do finále, ale při premiéře na turnaji musíme 3. místo brát. Je to pro klub krok dopředu,“ hodnotí účast na turnaji.

Přes nadějný výsledek 2:4 byla podle něj finálová účast vysoko. „Musím říct, že hodně vysoko. Měli jsme informaci, že TPS je vlastně švédský Thorengruppen: celý projekt stojí hodně peněz, podporuje je hokejista z NHL a je to výběrová akademie. Jejich hráčky byly výborně fyzicky a silově připraveny. My jsme byli připraveni dobře takticky, měli jsme soupeře načteného, ale tempo semifinále bylo opravdu obrovské. My jsme dobře bránili, ale udělali jsme pár chybiček a s balónkem jsme nebyli tak dobří, jak jsme si představovali,“ uznal.

„Vyhrát se to dalo, ale upřímně si je třeba říct, že TPS bylo lepší,“ uvedl.

Zmíněným hokejistou z NHL je útočník Colorada Avalanche Mikko Rantanen, prostřední ze tří dětí: jeho sestry Laura a Noora pak za tým hrají. „Pro ně je to fajn, je to možnost, jak florbal posunout na další úroveň. Kondičně šlapaly úplně šíleně, proto podle mě tak dobře odehrály finále. Sport je o penězích a my je do florbalu potřebujeme dostat. Ve srovnání s jinými finskými mistry to byl úplně jiný tým. Je to fajn, ale na dálku se to hodnotí trochu jinak,“ usmál se Robenek.

S motivací v zápase o třetí místo problém nebyl. „Musím říct, že jsem z toho měl trošičku strach. Ale samy holky byly sice smutné, ale věděly, že odehrály dobrý zápas v tempu, v jakém jsme snad v lize zápas nikdy neodehráli ani ty nejlepší zápasy v lize. Pořád je to nejlepší klubový turnaj na světě, nikam výš se nejde dostat a holky věděly, že pokud podobný výkon zopakují, tak bronz získají,“ prozradil. „Šli jsme si zatím, řekli jsme si, že to bude taková poslední tečka a emoce za tou úspěšnou sezónou a zaslouženě jsme to třetí místo sebrali,“ dodal.

Brankářka Veronika Tomšová navíc získala místo v All Stars týmu. „Fantazie, nejenom Tomša, ale celý tým se dostal zpět na vlnu z loňského play off. Byla obrovskou oporou, ale také jsme velmi dobře bránili a četli hru soupeřů, pokud se objevilo okénko, tak tam byla. Bylo to stejné jako v loňském play off. A podle pořadatelů v tom All Stars byla zaslouženě,“ pochválil ostravský trenér.

Ten se sám vyjádřil tak, že pro úspěch na Champions Cupu tým tak trochu obětoval část extraligového ročníku. Vyplatilo se? „Těžko říct. Jsem z toho trochu rozplocený. Chtěli jsme časovat formu, což se asi týmově a směrem do obrany povedlo, ale ofenzivní hra jednotlivců a týmová hra na balónku pořád není taková, jakou bychom si představovali. Kondičně jsme na tom dobře, z tohoto pohledu je to fajn,“ hodnotí.

Celkově je ale spokojený. „Třetí místo je fajn, při účasti ve finále by se to hodnotilo ještě lépe. Ale placku z Champions Cupu máme a máme dost času na to, abychom se připravili na play off a všem ukázali, že naskočíme na vlnu jako loni a budeme nebezpeční,“ plánuje.

FBC se na Champions Cup naladilo vítězstvím v Olomouci. „Chtěl bych jí poděkovat zato, že s námi odehrála zápas jako přípravu na Champions Cup,“ říká ostravský hlavní trenér.

Nejbližší zápas proti Bohemians je ale v ohrožení, FBC totiž mělo problémy na cestě zpět a přicestovalo bez zavazadel. „Zítra (ve čtvrtek, pozn. aut.) by měl přijít verdikt, ale pravděpodobně se hrát nebude. Nemáme vůbec nic, dresy, hokejky, boty, všechno je ve Finsku,“ uzavřel Jakub Robenek.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Karel napsal:

    Prohrát se Švýcary při jejich současné úrovni by byl docela problém. Celkově nezklamaly, ani nenadchly.

  • znalec napsal:

    Dival jsem se na to „skvele“ semifinale a musim se smat: nikdo neodrzel micek na hokejce, jen se o nej vzdy dve hracky rvaly. Tohle ma byt nejkvalitnejsi florbal?

Napsat komentář

*