Lukáš Procházka na lavičce české ženské reprezentace. Foto: Martin Flousek, Český florbal Lukáš Procházka na lavičce české ženské reprezentace. Foto: Martin Flousek, Český florbal
12. 12. 2023 Mistrovství světa žen (2) KOMENTÁŘŮ

KOUČ PROCHÁZKA: Je to obrovská úleva, především za holky. Vezeme si nové zkušenosti

 



Jeho první reprezentační cyklus v pozici hlavního trenéra české reprezentace žen končí bronzovou medailí. Lukáš Procházka po jejím zisku přišel mezi české novináře viditelně uvolněný, však také okamžitě hlásil, že je to velká úleva, především za tým, hovořil také o změnách v sestavě.

První pocity čerstvě bronzového trenéra české ženské reprezentace? „Je to obrovská úleva. Především za holky. Vidět konečně Elišku Krupnovou, Denisu Ratajovou, Nelu Jirákovou či Janu Christianovou šťastné, že to konečně dotáhly do vítězného konce, je to, proč jsme do tohoto projektu šli,“ řekl novinářům Lukáš Procházka.

Důležitou roli sehrálo mentální nastavení hráček. „Potřebovali jsme z holek svalit tíhu těch předchozích mistrovství. Byl to strašně těžký úkol, o to horší po semifinále, které se nám vůbec nepovedlo. Z velké části je to úleva, protože tento balvan jsme potřebovali odvalit,“ dodal.

Před zápasem o bronz udělal několik zásadních změn v sestavě. „Změny vyšly, o čemž svědčí to, že máme medaili. Bylo to především o týmovosti a nasazení. Všechny holky, které s námi jely, měly svou roli v týmu a věděli jsme, že v takovýchto momentech nám může Šupa pomoci, a potvrdila to. Její zkušenosti a vliv na tým jsou velmi pozitivní a dneska výsledku hodně pomohla. Byl to ale prostě především týmový výkon. Je to o to cennější, že jsme museli otáčet nepříznivý vývoj, což po včerejšku nebylo vůbec snadné,“ hodnotil medailový duel český trenér.

Ten končil vyhrocenou power play soupeře. „Bylo to strašně těžké, protože některým holkám se v tu chvíli vrací nějaké vzpomínky a vy víte, že to musíte urvat za každou cenu. Chtěli jsme být první nahoře a v tu chvíli se otevřou nějaké skulinky. Švýcarky navíc hrají velmi dobře v šesti, což ukázaly třeba proti Finkám. Takže to byly hodně velké nervy,“ popisoval dobu, kdy se Švýcarky dotáhly na rozdíl jediné branky.

Tam ovšem bylo jejich snažení zastaveno. „Cítím, že na kompletní hodnocení je brzy, protože je to ještě velmi čerstvé. V průběhu cyklu se ukázaly hodně pozitivní věci, ale zas na druhou stranu musíme si přiznat, že na mistrovství světa jsme v některých aspektech mohli být více připravení, ale díky tomu máme nové zkušenosti,“ zakončil Lukáš Procházka.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • repre napsal:

    Je to jako když Horst Valášek trénoval hokejový Vsetín a byl sním několikrát mistrem,mohl to totiž trénovat kdokoli.
    Chci jen říct,že tenhle výběr byl skvělým materiálem pro ještě lepší umístění (i když ten bronz po 12 ti letech je asi skvělý).Odejdou zkušené starší hráčky a je třeba TRENÉRA
    aby zabudoval jejich nástupnice a měl jasnou představu jak dál.
    Doufám,že to nedopadne jako vždy u ženské repre.Rok a půl se nic neděje a pak se začne honit reprezentační cyklus.

    • Michal napsal:

      Umístění jak umístění, že bude bronz bylo jasné. Z deseti nej hráček ve švýcarské lize je minimálně pět Češek, ve Švédsku hraje pět češek oproti tomu jen jedna Švýcarka, juniorské generace posledních šest let mladé Švýcarky válcují rozdílem třídy. Tady fakt není už co řešit kdo má mít bronz. Ale měli jsme mířit výše také výkony. Přičemž proti Švédsku i Finsku výkony v podstatě mizerné. Proti Polsku a Slovensku první poloviny zápasů, kdy soupeřky ještě kondičně se jakžtakž držely tak výkony dost nepřesvědčivé a ani ten zápas o bronz neměl z naší strany punc toho, že jej máme pod kontrolou. A zápas s účastníkem b-divize Dánskem nemá cenu hodnotit. Oproti mužské repre, kde je vidět ten progres i ve výkonech, tak u žen nebyl.

Napsat komentář

*