20. 4. 2012 Superliga (13) KOMENTÁŘŮ

Kdo s koho? Mírným favoritem je Tatran. Koho tipujete vy?

 



Sobotní podvečer v O2 areně nabídne odpovědi na skutečně velké množství otázek. Tou hlavní, která se týká výhradně sportu, je výsledek samotného střetnutí mezi Tatranem a Vítkovicemi. Tyto týmy se totiž zapíší do kronik českého florbalu jako vůbec první účastníci Superfinále. Oba finalisty jsme podrobně prozkoumali v několika různých aspektech. Kdo by měl podle prognóz vyhrát?

V základní části dokázaly oba týmy získat 54 bodů, první příčku však uhájil i díky vzájemným zápasům a lepšímu skóre Tatran. Klíčový duel ve 21. kole vyhrál těsně 4:3.

1. Tatran Střešovice
22 zápasů, 18 vítězství, 4 porážky, 54 bodů, skóre 179:89 (rozdíl +90)

2. 1.SC WOOW Vítkovice
22 zápasů, 17 vítězství, 3 porážky po prodloužení, 2 porážky, 54 bodů, skóre 163:92 (rozdíl +71)

O2 arena se tak může těšit na souboj dvou dlouhodobě nejlepších klubů v republice.

Tomáš Kafka

Brankáři

Klíčový post. Kdo bude mít ve finále výhodu? Na první pohled by se dalo říci, že Tatran, který si dokonce může vybrat ze dvou nadprůměrných brankářů Tomáše Kafky a Martina Zicha. Zápas, jakých se nehraje mnoho. Střešovice zatím sestavu tají, ale mnoho lidí sází na to, že přednost dostane ostřílenější Kafka. Oproti němu je Lukáš Souček s pouhými 16 extraligovými starty zelenáčem. Ten ale nedává najevo, že by byl vyjukaným zajícem. V premiérové sezoně prožívá skutečnou pohádku. Po svém „zjevení“ na letním turnaji Czech Open jdou jeho výkony jenom nahoru, což potvrzuje i v letošním play off.

Hodnocení podle florbal.cz
Tatran 60% – Vítkovice 40%

Jan Jelínek

Obrana

Defenziva byla (a je) dlouhá léta devizou Vítkovic. Ale už jen z pohledu na skóre ze základní části můžeme zjistit, že střešovičtí se letos svými zadními řadami svému sokovi minimálně vyrovnají. Obranné šiky Pražanů navíc posílil před sezonou pracovitý Fin Jere Liljenbäck. Tatran je schopen postavit tři vyrovnané obranné páry a má několik výrazných osobností jako jsou Deutsch, Garčar nebo Podhráský. Vítkovice sice převážně hrají na dvě obrany, ale kvalitu to nesnižuje. V jejich dresu navíc zažívá skvělou vyřazovací část ofenzivně naladěný Filip Heczko. Jistotu dodává kapitán Jelínek, kreativitu Patrik Suchánek s Kološem.

Hodnocení podle florbal.cz
Tatran 55% – Vítkovice 45%

Tom Ondrušek

Útok

Těžko se dá určit vítěz. Nejproduktivnějším hráčem z obou celků je Martin Tokoš, který je opět hlavní ofenzivní zbraní Vítkovic. V deseti duelech nasázel již třináct branek a přidal šest asistencí. V bodování je před ním pouze vyřazený Matěj Jendrišák s 22 body. S Tokošem sdílí bodový součet hrdina čtvrtého semifinále v Ostravě Tom Ondrušek, který mířil do černého osmkrát a přidal jedenáct přihrávek.

Mezi příjemná překvapení na straně Tatranu se určitě řadí výkony mladíků Marka Vávry (6+5) a Jiřího Kolíska (4+4). Na druhé straně určitě můžeme vyzdvihnout výkony dalšího mladíka Lukáše Hájka, který je po Tokošovi druhým nejnebezpečnějším hráčem mužstva. Celkem nakombinoval patnáct bodů za devět branek a šest asistencí. V top 10 bodování má Tatran tři forvardy a dva obránce, Vítkovice se mohou chlubit dvěma útočníky a jedním zadákem, trochu se jim ale trápí „pravák“ Radim Polášek. Oživení jeho formy by se ostravskému týmu hodilo.

Hodnocení podle florbal.cz
Tatran 55% – Vítkovice 45%

Kouč Vítkovic Radomír Mrázek

Trenér

Proti sobě nebudou stát pouze dva velmi silné celky. Utkají se také dvě trenérské kapacity. Radomír Mrázek je považován za jednoho z nejlepších koučů, což pouze potvrdil svými slovy po úspěšné sérii s Chodovem Martin Tokoš. Na druhé straně bude motivátor Jan Zahalka, jehož charisma se projevilo ve finálové sérii s Ostravou. Zatímco Mrázek je sám vládcem střídačky a pomáhá mu asistent Jan Vavrečka, Zahalkovi pomáhá coby hrající asistent Johan von der Pahlen. Právě tohle by mohlo hrát do karet Vítkovicím, pokud půjde do tuhého, měl by se Pahlen soustředit hlavně na své působení na hřišti.

Hodnocení podle florbal.cz
Tatran 35% – Vítkovice 65%

Milan Fridrich - střešovická zkušenost


Zkušenosti

Utkání by se pak dalo nazvat jako souboj generací. Není totiž novinkou, že Tatran staví svůj celek na zkušenostech hned několika ostřílených borců, zatímco vítkovický kádr je směsicí talentovaných mladých hráčů, kteří před sebou mají ještě velkou budoucnost. Za Střešovice mluví tituly, vítkovické zlato z roku 2009 pamatuje jen necelá polovina týmu.

Hodnocení podle florbal.cz
Tatran 70% – Vítkovice 30%

Styl

Kromě konfrontace věku se můžeme také těšit na souboj stylů. Tatran již několik let praktikuje pečlivý obranný systém a je zvyklý v zápase hrát svou hru. Soupeř z Vítkovic pak patří k týmům, které vyznávají aktivní hru s celoplošným presingem. Bude velice zajímavé, jestli celek Radomíra Mrázka neupustí od své taktiky ani v klíčovém zápase sezony proti úřadujícím mistrům. Na Chodov vyčerpávající osobní obrana platila. Superfinále se hraje na jeden zápas, tam by tento fyzicky náročný systém nemusel vzít Vítkovicím tolik sil jako v sérii na víc zápasů.

Hodnocení podle florbal.cz
Tatran 50% – Vítkovice 50%

Suma sumárum

Z jednotlivých textů je hned jasné, že na sebe narazila velmi vyrovnaná mužstva a rozhodovat budou i ty nejmenší detaily. Poslední vzájemný zápas z konce základní části ukázal, že se můžeme těšit na vyrovnanou bitvu dvou gigantů českého florbalu. Kdo se nakonec bude radovat z velkého vítězství? Podle indicií florbal.cz jsou misky vah mírně nakloněné na stranu Tatranu.

————————-
Brankář 60:40
Obrana 55:45
Útok 55:45
Trenér 35:65
Zkušenosti 70:30
Styl 50:50
————————-
Celkový průměr 54% – 46 %


Autor: admin



KOMENTÁŘE

  • Ctiba napsal:

    Celkem souhlas, akorát bych řekl, že hodnocení trenérů se právě třeba na výsledku superfinále neprojeví. V jednom konkrétním zápase už toho kouč zase tolik změnit a předělat nedokáže a je spíše motivátor, semtam šťastná ruka. Trenérské působení může mít vliv hlavně na dlouhodobější série, kde už se více projeví jednotlivé herní styly mužstev, to jak je schopen zareagovat na dění v předchozím zápase a co je schopen vymyslet překvapivého. Takže ty šance v superfinále vidím 75-25 pro Tatran…v dlouhodobé série už bych viděl ty procenta 54-46 jak uvádí autor.

    • Trenér napsal:

      S tím bych úplně nesouhlasil. Právě v jednom zápase může být síla trenéra, který umí dobře analyzovat nedostatky soupeře a nacvičit s mužstvem něco účinného. Pak už je to o schopnosti reakce druhého trenéra na tuto situaci. Jak jsou na tom v těchto ohledech Zahálka a Mrázek už ale nechám na jiných 🙂

  • Daniel Wertheim napsal:

    Doufám, že vyhrajou Vítkovice, už mi ta nadvláda Tatranu začíná vadit… 😀

  • vanikka napsal:

    S kým, s čím a z koho, z čeho 🙂

  • Grmelec napsal:

    Treba Prazaci pod Zahalkou nezahaleli a tejemstvi bude odhaleno.

  • číža napsal:

    srovnávat mrázu s tim pánem, co stojí na lavičce tatranu, to je jak srovnávat phila jacksona a pavla budínskýho :)))

  • Wes napsal:

    S procenty se dá vcelku souhlasit, akorát útok bych dal naopak

  • obvaz napsal:

    muzeme se tesit na tlacenku od rozhodcich kdyz tatranky nebdou mit zrovna svuj den 🙂

  • Super D napsal:

    Zvoleny program lze prehravat puze na uzemi CR …………………………………….

Napsat komentář

*