Wiler postoupil do semifinále na úkor Bohemians. Foto: FbŠ Bohemians Wiler postoupil do semifinále na úkor Bohemians. Foto: FbŠ Bohemians
29. 9. 2023 Pohár mistrů (1) KOMENTÁŘŮ

POHLED: Trojité vypadnutí v Champions Cupu mrzí, ale jsou za ním také objektivní důvody

 



Tři české týmy skončily před branami semifinále Champions Cupu 2024. Muži Bohemians a oba ženské ostravské týmy narazily na švýcarské týmy, pouze Tatranu se povedlo vyřadit Köniz. Vyřazení může bolet, ale jsou za ním objektivní důvody, které nelze přehlížet. Současně projekt ukázal svou životaschopnost.

Už v prvním článku o Champions Cupu jsme se zabývali tím, že turnajový formát samotný obecenstvo bavil, do jisté míry vytěžil ze své prvotní unikátnosti a naplnil haly také v rámci prvních duelů, ve kterých lze získat vlastně pouze jistotu následného prodloužení pro vítěze prvního duelu.

Ukázalo se to také u dvou českých zástupců: jak muži Bohemians, tak ženy FBC Ostrava v prvních zápasech zapsali vítězství, nakonec ovšem končí v poli poražených. Všem postupujícím na tomto místě patří gratulace, postoupili zaslouženě!

Společně s ženami Vítkovic nicméně končí, zde nelze opomenout jeden zásadní faktor, a to je zahraniční skladba kádru všech tří týmů, kde prim hrají jména jako Dudovič, Wahlgren, Sundberg anebo česká dvojice Ratajová – Řepková, doplněná o Corin Rüttimann. Zatímco o reprezentacích se tak dlouhodobě mluví o klesající křivce výkonnosti, na klubové úrovni ve Švýcarsku pořád vygenerují zajímavé podmínky pro legionáře, kteří úroveň klubového týmu znatelně zvyšují.

Dalším faktorem může být čas, protože všechny tři vyřazené týmy prošly poměrně zásadní obměnou a především na ženské straně bude trvat, než se povede nahradit stálice jako Ferenčíkovou, Mlejnkovou, kterou FBC minimálně nyní nevyužilo, Buczek nebo Filipa Formana. Takové osobnosti na hřišti prostě budou chybět a je třeba si uvědomit, že vůči Švédsku nebo Finsku má pořád český klubový florbal status exportéra, působení ve Švédsku je danou metou.

Zajímavou zkušeností může být Champions Cup také pro rozhodčí, kteří mohou nabírat cenné zkušenosti. V tomto ohledu je zajímavé, že z finančních důvodů pískají zápasy domácí sudí, není aplikováno pravidlo neutrálních sudích.

V českých barvách tak dostala možnost nejen zřejmě nejzkušenější česká mezinárodní dvojice Kostinek – Reichelt anebo druhý český pár v nominaci na světový šampionát žen v Singapuru Beranová – Hejnová, ale také dvojice Drápal – Pospíšil. Další zajímavý aspekt do turnajové skládačky.

Na každý pád platí to, co bylo řečeno již v prvním pohledu. Champions Cup je třeba udržet a finančně podpořit, protože svůj smysl jednoznačně ukázal.“


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Michale napsal:

    hlavně už nepište soudy a odhady. Úplně jste se veřejně znemožnil těmi jasnými tipy na postupy českých týmů. Stačí když budete přepisovat onlajny a opravíte si pravidelné překlepy, do víc se fakt nepouštějte.

Napsat komentář

*