Český tým získal po dvanácti letech bronzové medaile. Foto: Martin Flousek, Český florbal Český tým získal po dvanácti letech bronzové medaile. Foto: Martin Flousek, Český florbal
10. 12. 2023 Mistrovství světa žen (19) KOMENTÁŘŮ

DOBA PŮSTU KONČÍ! Češky mají po dvanácti letech bronz, otočily zápas se Švýcarskem.

 



Konec medailového půstu, konec doby bramborové! České florbalistky otočily utkání o bronzové medaile se Švýcarskem a po výhře 5:4 se po dvanácti letech radují ze zisku světového bronzu. První a dosud jedinou medaili získaly Češky v roce 2011 v St. Gallenu.

První třetina příliš florbalové krásy nenabídla, o míček se spíše poměrně tvrdě bojovalo a prim dlouho hrály brankářky Christianová s Heini, která hned na začátku vychytala šance Ratajové s Krupnovou. První minuty patřily pocitově Švýcarsku, hned poté se ale hra vyrovnala a Češky byly postupně lepší.

Na první branku se čekalo do poloviny sedmnácté minuty, kdy se backhandem prosadila Rüttimann, která počkala na dobře mířený pas Gerig. Inkasovaný gól Češky ovšem nenahlodal a pokračovaly v aktivitě.

Na začátku druhé třetiny předvedla Christianová sérii snad tří zákroků z jiné galaxie, Švýcarky šly přesto do vedení ve 29. minutě, kdy se individuálně prosadila Gerig. Češky ale postupně začaly přebírat otěže hry a přišlo zasloužené snížení: fantastickou individuální kličkovanou se prosadila Brucháčková.

Češky ještě zvýšily intenzitu a výsledkem bylo vyrovnání. Chybující obrana Švýcarek totiž nepokryla Keprtovou, která tak ve 38. minutě vyrovnala na 2:2, což byl také stav na konci druhé části.

Po čtyřiceti hracích minutách a dvou přestávkách tak bylo vše přichystáno na velké finále zápasu o bronz.

První minuty třetí třetiny nabídly opět šance ona obou stranách, Češky šly do vedení ve 44. minutě díky Krupnové, která se prosadila vůli ze závaru. Následující minuty našemu týmu patřily, ale následovalo vyloučení Brucháčkové, které potrestala umístěnou ranou Stettler, která již takto potrápila Švédky.

Češky ale reagovaly pohotovou brankou Ratajové, která potrestala chybu v rozehrávce a skórovala.

Následovalo několik závarů na obou stranách, Švýcarkám velmi pomohl power break, při jedné z útočných kombinací v 51. minutě inkasovala míčkem do zubů Rüttimann, ale vynechala pouze jedno střídání a byla zpět.

Náš tým ale zůstával aktivní, a tak nedovolil Švýcarkám závěrečný a z jejich strany potřebný tlak. K oddechovému času se švédský kouč Lundin dostal až v čase 17:45. Následovala okamžitá power play, která ale Švýcarsku vůbec nevyšla a nakonec vítězný gól vstřelila Keprtová.

45 sekund před koncem totiž naději vystřelila Gerig, a tak se pokračovalo v power play. Švýcarkám ale opět nevyšla kombinace a Keprtová v útoku trefila tyčku, následoval poslední závar Švýcarska, při kterém trefila Rüttimann ze vzduchu mimo.

Tři sekundy před koncem tak bylo definitivně rozhodnuto: Češky berou po 12 letech bronzové medaile.

Švýcarsko W – Česko W 4:5
branky: 17. Corin Rüttimann, 28. Isabelle Gerig, 47. Céline Stettler, 60. Isabelle Gerig – 30. Anna Brucháčková, 38. Vanessa Rebecca Keprtová, 44. Eliška Krupnová, 50. Denisa Ratajová, 59. Vanessa Rebecca Keprtová; vyloučení: 0:1; využití: 1:0; diváků: 2253; zásahy brankářů: Lara Heini 23 – Jana Christianová 23; po třetinách: 1:0, 1:2, 2:3


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Ivo Bartek napsal:

    Procházka na hrad.
    Ženou zápasu měla být Řepková.

    Gratuluji!

  • Bootham napsal:

    Gratulace holkám k medaili! Byly to teda nervy. V Singapuru už prosím ne. Naše druhá lajna rozdílová. Jednička stála pouze na Krupnové a Suché, zbytek se v lepším případě vezl.

  • Agent VW napsal:

    Bronzová medaile je jistě super, ale nesmí překrýt celkem špatný dojem z turnaje. Hra bez systému a spoléhání na pár individualit není správná cesta. Jasně to ukázaly vysoké prohry s týmy, se kterými jsme chtěli hrát o zlato. Jsem přesvědčený, že máme lepší trenéry k týmu žen. A taky je nutné přepřáhnout a tým nyní postavit na výborných mladých holkách jako Keprtová nebo Brucháčková. Vím, že po bronzu se těžko dělají změny ve složení realizáku i hráčů, ale stačí se kouknout na hokej a bronz před rokem, a jak to dopadlo letos. V každém případě velká gratulace!

    • Karlos napsal:

      ..souhlas. Už teď se v týmu značně prosazuje generace stříbrných junek z Krakowa, kde tým od gólmanky až po poslední hráčku fungoval skvěle… takže „veteránkám“ poděkovat za služby, tým doplnit dalším talentovaným mládím a začít hned s přípravou …a za 2 roky cinkne to letošní slibované zlato ! 🙂
      …a na lavičku ? …tam bych dal Martiníka 🙂 ..ten má se ženskou složkou na mezinárodní scéně největší úspěchy

    • Kritik napsal:

      Také souhlas, placka je , když nebudu rozvádět tak ze 4 týmů 3 místo. Letos ze 3 týmů třetí. Pozitivum mládí, jinak změna žádná. Jsem jen zvědav na Procházku a některé, nic jiného nebral jak finále a zlato…..
      Je dodám komentátorka přenosů to byla katatrofa….

      • Komik napsal:

        Tak mělo to logiku…forma měla gradovat. Ratajová a Krupnová za dva roky už dost možná nebudou, věk nezastaví a teď v ideálni kombinaci s mladými talenty mohl být ten ideální čas. Ale bohužel naše hra neměla kromě bojovnosti a pár individuálních výkonů hlavu a patu.

      • Tomáš Krásný napsal:

        Jak tady píšete. Medaile je vždy cená a historie se málokdy ptá, jak. Ale prostè bude hodně důležité, aby ten bronz nepřekryl tu odbornou analýzu celého turnaje. Nebylo to tak nějak ono. Čemu já ale hlavně nerozumím, je zatěžování hráček točením videí a příspěvků na sociální sítě. Ať mi nikdo netvrdí, že to neberé pozornost. Jako fajn, semtam nechat nahlédnout do zákulisí je super pro fanoušky, ale v takové intenzitě? Realizák měl jednoznačně zasáhnout. Každý detail přece rozhoduje o úspěchu a neúspěvhu. Holkám velká gratulace! Syn doma málem zbořil obyvák.

  • Pavel napsal:

    Gratulace holkám k medaili. Je tady moc negativních komentářů, tak pozitivně: super otočený zápas, první a hlavně druhá lajna super. Velmi dobrá Ratajová, Břucháčková, Suchá, Krupnová. Velmi příjemně mě překvapila Staňková a máme talentované holky a snad za 2 roky v Práglu….

    • Michal napsal:

      Možná máte milnou informaci, ale MS 2025 je plánované na Brno a Ostravu. 🙂

    • Kritik napsal:

      Ale tady se holkám gratukluje za třetí místo, jen se píše o budoucnosti, je nejvyšší čas zapojit mládí. Spíš kritika by měla jít za realizákem který prohlásil že každé umístnění krom finále a zlata je neúspěch.

      • Petr 2 napsal:

        Chce se po nich vítězná mentalita (a ty holky to potřebují), tak přece nebudou prohlašovat, že si letí pro třetí místo. To byste je vy kritici roztrhali ještě před odletem. Trochu soudnosti a logiky prosím.

        • Kritik napsal:

          Omyl, stačí jen dohledat, toto vše bylo napsáno už před odletem, a jen se to potvrdilo. Jen doplněná gratulace t 3. místu.

          • Petr 2 napsal:

            Tady přece nejde o to, kdy co bylo řečeno nebo napsáno. Kritizujete realizační tým za silácké řeči o zlatu. Navenek to může působit jistě arogantně, já to spíš považuji za motivační úlitbu dovnitř týmu i navenek k veřejnosti. Neznáme nastavení a rozpoložení v týmu, třeba to bylo potřeba pro jeho psychickou pohodu. Já bych tyto věci co kdo řekl ex post už vůbec neřešil, placka na krku je… Soustředil bych se na vyhodnocení turnaje, rozbor hry, rozbor jednotlivých hráček a vše co může pomoci do další práce.

    • standa napsal:

      ..to nejsou negativní komentáře ..3.místo super!, ale ruku na srdce ..přesvědčivá výhra to zase úplně nebyla a bylo to o fous….pouze je to konstatování, že je potřeba dokončit omlazení týmu, protože tento tým a v tomto nastavení na vyšší umístění bohužel nemá 🙁 ….takže doplnit mládí a rychle se pustit do práce ..času je dost ! ..už teď se to v jun kategoriích začíná konečně projevovat.
      Švýcarky omlazení lehce podcenily …a mají letos výsledek.

      • Petr 2 napsal:

        Švýcarkám odešly hráčky a ty nové je kvalitativně ne zcela nahradily. Naše juniorky poslední dobou Švýcarky porážejí. Svou roli může hrát i to, že ve švýcarské lize jsou v týmech cizinky, což pomáhá klubu a úrovni ligy, v konečném důsledku ale nikoliv rozvoji a dostatečnému hernímu vytížení mladých hráček.
        Až odejde Krupnová a Ratajová, tak budeme mít také problém, pokud nebudeme mít připraveny adekvátní náhrady.

  • Kritik napsal:

    Já jen , že zde všichni gratulovali a konstatovali to co viděli, když bych vzal váš komentář o nahrazení té nebo té hráčky, tak si myslím že bylo vidět že už nahrazené jsou, viz mládí druhe lajny. A hodnotit turnaj to je v rukou p. trenéra, z mého pohledu nic co by vedlo ke zlepšení se nekonalo, hra žádná sláva , jen řeči jak mame tajný trumf na M.S.
    A ještě k tomu….připravit adekvátní náhrady ale kdy?? pokud je nebudeme nominovat, točit aby holky měly motivaci moc se nezmění. Už dávno tam měly být ve větší míře.
    Nebo pokud necháme dohrát do ,,důchodu“ starší hráčky, už nebude koho nominovat, ty mladé už budou věkem tam kde jsou nyni stávající….. Je to můj názor ale tak to ve sportě je, z mého pohledu by to měl dělat trenér, který se nebojí omladit, vyzkoušet třeba 40hráček a pak vezme ty s nejlepší momentalni formou.
    Není to kritika, je to můj názor každý má nějaký

    • Petr 2 napsal:

      Řeči o tajných trumfech a podobná velkohubá prohlášení je vždy potřeba brát s velkou rezervou a tak k tomu přistupovat.

      S nominací je to vždy ošemetné. Od experimentů jsou tu EFT a další mezinárodní turnaje a přátelské zápasy. Na mistrovství musí jít vyvážený kolektiv, mix mládí a zkušenosti. To se, myslím, až na individuální výjimky celkem povedlo. Některé nedávné úspěšné juniorky v nominaci byly, další se do budoucích nominací jistě dostanou, záleží jen na jejich herní vytíženosti a formě v klubech. Příští mistrovství je na domácí půdě, na všech bude velký tlak a očekávání a příprava se určitě nepodcení (jak to pak finálně bude herně vypadat, to už je jiná věc).

Napsat komentář

*