Joonas Naava na tiskové konferenci před superfinále 2024. Foto: Martin Flousek, Český florbal Joonas Naava na tiskové konferenci před superfinále 2024. Foto: Martin Flousek, Český florbal
13. 4. 2024 Superliga (0) KOMENTÁŘŮ

Naava před bojem o titul: Očekávám atraktivní zápas. Stihne sledovat svou ženu v ženském finále?

 



Před aktuální sezonou se finský kouč Joonas Naava stal novým lodivodem Mladé Boleslavi. A hned v premiérové sezoně dovedl své svěřence do superfinále. Středočeskému týmu ordinuje útočnou hru, která se projevila na počtu vstřelených branek Středočechů v základní části. Jeho celek se však nevyhnul v sezoně krizovým momentům. O nich i o své ženě Mirvě, která bude rovněž aktérem letošního superfinále, pohovořil na tiskové konferenci před blížící se bitvou o mistrovskou trofej.

Naava na lavičce Boleslavi nahradil Petra Novotného. „Myslím si, že to bylo takové, jaké jsem očekával. V sezoně to bylo občas nahoru dolů. Ale hodně věcí jsme v průběhu ročníku změnili. Obecně mě nic tak moc nepřekvapilo. A pořád mám s českou nejvyšší soutěží zkušenosti z pozice reprezentačního trenéra, takže jsem ji znal dobře už předtím,“ pousmál se na Naava na otázku, zda ho něco za první rok v mladoboleslavském angažmá zaskočilo na českém florbale.

Mladoboleslavští povětšinu sezony svým soupeřům nadělovali velké příděly. Nevyhnuli se však také zaváháním. Prohráli s Libercem, Bohemians či Spartou. „Kvalita superligy jde nahoru. Byli jsme svědky mnoha překvapivých výsledků, některé zápasy se hůře předvídaly. Týmy ze středu tabulky měli na to porazit celky ze špičky. A to je jenom pozitivní. Zvýšila se konkurenceschopnost dalších mužstev,“ zhodnotil Naava úroveň Livesport Superligy.

Joonas Naava tvoří v Boleslavi realizační tým s Lukášem Procházkou. Foto: Martin Flousek, Florbal Mladá Boleslav

Joonas Naava tvoří v Boleslavi realizační tým s Lukášem Procházkou. Foto: Martin Flousek, Florbal Mladá Boleslav

Do superfinále Boleslavští prošli díky výhře v sedmém zápase série s Vítkovicemi. „Byla to tuhá série. Zápolení s Vítkovicemi se mi líbilo. Taková zkušenost se nám bude hodit, během semifinále tým hodně vyrostl. Museli jsme se nejen v sérii, ale i v průběhu celého ročníku potýkat s řadou problémů a vše se nám povedlo zvládnout. Jsme mnohem silnější a mnohem víc připravení na superfinále. Vítkovice byly velmi silný protivník, který se nevzdal za žádného stavu. Stojím si však za tím, že jsme si zasloužili postoupit. Teď nás čeká další výzva,“ je si vědom finský trenér.

Atmosféru superfinálové v Česku zažije z pozice přímého účastníka poprvé. „Doufám, že diváků přijde ještě víc než loni (12 538). V základní části jsme dali přes 300 gólů, také Tatran je útočný tým, který dokáže střílet branky, takže očekávám, že se bude hrát atraktivní florbal. Atmosféru si určitě užijeme, necítíme žádný tlak na nás, můžeme hrát s čistou hlavou,“ snažil se sejmout ze svého mužstva očekávání.

Superfinále bude u Naavů doma obecně velké téma. Joonasova manželka Mirva nastupuje za Chodov, který se v neděli utká s Vítkovicemi. „Během sezony se z toho pro nás stal. Několikrát jsme se o tom doma bavili, že by se to mohlo stát a teď je to realita. O posledním víkendu jsme oba měli sedmé zápasy a oba jsme postoupili. Nevím, jestli budu schopen sledovat alespoň nějakou pasáž ženského finále, ale doufám, že uvidím ženu zvednout trofej. A navíc ještě můj syn ve Finsku prošel do finále a bude hrát v kategorii U17 o zlato. Bude to zajímavý víkend. Je to unikátní, možná se vám něco takového poštěstí jen jednou za život,“ dodal Naava na závěr.


Autor: Gustav Ondrejčík



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*