Zatímco finská dvojice okusila dva zápasy české Fortuna Extraligy, o víkendu měli tu čest rozhodovat šlágr švýcarské NLA čeští sudí Sýkora s Dolanským. Výměny rozhodčích mezi Švýcarskem, Finskem, Norskem a naším florbalem jsou v plném proudu.
17. 10. 2007 Superliga (0) KOMENTÁŘŮ

Rozhodčí s novým partnerem a také mezinárodně

 



Celá akce však už nějakou dobu probíhala mimo naše mantinely. Český florbal se k výměně zkušeností přidal před letošní sezónou. To, jak těžké bylo tento program zrealizovat a co vše bylo potřeba k odstartování projektu výměny rozhodčích, nám prozradil Petr Seďa, předseda komise rozhodčích a delegátů.

Kde tedy vznikla myšlenka těchto výměn?

Během Poháru mistrů v lednu 2007 ve Varbergu jsme byli jako federace osloveni předsedou finské komise rozhodčích Klausem Koskelou. Tento program totiž už asi 2 sezóny úspěšně funguje právě mezi Finskem, Švýcarskem a Norskem. Takže na MS žen v Dánsku jsem se pak na výměnách rozhodčích pro následující sezónu domluvil se Švýcary a později během prázdnin také s Nory. Myšlenka výměn během sezóny se nám ihned velice zamlouvala, největším problémem byly zpočátku pochopitelně finance.

Český fanoušek si jistě všimnul, že na zadní straně dresů se skví logo „AJ“, zřejmě tedy nového partnera našich florbalových rozhodčích…

Ano, naštěstí se nám podařilo na následující tři sezóny najít komerčního partnera pro české elitní rozhodčí, a právě z těchto peněz budou tyto výměny financovány.

Jaký je připravený servis pro zahraniční rozhodčí… budou mít stejnou odměnu za odřízená utkání a jak je to s cestovným, neboli letenkami?

Servis pro zahraniční rozhodčích v ČR i naše rozhodčí v zahraničí je standardní, v podstatě na úrovni, jakou rozhodčím garantuje IFF. Vysílající federace hradí svým rozhodčím vždy letenky do dané země, přijímající federace pak zajišťuje pro rozhodčí místní dopravu, ubytování a stravování. Odměna za odřízení utkání je pak vzhledem k rozdílům mezi zeměmi stanovena na úroveň, kterou vyplácí rozhodčím IFF, tedy 50 CHF. Všechna utkání pak budou sledována observery a zprávy o rozhodčích pak zasílány příslušným federacím.

Proč do tohoto projektu nešli Švédové? Jsou tak trochu stranou a jedou si vlastní florbalovou linii?

Co se týče spolupráce se Švédy, je to zatím otazník. Budeme zatím velmi rádi, když nám bude fungovat pravidelně spolupráce se současnými partnery. Co bude dál, se uvidí. Pokud vím, tak výměny rozhodčích zatím nefungují ani mezi Švédskem a Finskem.

Podle jakého měřítka jsou nominovány české páry pro zápasy v zahraničí? Konzultujete jejich jména i s partnerskými federacemi?

Na výměnné pobyty posíláme výhradně české rozhodčí licence A, kteří zatím nejsou mezinárodními rozhodčími, aby i oni získali nové zkušenosti a motivaci pro svůj další růst. Věřím, že tato cesta je správná a investované prostředky se do českého florbalu vrátí právě růstem kvality našich rozhodčích.

Foto: Martin Neužil


Autor: admin



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*