Kapitán Varů Michal Klápa Foto: Ateliér Chromcovi, Florbal Vary Kapitán Varů Michal Klápa Foto: Ateliér Chromcovi, Florbal Vary
7. 3. 2023 Superliga (0) KOMENTÁŘŮ

MICHAL KLÁPA: Prodali jsme poctivou přípravu, ale pořád je to jen 2:0 a sérií, které za tohoto stavu nedopadly bylo hodně

 



Vary válí! Poslední tým základní části Livesport Superligy vlétl do play off jako pokropený živou vodou a po úvodním víkendu vede nad Českou Lípou 2:0 na zápasy. Podle kapitána týmu Michala Klápy se Varům vyplatila poctivá příprava na rozhodující část sezóny, zmínil také vliv Miloše Tyla s Tomášem Nushartem. Dobře ale ví, že hotovo zdaleka není.

Karlovy Vary jedou! Po úvodních zápasech 1. kola play down vedou nad Českou Lípou 2:0 na zápasy. „Budu mluvit za celý tým: Samozřejmě máme z toho velkou radost, nebudeme si lhát, vyhráli jsme po půl roce a je to krásný pocit. A jsme rádi, že jsme vyhráli dva venkovní zápasy, což je pro nás určitě dobré, ale pořád je to pouze 2:0,“ hodnotí kapitán týmu Michal Klápa.

Pozice obou týmů byla přitom diametrálně odlišná: Vary byly dlouhodobě na posledním místě superligového pelotonu, zato Lípa ještě v posledním kole bojovala o předkolo play off. „Může to být určitě jeden z faktorů,“ přemítá Michal Klápa.

I z jeho dalších slov je zřejmé, že zatímco Vary s play down kalkulovaly dlouho dopředu, Lípa tuto určitou formu přípravy neměla. „Je těžké držet si nějakou dobrou náladu a chuť, když vyhrajete první zápas sezóny a pak pětadvacetkrát prohrajete. Je pak velkým úkolem pro trenéra, vedení nebo kapitána a vlastně pro celý kolektiv, aby se udržel motivaci, tréninky měly kvalitu a myslím si, že se nám povedlo se dobře naladit a nastavit na play down. Věděli jsme to dlouho dopředu a mohli se připravit na to, že ta situace přijde,“ nastínil.

Zisk prvních dvou bodů ale nepřeceňuje. „Lípa to možná nečekala, ale na druhou stranu ta série je ještě dlouhá, viděli jsme mnoho sérií, ve které to bylo 2:0 a nakonec to nevyšlo. Takže situaci bych nepřeceňoval, my musíme jít krok po kroku, zápas od zápasu a budeme doufat, že to zvládneme,“ plánuje.

Čím to, že Vary získaly dvě vítězství? „Myslím si, že to bylo způsobeno především opravdu kvalitní přípravou na play down, kdy jsme tu situaci nepodcenili a přípravě věnovali hodně času a soustředění. Musím také říci, že v posledních zápasech základní části jsme už hráli poměrně důstojný, dobrý florbal a doufali jsme v to, že play down bude vyvrcholením naší přípravy a finále naší první účasti v Superlize,“ popisuje rozpoložení svého týmu. „Hodnotím to tedy tak, že je to především přípravou a pomohly nám také naše dvě posily na konci sezóny,“ nabízí další důvod.

Posilami jsou Miloš Tyl, který zatím bodoval v každém utkání a Tomáš Nushart. „Bodový přísun je jedna věc, druhou věcí je, že to člověk, který nám přinesl do týmu ohromnou energii. Jsou hráči, kteří odehráli celou základní část a možná jsou trochu ovlivnění těmi všemi prohrami, respektive byli. Teď přišel hráč, který má chuť hrát, ve svém posledním zápase postoupil do Superligy a má chuť. Tím strhne celý tým, je to obrovská výhoda. A víme, že psychika je ve sportu důležitá,“ usmívá se karlovarský kapitán.

Ten si uvědomuje také další rozměr. „Z lidského hlediska je podstatné právě to, co přinesli Miloš Tyl a Tomáš Nushart do šatny. Pro nás je to důležité a klíčové,“ říká.

Další výraznou individualitou byl gólman Daniel Varádi. „Byl fenomenální, bylo to od něj super. Výsledky jsou díky němu, v těžkých situacích nás podržel, důležité bude, abychom mu to nyní vrátili. Věřím, že to nepodceníme, připravíme se a sérii se nám povede zvládnout,“ zakončil Michal Klápa.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*