KRD se vyjádřila k závěru zápasu Sparta - Chodov. Foto: Sparta Praha KRD se vyjádřila k závěru zápasu Sparta - Chodov. Foto: Sparta Praha
19. 3. 2024 Superliga (3) KOMENTÁŘŮ

Vyjádření KRD: Rozhodčí měli a budou trvat na fyzickém nastavení času, video v této situaci pomoci nemohlo

 



Předseda Komise rozhodčích a delegátů Petr Galasovský se vyjádřil ke sporné situaci na konci čtvrtého čtvrtfinále Livesport Superligy mezi domácí Spartou a Chodovem. Rozhodčí měli podle něj trvat na fyzickém nastavení času na časomíře, následné zkoumání situace na videu už jim pomoci dle současného nastavení vlastně nemohlo. Současně KRD vydala nové instrukce pro spolupráci se stolkem časoměřičů.

Situaci jsme popisovali už ve včerejším článku. Čas 19:57 třetí třetiny, honba Sparty za vyrovnáním končí v tuto chvíli vysokou holí Mikuláše Krbce a Chodov tak rozehrává před vlastní brankou a je tak velmi blízko postupu. V tu chvíli totiž vede 7:6 a jak správně poznamenal komentátor přenosu, pokud Tom Ondrušek netrefí prvního bránícího hráče, pak není příliš co řešit.

Zkušený florbalista volí lob na obranou polovinu Sparty, ten ale okamžitě zpracovává slovenský kanonýr Lukáš Ujhelyi a svou střelu těsně za polovinou hřiště zatočí do branky Karla Hodíka. Je srovnáno!

Český florbal dnes situaci upřesnil. „Sporný moment nastal na konci základní části zmíněného utkání Livesport Superligy. Hra byla v čase 19:56 přerušena po zásahu vysokou holí od Mikuláše Krbce. Při následné rozehrávce Chodova před vlastní brankou došlo k chybě časoměřiče. Vlivem této chyby bylo nutné kompenzovat uběhnutý čas a rozhodčí dali časoměřiči pokyn čas po rozehráni pozdržet. Lukáš Ujhelyi zachytil balonek a srovnal na 7:7 v danou chvíli těsně před závěrečnou sirénou. Sparta dovedla utkání do prodloužení a v následujících nájezdech nakonec rozhodla o prodloužení série o minimálně jedno další utkání,“ píše v oficiálním komuniké.

„Vzniklá situace nás samozřejmě mrzí, protože hází stín na regulérnost tohoto utkání. Chápeme problém s nepřehledností situace na konci základní hrací doby. Bohužel došlo k chybnému vyhodnocení, kdy by bylo správné ze strany rozhodčích trvat na vrácení času na časomíře místo pouhého pozdržení časoměřičem,“ říká Petr Galasovský, předseda Komise rozhodčích a delegátů Českého florbalu.

Ten současně potvrdil, že pokyn pro časoměřiče byl čas fyzicky o jednu sekundu zdržet.„Rozhodující moment je i dle videa záležitostí desetin vteřiny až vteřiny od zmíněného času 19:56 a bohužel nešlo již zpětně zkoumat, zda obsluha časomíry pochybila, zejména když dostala pokyn pozdržet o vteřinu spuštění. Mrzí nás, že chyba neposunout časomíru vede k současným diskusím o regulérnosti gólu a pokračování série, proto Komise rozhodčích a delegátů podnikne ve spolupráci s Komisí soutěží další kroky pro nastavení postupu v obdobných situacích v dalším pokračování play-off. Rozhodčí jsme instruovali, aby trvali na tom, že v podobných momentech se čas fyzicky vrátí na časomíře. Zároveň jsme vydali doporučení, aby veškeré úpravy času oznamoval hlasatel divákům, díky čemuž se předejde zbytečným dohadům,“ vysvětluje Galasovský.

Ten současně vysvětlil, proč rozhodčí i po shlédnutí situace na videu gól uznali. Jinou možnost totiž fakticky neměli. „V rámci instrukcí pro používání video systému mohou sudí kontrolovat, zda balonek přešel brankovou čáru v řádné hrací době. K tomu ale lze využít pouze oficiální časomíru. Není tak možné doměřovat čas na stopkách a opravovat případné chyby časoměřičů. Institut videorozhodčího je stále v testovacím režimu a bohužel přináší řadu bezprecedentních situací, které nám však mohou pomoci do budoucna podobné momenty eliminovat,“ doplňuje Galasovský.

Současně Český florbal vydal následující instrukci. Řídicí orgán soutěže na základě situace z utkání Livesport Superligy mezi družstvy ACEMA Sparta Praha a FAT PIPE Florbal Chodov dne 17. 3. 2024 upřesňuje instrukce rozhodčím ke spolupráci s pořadateli při opravě údajů na časomíře a instruuje rozhodčí, aby vždy spolupracovali s pořadatelem a nechali na časomíře nastavit správný čas utkání dříve, než bude hra znovu zahájena.

Ačkoliv řídicí orgán soutěže chápe, že na některých halách není technicky možné časomíru znovu nastavit na přesný časový údaj, nepovažuje za vhodný postup pouze domluvu rozhodčích s časoměřičem, který nechá časomíru zastavenou po zahájení hry. Tento postup není pochopitelný pro všechny účastníky utkání včetně diváků, kteří neslyší domluvu rozhodčích a časoměřiče, a může tak přinést zbytečné negativní emoce.

V takovém případě je doporučení alespoň informovat účastníky utkání a diváky ze strany hlasatele, aby se předcházelo negativním emocím, které budou způsobeny nepochopením, a to zejména v důležitých momentech utkání,“ píše Český florbal.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Hans napsal:

    A kde teda je informace o kolik měl ten čas stát?! Abychom si mohli zhodnotit jak to bylo? Zase zametači, podobně jako nedávno tady byla aféra s vysokou a faulem, co dávala v nějakém zápase ČT. Nepořádám hon na rozhodčí, vážím si jich, ale mám pocit, že ti co je vedou z nich dělají vlastně dementy jen aby vše vypadalo, že florbal nemá žádný problém.

  • Tonda Hladík napsal:

    Florbal nemá žádný problém. Vše je krásně růžové.

Napsat komentář

*