24. 3. 2014 Extraliga žen (9) KOMENTÁŘŮ

Rozhodčí nám nesmyslně vzali gól! zlobila se Karin Vavrečková

 



Krásné góly. Parádní akce. Výborné výkony gólmanek. Často zvonící tyčky a zahozené velké šance. Tvrdé střety. Plné hlediště. Skvělá atmosféra. Napínavá podívaná. To všechno má semifinálová série play off Herbadentu s Bohemians. A bohužel, ještě se k tomu musejí přičíst chybující rozhodčí, kteří ovlivnili nedělní duel. Za stavu 0:0 zřejmě dvojice Jan Drška, Jiří Meisner upřela Bohemians regulérní gól.

Ta situace udivila většinu lidí v hale. Kolem střelkyně Elišky Křížové se už začal tvořit zelenobílý oslavný shluk, když rozhodčí rozpažili. Žádný gól! Jen málokdo si dokázal vysvětlit, co na akci, při níž osamocená Karin Vavrečková nahrála zpoza branky volné Křížové, a ta od mantinelu prostřelila Kristýnu Horňákovou, bylo špatně.

Vavrečková to asi nepochopí nikdy. Situaci rozebrala do detailu tak, jak se odvíjela.

Karin Vavrečková, Herbadent - Bohemians, 2. zápas semifinále play off 2014, výrok, gól

Vysvětlení, které by ji uspokojilo, se od rozhodčích nedočkala. „Oháněli se tím, že tam bylo nějaké sekání předtím. Ale když tam tedy bylo, mělo se to písknout hned a ne po tom, co jsme vstřelily gól. To mi přijde fakt jako nesmysl,“ kroutila hlavou. Bohemians místo vedení vzápětí inkasovali, přišli o významnou výhodu.

Členka druhého útoku zelenobílých odcházela ze zápasu s pocitem křivdy. „K rozhodčím bych se ani radši moc nevyjadřovala, protože mi přijde, že je to už od nich na nás schválně. Je to fakt neskutečné, klidně to řeknu takhle otevřeně, protože pískají proti nám,“ rozhorlila se.

Jenže podobně by mohla mluvit druhá strana. Dvojice výše zmíněných sudích prostě propadla v dalším zápase, který je kvalitou převyšoval. Kupříkladu právě Vavrečkové odpustili zřejmé vyloučení, když po gólu na 2:3 přiběhla zezadu ke skórující Kláře Rozumové a v přerušené hře ji loktem srazila k zemi.

Střelkyni zůstal rozum stát nad tím, co se stalo, divákům v hale pak proto, proč tenhle evidentní faul zůstal u rozhodčích bez jakéhokoliv trestu. Přitom kolikrát vylučovali za prkotiny… „Najednou někdo přiběhl zezadu a po odpískání mě dohrál. To se asi stává… Ani nevím, kdo to byl. Pak mi holky říkaly, že šestka,“ krčila rameny Rozumová.

Ta se v extralize pohybuje znovu po 5 letech, Vavrečkovou si prý vůbec nevybavuje. „V FBC Ostrava hrála? Možná tam tou dobou, kdy jsem končila, začínala… Ale já na jména a tváře moc dobrá nejsem,“ prohodila.

Klára Rozumová (vlevo) v souboji s Petrou Nemravovou.

Klára Rozumová (vlevo) v souboji s Petrou Nemravovou.

Co si však zapsala dobře, je nepříjemný styl Bohemians. „Hra FbŠ byla vždycky tvrdá, myslím, že v tom pokračují. Nás to úplně nepřekvapuje. Ale dost to bolí…,“ usmála se Rozumová. „Musíme odehrávat míček včas, aby k těm soubojům nedocházelo. A nějak se tomu přizpůsobit, ale asi ne tím, že budeme hrát ještě víc tvrdě, to nechceme, ale spíš hrát líp jinak. A k tomu ustávat souboje,“ přemítala.

Vavrečková onu situaci, která zvlášť v ženském florbale nebývá k vidění, přičítala zápalu do hry. „Jsou to jen emoce a rozhodně to není nic osobního. To samé se stalo na druhé straně, kdy Líza střílela a já potom taky ležela na zemi,“ namítla.

Ostatně na podlahu haly na Jižním Městě se ve víkendových duelech Herbadentu s Bohemians dívaly hráčky co chvíli. Anet Jarolímová se v sobotu po faulu Jany Christianové proletěla plavmo vzduchem, Tamara Hašová si odnesla pod okem monokl jako od Klička. V neděli zranění ze soubojů na chvíli vyřadilo ze sestavy Ilonu Novotnou, Ivetu Hyršlovou a Kristýnu Jílkovou. Jenže pozor: většina z toho nebyla nedovolených, či snad cílených zákroků.

Ilonu Novotnou musel po jednom souboji sbírat zdravotník, taktéž na druhé straně Ivetu Hyršlovou.

Ilonu Novotnou musel po jednom souboji sbírat zdravotník, taktéž na druhé straně Ivetu Hyršlovou.

Hráčky s míčkem jsou jednoduše obvykle neopatrné v orientaci na hřišti, a když jde soupeřka naopak do souboje naplno…  „Je to play off, zápasy jsou vyhrocené. Asi bych tu tvrdou hru nepovažovala za nějakou taktiku, ale dáváme do toho to, co můžeme. Samozřejmě, důraz tam je. Co se píská, nebo ne, to my neovlivníme. Je to na obě dvě strany úplně stejné,“ shrnula Vavrečková.

Téhož názoru byla Rozumová, která volila velmi diplomatický jazyk. „Rozhodčí se snažili pískat na obě strany. Možná pískali víc, než bylo nutné, někdy se to těžko chápe. Ale musíme to brát tak, jak to je,“ podotkla. „Je to rozhodčí, nám nepřísluší to komentovat. Jen jde o to pochopit, jaký je vlastně metr, abychom se tomu přizpůsobily, což je někdy trochu těžké,“ přidala.

Nyní nastane na pár dní klid zbraní, už v pátek však série pokračuje. Bohemians vezou na Děkanku jednu výhru. „Kdyby nám někdo na začátku řekl, že to bude po prvním víkendu 1:1, byly bychom asi spokojené, protože nám hodně lidí nevěří. Myslím, že v sobotu jsme docela překvapily. A v neděli jsme se jen utvrdily v tom, že je to hratelné,“ soudila Vavrečková.

A přidala se k názoru, který prezentovala Adéla Bočanová: proti Bohemians stojí nejslabší Herbadent za poslední roky. „Asi to tak je. Vidíme, že jim chybějí nějaké hráčky, mají zraněné a podobně a musejí si tahat zpátky ty, které skončily. Ale tohle vůbec nehraje žádnou roli, je to pořád Herbadent a musíme je smáznout,“ zakončila Vavrečková bojovně.


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*