Extraliga žen startuje již v pátek. Foto: Český florbal Extraliga žen startuje již v pátek. Foto: Český florbal
8. 9. 2023 Extraliga žen (3) KOMENTÁŘŮ

Extraliga žen startuje. Šest otázek před začátkem ženské nejvyšší soutěže, na které se teprve dozvíme odpovědi

 



Nejvyšší ženská soutěž startuje večerním duelem FBC Ostrava a Bulldogs Brno, založeno je na velmi zajímavou sezónu, která by mohla přinést několik překvapení. Florbal.cz se snažil vybrat 6 zajímavých otázek, které se před startem soutěže nabízí a které budou v průběhu ročníku zodpovězeny.

Jak si povedou Vítkovice bez Denisy Ferenčíkové?

Odchod slovenské legendy je asi největší změnou, kterou Vítkovice v letní pauze prodělaly. Kapitánka týmu, která v posledních letech hrála jak v útoku, tak v obraně neustále prokazovala, že je nadstandardní extraligovou hráčkou, nicméně po vítězném ročníku se rozhodla ukončit kariéru.

Ačkoliv odchodů zaznamenali na ostravské Dubině relativně dost, tým je na papíře pořád nesmírně zajímavý a třeba v lotyšské útočnici Grapeně je ukryt velký potenciál. Zajímavou a svým způsobem novou výzvou bude tato sezóna jistě také pro realizační tým hlavního trenéra Dušana Dudeška, který by případně cílil již na svůj sedmý extraligový primát.

Jak si Chodov poradí se širokým a nabitým kádrem?

Chodov byl v létě jednoznačně nejaktivnějším hráčem na přestupovém trhu, kde se pořádně činil. V kádru má zpět Elišku Chudou, přišly také Kateřina Kovaříková nebo Kristýna Vejvodová, zřejmě až na příští sezónu bude připravena také Karolína Mezerová. Hlavní trenér Ondřej Neuman má tak k dispozici kvalitní a především široký kádr, ve kterém jistě nebude mít žádná hráčka nic jistého.2>
Po roční absenci v Superfinále Chodov proměnil svou tvář a jistě bude chtít pořádně čeřit extraligové vody.

Přiblíží se někdo elitní čtveřici?

Na tuto otázku dost možná nejlépe odpoví hned úvodní utkání ročníku, ve kterém se FBC Ostrava utká s Bulldogs Brno. Právě Bulldogs a Olomouc ukázaly na turnaji Czech Open velký potenciál, Olomouci se například povedlo porazit Zug, Buldočky pak uspěly proti Burgdorfu. V obou týmech, které by měly čtveřici elitních týmů minimálně pořádně zlobit, je ukryt velký potenciál. Taktéž ale platí, že kromě již zmíněných Vítkovic s Chodovem budou mít oprávněně nejvyšší ambice v FBC Ostrava a Tatranu Střešovice.

Která mladá a talentovaná hráčka zazáří? ¨

Každý tým v létě doplňuje kádr o mladé hráčky, které budou sbírat své první zkušenosti. V tomto ohledu by mohla mít nejzajímavější tým Olomouc, která dlouhodobě v mládeži drží vysoký standard, omlazený je také kádr Tatranu Střešovice, který bude muset reagovat na odchody dvou klíčových obránkyň – Venduly Beránkové s Michaelou Mechlovou.

Jak si povedou tři nováčci v soutěži?

Matematika svádí k tomu, že tři nováčci v soutěži – Židenice, Třinec a Znojmo, obsadí tři místa, která budou znamenat účast v play down, kdežto v osmičce pro play off zůstanou ty týmy, které hrály Extraligu žen už v minulé sezóně, a tak se vyřazovacích bojů dočká také například Liberec.

Upřímně, dost by mohlo napovědět již první kolo, ve kterém Židenice vyzvou Znojmo. Na jedné straně bude stát tým, který má z těchto tří asi největší potenciál, Znojmo pak může využít toho, že na začátek bude mít rozhodně hratelného soupeře. Alfou a omegou Třince pak bude fakt, jak moc bude schopen těžit ze zkušených hráček ve svém kádru.

Jak se projeví placené přenosy na sledovanosti a návštěvnosti soutěže?

Velmi zajímavá otázka na závěr. Extraliga žen bude nově za paywallem, nebude tedy možné zápasy sledovat zdarma. A bude jistě zajímavé sledovat, jak se tento fakt projeví na návštěvnosti a sledovanosti soutěže, která je do značné míry tvořena osobami, které jsou nějakým způsobem s prostředím ženského florbalu spjaty.

Pokud někdo například předpokládá, že placené přenosy by tak trochu paradoxně mohly zvednout diváckou návštěvnost na halách, Extraliga žen může být zajímavým srovnávacím vzorkem.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Odborník napsal:

    Extraligu opustí největší hvězda posledních dvou let a rekordmanka v počtu bodů v základní části a redaktor se o tom ani nezmíní. Má vůbec o florbale ponětí?

    • !!! napsal:

      Z neznalosti bych ho nevinil, ale on je Michal poměrně velký svéráz a spoustu věcí si nějak neuvědomuje.
      Na druhou stranu se v podstatě jediný věnuje ženské extralize, takže bych mu to i odpustil 😏

  • Michal napsal:

    Jsem zvědav jestli se překonají ti čtyři diváci sledující Znojmo.

Napsat komentář

*