Juniorky berou po výhře 5:1 bronzové medaile. Foto: IFF Juniorky berou po výhře 5:1 bronzové medaile. Foto: IFF
12. 5. 2024 Reprezentace juniorek (30) KOMENTÁŘŮ

Juniorky berou třetí místo po jistém výkonu, Švýcarkám nepomohla ani dlouhá power play

 



Česká juniorská reprezentace získala na čtvrtém světovém šampionátu v řadě medaili. Svěřenkyně hlavního trenéra Tomáše Martiníka skončily v Lahti na bronzovém třetím místě, zápas o bronz získaly na svou stranu poměrem 5:1.

Český národní tým byl lepší a v průběhu zápasu vlastně neměl za rovnovážného stavu problém kontrolovat hru. Což se postupně projevovalo také ve skóre: ve 14. minutě se prosadila Zerzánová, do poloviny základní hrací doby se prosadily ještě Baldreichová s Fuchsovou.

V poslední sekundě druhé třetiny skórovala Břeská, což si sudí potvrdili. Švýcarsku nevyšel ani plán s dlouhou power play, v 51. minutě sice snížila Müller, poslední slovo ale měla v čase 58:34 Nela Sikorová.

Výsledek zápasu o třetí místo MS juniorek 2024:

Švýcarsko WU19 – Česko WU19 1:5
branky: 51. Salome Müller – 14. Valentýna Zerzánová, 19. Lucie Baldreichová, 29. Linda Fuchsová, 40. Andrea Břeská, 59. Nela Sikorová; vyloučení: 3:0; využití: 0:0; zásahy brankářů: Ronja Florin -5 – Eliška Svrčková -1; po třetinách: 0:2, 0:2, 1:1

Česko: Svrčková – Machálková, Matýsková, Fáčková, Gocová, Kubalčíková, Hlaviznová, Sigmundová – Fuchsová, Zerzánová, Brucháčková – Klubalová, Baldreichová, Břeská – Lískovcová, Lovíšková, Sikorová – Štekerová, Horčičková


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Petr napsal:

    Ostuda!!! Lepší tým nikdy nebyl.
    Mělo se přivézt zlato, stříbro by se dalo prominout.
    Už by Český florbal mohl přestat ženský florbal, tak tlačit, když nejsou výsledky.

  • vítek napsal:

    Velká škoda.
    Trenér out.

    • Petr 2 napsal:

      Naopak. Trenér Martiník dokázal týmu vtisknout mužský styl hry, tedy přesně to, díky čemu vítkovické ženy vyhrávají ligu a Švédky světové mistrovství. A to i u hráček, jejichž týmy takto nehrají. Co však už nedokáže, je zlepšit individuální dovednosti hráček, zejména v zakončení, což vedle chyb bylo to, co rozhodlo o tom, že se nehrálo o zlato.

      • Michal napsal:

        Tak jestli se snažili v repre předělat hráčky jako Brucháčková, Klubalová nebo Baldreichová k něčemu jinému než to co hraji úspěšně v dospělých ať už na domácí nebo mezinárodní scéně, tak se nedivím, že tahle zlatá generace krachla.

        • Petr 2 napsal:

          Absolutně jste nepochopil obsah mého příspěvku. Vámi jmenované hráčky právě žádné předělávání nepotřebují.

      • PJ napsal:

        Semifinále jim prohrálo to, že je trenér nenaučil bránit standardky. Finky nehrály vůbec nic, všechny 3 góly dostaly darem. Plus první lajna nefungovala, špatně složená. Špatné stažení sestavy – proč hraje Fuchsová, Machálková a Sikorová, Hlaviznová sedí? Neúspěch jde za trenérem.

        • Petr 2 napsal:

          To už je repre trenér nenaučí, to musejí mít návyky z klubů. Je to o herním myšlení a předvídání v souvislostech, což vyžaduje mužský styl uvažování. Kolik takových hráček ale v týmu opravdu bylo a kolik je takových, aby se jen z nich složila plnohodnotná reprezentace? Jinak ano, výsledek byl český dar Finům za pohostinnost.

        • Tak napsal:

          Naprostý souhlas.

  • Komik napsal:

    Gratulace aspoň k bronzu. Ale tahle generace měla mít víc.

  • Je tohle vůbec úspěch? napsal:

    Hra vypadala hezky, ale nakonec to vypadá, že se holky a celý realizák, ať už dobrovolně či nuceně víc soustředil na natáčení reelu, instáčů a podobně o hotelu, hrách, co bylo kdy k večeři, jaký bude účes a když měli potvrdit kvalitu (i švédští trenéři před MS řekli, že tentokrát je favorit na zlato jen jeden a to ČR), tak byli mimo a nedokázali nic prodat.

    • Petr 2 napsal:

      Mužská část toto nechápe, ale vzhledem k tomu, že se to opakuje při každém ženském mistrovství, tak to holky pro psychickou pohodu asi potřebují a je potřeba to akceptovat.

      • L napsal:

        Tak zrovna u juniorek je to pokaždé úplně jiná generace a jiný počet hráćek, tak tvrdit, že na to jsou zvyklé a potřebují to, je těžce mimo mísu.

        • Petr 2 napsal:

          Nepochopil jsem obsah příspěvku. Měl jsem na mysli specifika ženské psychiky. Chlapi a ženy se zabavují jinak.

  • Svišť17 napsal:

    Líbí se mi, jak se nepovede jeden zápas za celý cyklus a odborníci na florbal.cz, kteří vylezli z děr hned chtějí odvolávat úspěšného trenéra, přestavují lajny a mají spoustu chytrých nápadů.

    Všechny nás mrzí, že jsme nezvládli semifinále, i když jsme měli ze hry více. Holky to mrzí úplně nejvíc, protože na turnaj jely bojovat o titul. Ale nedá se nic dělat. Vždycky nevyhraje ten, kdo má víc střel nebo je více na míčku. Sport by pak byl nuda. Prostě to nedopadlo no. Velký kredit mají holky za to, že zvládly boj o bronz tak, že nenechaly nikoho na pochybách, že jim medaile právem patří.

    Takže gratulace holkám i realizáku k medaili. Víme, že jste chtěli všichni více, ale bohužel to nevyšlo.

    • PJ napsal:

      No, škoda, že ten jediný zápas, co se nepovedl, byl ten nejdůležitější z celého cyklu. Podle čeho soudíte, že je trenér úspěšný? Pokud vím, trenér se hodnotí podle výsledku. A s tímto kádrem je bronz neúspěch.

      • Petr 2 napsal:

        Bronz je záplata. Podle Vašeho neúspěch, s ohledem na průběh repre cyklu asi ano. Zápas byl prohrán individuálními chybami, nikoliv selháním týmu jako celku. S individuálními chybami trenér nic moc neudělá.
        Jistě, o hodnotě medaile rozhodl jeden zápas, který se nepovedl. Ale co celý repre cyklus, progres, který hráčky pod trenérským týmem herně i výsledkově udělaly?
        Když už byste chtěl odvolat trenéra, tak koho místo něj? Vítkovice dlouhodobě nejúspěšnější v ženách, tým jehož herní styl se nejvíce podobá mužskému. A to nemluvím o otázce vedení dívčího kolektivu, to není pro každého.

        • Michal napsal:

          Kdo z toho realizáku trénuje ve Vítkovicích? Pokud je známo, tak trenér skončil před dvěma lety po výpadku 0:4 s FBC.

          • Petr 2 napsal:

            Nejde o to, že tam teď netrénuje, jde o styl hry, který se tam hrál a hraje.

          • ThomasM napsal:

            Martiník je aktuálně asistent Dana Folty u mužského A týmu…

    • Tak příště napsal:

      V první řadě by dle mého názoru měl trenér umět naplno využít individuálních kvalit jednotlivých hráček a toho, co je do reprezentace dostalo. To si myslím, se úplně nepovedlo…
      Nikde jsem se nedočetl o jeho pochvale klubovým trenérům. Připravit mu sestavu, které se „bojí“ i Švédsko byla především jejich práce a práce samotných hráček. Repre trenér to měl jen prodat a to bohužel nezvládl. Bronz je spíš neúspěch vzhledem k síle všech kádrů, ale rozložení skupin nám k tomu moc nepomohlo.
      Nicméně, ženský juniorský florbal je na výkonnostním vzestupu a hlavní trenér reprezentace by to měl i veřejně ocenit a ne mluvit jen o sobě… Ale ego je holt ego….

  • luban napsal:

    ..jasně že neúspěch ! … ale oslavujeme „klasicky“ ohromný úspěch 🙂 …tady se mělo hrát minimálně finále, ale co dodat ..pokud šlo na naší branku v zápase s FIN 7 střel a z toho gólmanka dostane 3 góly 😯..a z 20 střel dáme jen 2 góly …to je hodně mizerná bilance… ano, na oko jsme byli možná herně lepší, ale na to se nehraje … FIN prostě mělo lepší gólmanku a produktivnější střelkyně

    • Petr 2 napsal:

      V brankářkách rozdíl nebyl, obě byly dobré. Bylo to o přesnosti v zakončení a o chybách v poli, se kterým naše brankářka nic udělat nemohla.

      • PJ napsal:

        2. gól byla mimo jiné velká chyba brankářky, míček jí prošel po zemi vedle nohy na bližší tyč.

        • Petr 2 napsal:

          Druhý finský gól padl po chybné rozehrávce z rohu hřiště přímo na napadající finskou útočnici. Ta pak ze své pravé strany se po napadání naší chybující obránkyní tlačila na střed. Brankářka Švrčková sledovala pohyb Finky a balonku a od tyčky se posunovala ke středu, protože hrozilo, že Finka střed oběhne a zasune ze své levé strany do volné části branky. To, že Finka pohyb nedokončila a balonek podsekla skoro pod nohou a mezi tyčku a nohu brankářky do jejího protipohybu, není chybou brankářky, byť si to ona možná sama vyčítala. Možná to jako chyba vypadalo, ale chyba to nebyla, takovéto balonky do protipohybu při přesunu se blbě chytají. Kdyby zůstala u své levé tyčky a nesledovala pohyb finské útočnice, dostala by gól do volné části branky, to bych pak za její chybu považoval.

          • AEI napsal:

            Můžeme relativizovat jak chceme… Nicméně ten tým byl největší favorit turnaje a nepostoupil ani do finále. Dva góly za zápas jsou navíc málo proti komukoli, na to se ve florbale nedá vyhrát. To, že celý cyklus hrály holky pěkně je hezké, budoucnost snad má většina zářnou. Faktem ale zůstává, že ten výsledek turnaje není dobrý a nepovedlo se to.

          • PJ napsal:

            Samozřejmě to byla chyba brankářky, přesunovala se moc rychle a předběhla pohyb útočnice. Gól po zemi, pokud je brankář v pozici, je vždycky chyba brankáře. Tady ani nešlo o prudkou střelu.

          • Petr 2 napsal:

            Pro AEI – Souhlasím, proto jsem psal, že bronz je minimum možného.

            Pro PJ – Situaci, kdy to obránkyně namaže přímo napadající útočnici, brankářka nečeká. V tomto případě zareagovala. Gól na bližší tyč bývá označován jako chyba brankáře, ale vždy závisí na konkrétní situaci. Při protipohybu na rychlosti střely moc nezáleží. Já bych jí to nevyčítal, vlasy si trhal musí ta rozehrávající obránkyně. Ale pokud máte jiný názor, tak Vám ho neberu. Tímto bych diskuzi k této věci za sebe ukončil.

          • Tak příště napsal:

            Chyba brankářky to byla, protože předvídala, nikoli reagovala na danou situaci.
            Na druhou stranu v zápase toho na ni moc nešlo, a to je pro gólmana vždy těžké.

Napsat komentář

*