Florbalistky Znojma budou hrát Extraligu žen. Foto: TJ Znojmo Florbalistky Znojma budou hrát Extraligu žen. Foto: TJ Znojmo
8. 6. 2023 Extraliga žen (17) KOMENTÁŘŮ

ROZHODNUTO: Do Extraligy žen jde Třinec a Znojmo, soutěž bude mít 11 týmů

 



Sága se jménem „Účastníci Extraligy žen“ je u konce. Nejvyšší soutěž se po několika letech bude hrát s lichým počtem účastníků, navzdory původnímu prohlášení si ji zahraje Třinec, který bude doplněn Znojmem.

Je rozhodnuto. Nejvyšší soutěž žen bude hrát 11 týmů, přičemž žádný z nich po odehrání sezóny nebude sestupovat přímo. Na poslední celek ligové sezóny bude čekat baráž s neúspěšným finalistou 1. ligy žen, čímž by se soutěž mohla během přechodného ročníku znovu vrátit k formátu se dvanácti týmy.

Éterem se nesly různé, více či méně pravděpodobné varianty, nakonec je ale jasno: devítku aktuálních účastníků Extraligy žen doplní vítězky baráže o Extraligu žen z Třince a Znojmo. Soutěž tak bude mít 11 účastníků a logicky tak v každém kole bude jeden tým pauzírovat.

Navzdory původnímu prohlášení se v Extralize žen představí Třinec. „Navzdory původnímu veřejnému prohlášení po intenzivní komunikaci s Českým florbalem požádal o výjimku a extraligu přihlásil,“ uvedl dnes Český florbal.

„Pochopitelně bylo naším hlavním záměrem, aby se nejvyšší ženská liga hrála v obvyklém počtu, ale vše má své pevně dané principy. Nastavili jsme systém, podle nějž chceme v soutěži stabilní a fungující organizace. Podmínky pro start v extralize jsou dané, viz Třinec. Uvědomujeme si však, že je mnohdy přechod do nejvyšší soutěže pro oddíly těžký, a tak je pro nováčky nastavený systém, kdy v úvodní sezoně mohou dostat výjimku na některá licenční kritéria. Tak to bylo například s Třincem, se kterým spolupracujeme na nastavení akčního plánu,“ uvedl v tiskovém prohlášení prezident Českého florbalu Daniel Novák.

Znojemské ženy čeká premiéra v nejvyšší soutěži, ve východní divizi 1. ligy žen skončilo čtvrté, následně v play off podlehlo Židenicím, které se po roční pauze rovněž vrací do Extraligy žen jako vítězky 1. ligy.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Hugo napsal:

    Jen kopírování. Co názor?
    Sportovní stránka řeší kdo?

  • PJ napsal:

    Ehm… Třinec určitě není vítěz 1. ligy. A je si autor jistý, že ví, co je to sudy počet?

  • kl napsal:

    tolik chyb v článku, extraliga se bude hrát s lichým poštem, ne sudým, Třinec není vítězem 1.ligy

  • Poprava napsal:

    Chyby, nechyby, to je fuk. Důležitější je, že i když si to neuvědomují, je to poprava těch týmů. Stejně jako v první lize juniorek, kde nechali hrát všechno, kdo chtěl. A teď třetina týmů končí, otázka jestli budou existovat. Znojmo bude mít co dělat né s udržením soutěže, ale s jejím dohráním, až holky kolem Vánoc přestane bavit dostávat 15:0 a vykašlou se na to. Mlčochovo sociální inženýrství tak jen zabije další klub.

    • PJ napsal:

      Třinec, pokud jim skutečně skončí těch 5 klíčových hráček, jak avizovali, bude ještě horší než Znojmo.

    • Kolotoč napsal:

      Na kolotoč máš limit 150cm, jinak vyletíš ven a zabiješ se. Na extraligový kolotoč je limit taky, ale kašlem na to, zrušit. Že z něj někdo vyletí a zabije se je teď fuk, to je až za rok, marketing se děje teď.

    • Honza napsal:

      Snad tady nechcete tvrdit, že kvůli velkému počtu účastníků ligy juniorek se ted ty týmy odhlásily. Meták i Světlá nově hrajou 1.ligu žen a proto odhlásily juniorky, aby měly dost hráček.

      Co se týká Znojma, tak předpokládám, že si v klubu umí poskládat +/- co obnáší hraní extraligy žen vs první liga žen.

      Mlčoušek nikoho neprosil, ale nabídka administrativního postupu padala níž a níž, protože ostatní kluby to nechtěly i když to veřejně deklarovaly, před sezonou, že postup je jejich cílem (BA, Prague Tigers apod.)

  • Tenor napsal:

    Je zjevné, že ženský florbal je v krizi. Extraliga se rozpadá, 1.liga juniorek taktéž… Ženské složky (často plné “mrtvých duší”, které dávno netuší, že jsou stále “ve stavu”) jsou mnohdy vedeny hlavně jako “mucholapky” na dotace, které proudí do mužských top týmů..Když se objeví talent, vzápětí ho “odsaje velkoklub” (Chodov, Tatran, Vítkovice …). Kvalitně si pak 4-5 “velkoklubů” zahraje mezi sebou, ostatní zválcujou… Problémem není jen organizace soutěží ze strany ČF a “všeobecný” nedostatek financí, ale často také špatná “práce” ženských složek klubů a zoufalý nedostatek kvalitních činovníků a trenérů, schopných holky u tohoto sportu udržet a dál rozvíjet …

    • Michal napsal:

      Můžu se zeptat v čem je extraliga mužů jiná? Taky je tam max. pět týmů hrajících florbal na úrovni, skupujících vše co se dá na čele s ostatní brakující Bolkou. A těch pět týmů pokud se soustředí, tak ostatní maže rozdílem několika tříd. Takže taky krize?

    • Nesouhlas juniorky napsal:

      S juniorskou ligou je to přesně naopak. Poprvé v historii to bude skutečně první liga juniorek, s minimem týmů z druhého sledu. 13 týmů, skoro každý zápas bude s kvalitním soupeřem, protože většina týmů zespod tabulky to zabalila. Takhle měla liga juniorek vypadat od začátku. Sice to není prací ČF, ale tleskám. To, že se něco přirozeně vykrystalizovalo do fajn podoby není krize, ale ideální stav.

      • Tenor napsal:

        Díky za zajímavé názory, nemusí být všechno nutně černé… V současné krizi financování sportu je však ženský florbal čím dál více Potěmkinovou vesnicí..Odkud začít ..ženská členská základna je z nemalé části (min. 20-30% “fiktivní”, na “mrtvé duše” se berou dotace a když je potřeba plní se jimi soupisky, aby se plnily podmínky ČF…ženy v Extralize na rozdíl mužů v Superlize téměř neznají kategorii “finanční benefity hráčů”…např. Chodov v poslední sezóně (muži 1,3 mil. Kč- (ano, v superlize je už standardní “brát peníze ženy 70 tisíc Kč, Florbal Group už loni “típnul” ligu juniorek, letos Extraligu žen ve Startu98 …), “prostupnost” ženských a dívčích soutěží není ve velké části založena na sportovních výsledcích, ale na tom “co se přihlásí”… je úsměvné, když týmy v 1.lize žen před sezonou deklarují “nejvyšší ambice”, ale když se vyskytne šance, tak cuknou….

  • Josef napsal:

    Odchod 5 hlavních hráček v Třinci je nafouknutá zpráva, reálně jsou 2 hlavní co skončily. Existuje možnost doplnění Třince hračkami FBC, které se nedostanou na soupisku.

    • Ivanku kamarade napsal:

      Spolupráci s FBC žen už zkoušelo pár regionálních týmů. Naposledy Havířov…dotáhl to k zániku. Vřele doporučuji.

      • ??? napsal:

        Směr Havr asi 4 dospělé hráčky, směr naopak prd. Ty holky teď půjdou hrát za Horní Suchou, takže existujou. To tam mělo FBC poslat 2 pětky, jinak způsobilo zánik ženské složky Havru? Nebo radši mokrý hadr na hlavu?

        • Jména napsal:

          FBC > Torpedo
          Pastušková Kupcová Glasová Šesulková Macourková Schoupalová Valášková Zavadilová, ženy a junky

          Torpedo > FBC
          Kuntošová Lysková, stržky

          Pepíno Torpédo fakt zabilo 🤣🤣🤣

          • Hadr na hlavu napsal:

            Pastušková je odchovankyně Torpeda a šla si tam zahrát bez ohledu na cokoli k ukončení kariéry. V FBC už hrála jen v béčku s kámoškama. Glasova šla z Vítkovic. Macourkova z Letky, Zavadilová z Kopřivnice. Schoupalová chytá za Olomouc a Valášková už víc jak sezonu nehraje.

Napsat komentář

*