22. 11. 2013 Extraliga žen (0) KOMENTÁŘŮ

Olomouc veze senzační bod z Chodova, Bohemians před derby odsunuli Herbadent na 2. místo

 



Nedělní šlágr mezi Herbadentem a Bohemians nemohl mít lepší intro. Oba týmy sice dnes vyhrály, ale zelenobílí daleko větším rozdílem a díky skóre vystřídali svého městského rivala ve vedení v extralize. Nejvyšší výhra kola se povedla Vítkovicím, které pro změnu v ostravském derby deklasovaly FBC 11:0. Překvapení dne pak jde na úkor Chodova, jenž ztratil bod doma s Olomoucí.

Tým z Hané doposud venku prohrál všech 5 utkání, nyní svůj první zisk nasměroval na půdu jednoho z favoritů soutěže. Domácí hráčky, v jejichž řadách chyběla reprezentační útočnice Zuzana Tučková, většinu zápasu vedly, jenže v poslední třetině nedokázaly za stavu 4:3 dát z velkých šancí gól uklidnění. Naopak srdnatě bojující Olomouc slavila vyrovnání zásluhou první extraligové trefy Terezy Reimerové, jejíž střela doskákala za čáru.

Před začátkem prodloužení se hráčky v zeleném zaradovaly z bodu. V něm nakonec Chodov díky Petře Beránkové urval bod navíc. „Od začátku zápasu jsme dělali spoustu chyb, které byly po zásluze potrestány,“ posteskl si asistent chodovské trenérky Jiří Muras.

Další týmy z elitního kvarteta naopak příliš komplikací nedopustily, nejméně pak Vítkovice. V derby proti FBC dokonce dosáhly rekordního skóre v historii vzájemných zápasů, debakl 11:0 ještě překonal drtivou výhru 12:3 z loňského čtvrtfinále play off.

Před 130 diváky se zápas nejvíc povedl Veronice Enenkelové (3+1), Petře Mandátové (1+3) a gólmance Haně Ranochové, která podruhé v extraligové kariéře udržela čisté konto. Přesto nebyl kouč FBC Jakub Robenek skleslý. „Zápas pro nás splnil to, co jsme si přáli, a i když výsledek vypadá krutě, právě věci, které jsme si dnes vyzkoušeli, se nám budou hodit do dalšího průběhu sezony,“ uvedl a mrzel ho jen výkon z 3. třetiny, kterou jeho tým prohrál 0:6.

To Jihlava dopadla na hřišti Bohemians v téže pasáži ještě hůř. Přitom se dlouho držela a po 40 minutách platil pro ni nadějný stav 4:5. Za dalších 20 minut ovšem poslední tabulky inkasoval příděl 0:8… A samozřejmě – 3 brankami k tomu přispěla Gabriela Žůrková (celkem v utkání 4+1), hattrick se v duelu povedl i Karin Vavrečkové (3+0), Žůrkové pak znovu nabíjela Adéla Bočanová (2+3).

Na úvodní 2 třetiny panovaly odlišné názory. „Z naší strany byly naprosto tragické, Jihlava prokázala, že je týmem bojovnic. My jsme 3. třetinu ovládli díky lepší fyzické připravenosti,“ ocenil kouč FbŠ Jan Kaňkovský. Jeho protějšek Roman Komenda souhlasil. „Ve 3. třetině se soupeř díky našim chybám dostal do výraznějšího vedení, které jsme už kvůli rychle ubývajícím silám nestačili dotáhnout. Ale chválím všechny naše hráčky za předvedený výkon zejména v prvních dvou třetinách,“ prohlásil.

Kanonáda se povedla i Liberci proti Tatranu. Crazy girls hodily za hlavu minulé rozpačité zápasy a Střešovice smetly 12:2. O vítězkách nebylo pochyb od začátku duelu, v němž podle oficiálního zápisu vyslaly Pražanky na branku soupeřek pouhých 9 (!) střel. Liberec byl aktivní, ať už měl na hřišti jakoukoliv sestavu, o jeho branky se podělilo celkem 9 různých střelkyň.

Jednou z nich byla i Markéta Kosová – bývalá juniorská reprezentantka oslavila návrat na hřiště po více než roce gólem a asistencí. Což byl pro Liberec další důvod k radosti. „Dnešní zápas jsme si užily od začátku až do konce,“ vyzdvihla trenérka vítězek Lenka Bartošová.

V případě Herbadentu to platí s výjimkou poslední třetiny. Obhájkyně titulu totiž proti ELITE nastřílely všechny své branky za 37 minut, poslední periodu prohrály 0:2 a z rodícího se vysokého vítězství byl nakonec výsledek 7:3. Výjimečný kousek se povedl Tereze Urbánkové s Dominikou Šteglovou, které skóre 4:0 stanovily tak, že nejdřív první z nich přihrála na 2 góly té druhé a pak si role prohodily.

Bod za ELITE už skočily Židenice, které se doma vypořádaly s Královskými Vinohrady 5:3. Hostující tým dokázal otočit skóre z 0:2 na 3:2, jenže pak Lucie Svobodová během 33 vteřin 47. minuty zařídila přihrávkou a střelou 2 góly a Brňanky už si 3 body vzít nenechaly. „Na soupeře se budeme těšit v play down,“ přišel s odvážnou prognózou kouč SKV Petr Jirges.


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*