Trenér reprezentace žen Jakub Hybš. Foto: Český florbal Trenér reprezentace žen Jakub Hybš. Foto: Český florbal
1. 12. 2023 Mistrovství světa žen (0) KOMENTÁŘŮ

Specifická příprava na šampionát v sauně a podrobné rozpisy aktivit. Podáme maximální výkon, říká trenér

 



Mistrovství světa žen se po osmnácti letech vrátí do Asie a znovu se bude hrát v Singapuru. Specifické prostředí s sebou nese nutnost speciální přípravy, kterou v minulých týdnech absolvovala také česká ženská reprezentace. Pro Florbal.cz o tom promluvil trenér Jakub Hybš, který měl adaptační program na starost.

Taková změna vyžaduje poctivou přípravu. „Největším problémem je samozřejmě ten samotný fakt, že letíte do úplně jiného časového pásma o sedm hodin dopředu, a podnebí. S tím je spojený Jet Leg, který každý snáší trochu jinak, někdo lépe a někdo hůře. Přímo v Singapuru je pak největším problémem vlhkost a praktická nemožnost ochlazování organismu, což může způsobit jeho přehřátí. Naší snahou bylo přizpůsobit komplexní režim hráček tak, aby každá byla připravena podat v Singapuru optimální výkon,“ popisuje trenér Jakub Hybš, který měl na starost adaptační program.

Ten probíhá již poměrně dlouho. „Začíná to už tady v Česku, kdy jsme hráčkám změnili pitný režim, nasadili konkrétní suplementy a například doporučili chodit do sauny. Důležitý je také spánkový stereotyp, který je co nejvíce přizpůsobený k tomu, aby hráčky fungovaly stejně také v Asii. Máme také podrobný rozpis toho, jak a kdy trénovat z hlediska zatížení hráček, kdy spát, jíst a mnoho dalšího,“ odkrývá, co na reprezentantky čekalo.

V Singapuru by mělo být v průběhu turnaje přes třicet stupňů, opačným extrémem by ale měly být haly, kde se i podle pamětníků zmiňují teploty o polovinu nižší a všeobecně silně klimatizované prostředí. „Je to velký problém, hráčky od nás mají instrukci, aby vždy nosily různé podvlékací oblečení a jsou si vědomy toho, že ten přechod do haly bude extrémní,“ ví také najatý kouč.

Ten si je jistý, že tým bude stoprocentně připraven. „Práci ostatních týmů hodnotit nechci, velmi totiž záleží na tom, jak mají tento proces nastavený od začátku přípravy, to samozřejmě nevím a můžu hodnotit pouze naší práci. Za mě jsme jako realizační tým odvedli od začátku cyklu maximum, a ty tři dny před prvním utkáním, které v Singapuru budeme, nám umožní od začátku turnaje být schopni podat maximální výkon,“ uzavírá Jakub Hybš.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*