Bez jakýchkoliv debat je lední hokej v Kanadě sportem číslo jedna. Mezí jím a dalšími v pořadí, basketbalem, baseballem nebo fotbalem, zívá obrovská mezera. O hokeji se mluví v barech, v domácnostech, v diskuzích se probírají jak největší hvězdy NHL, tak jména pro nás neznámých hráčů z klubových farem, dopodrobna se rozebírá strategie managementu, hodnotí se jednotlivé trejdy a hokej má své místo dokonce na kanadské pětidolarovce. Kde jinde mimo Evropu lze tedy najít optimálnější výchozí pozici pro rozvoj florbalu než v této druhé největší zemi světa.
14. 5. 2009 Superliga (0) KOMENTÁŘŮ

Kanadská pětidolarovka patří hokeji. Co vyhradit desetidolarovku florbalu?

 



Stejně jako v letech florbalového rozvoje u nás, je i v Kanadě florbal s hokejem pevně spjat. Podobně jako v devadesátých letech v České republice je totiž velká část hráčů kanadských florbalových lig tvořena současnými nebo alespoň bývalými hráči ledního hokeje. Z původně letní výplně hokejistů se florbal v druhé největší zemi světa postupně stává zcela legitimním a suverénním sportem těšícím se stále rostoucí popularitě.

Nejvýraznějšími středisky florbalu jsou v Kanadě především ontarijská metropole Toronto a quebecký Montreal. V nejlidnatějším kanadském městě se v květnu uskuteční pátý ročník Kanadského poháru, největšího florbalového turnaje mimo území Evropy, který svému rychlému rozvoji vděčí částečně i Czech Open, jehož partnerem se stal v roce 2006.

V pěti kategoriích je tento rok prozatím registrováno přes čtyřicet klubů včetně zástupců Finska, Švýcarska i českého Sokolu Jaroměř. „Během několika ročníků se na turnaji objevili hráči světové úrovně, jako například Oskar Fagerlund, Tobias Blixt, Lasse Riitesuo nebo Alexander Nede,“ dodává Andrew Cenowa, generální manažer jednoho z týmů TFL, Carlos Bulldogs, a zároveň jeden z organizátorů Canada Cupu.

S nadsázkou lze říci, že o statut florbalového centra Kanady mezi sebou soupeří Toronto a Montreal, přičemž quebecký turnaj Montreal Open sice nedosahuje takového renomé jako Canada Cup, nicméně i on bývá každoročně okořeněn účastí zahraničních týmů, a to především těch z východního pobřeží USA, tedy Bostonu a New Yorku. Na kanadské klubové úrovni je ale zatím Montreal suverénním lídrem a hráči montrealského klubu Red Phoenix tvoří převážnou část kanadského národního týmu.

V Kanadě zatím nedosáhl florbal takového masového rozšíření, aby mohla vzniknout celonárodní liga a vzhledem k rozlehlosti státu a komplikovanému cestování je vůbec vznik takové soutěže prozatím hudbou velmi vzdálené budoucnosti. Jednotlivé metropole tak mají své vlastní soutěže, z nichž zřejmě nejrozvinutější je ta torontská s prozatím dvěma divizemi.


„Torontská florbalová liga vznikla v roce 2004 a dá se říci, že jsme stále teprve na začátku. Přesto už v TFL působí přes dvě stě hráčů ve čtrnácti týmech a vzhledem k rostoucímu zájmu středních škol o tento sport očekáváme brzy další nárůst. Hlavně letošní sezona ale přinesla další novinky, týkající se zejména zkvalitnění prezentace florbalu, a to především díky novému florbalovému pořadu 26 Holes, který vysíláme na internetových stránkách www.playfloorball.com,“ podotýká jeden z průkopníků tohoto sportu v Severní Americe Fin Juha Mikkola.

„Doposud jsme kvůli menším rozměrům haly museli oželet jednoho hráče v poli a hrát pouze čtyři na čtyři, ale pro příští sezonu hledáme novou halu s větší plochou, abychom již mohli hrát podle klasických pravidel IFF a tedy i v plném počtu hráčů,“ doplňuje ho Andrew Cenowa.

Kvalita kanadských lig, včetně té torontské, je samozřejmě na mnohem nižší úrovni než kvalita lig evropských, nicméně s ohledem na rozvoj a hlavně propagaci je zřejmě jen otázkou času, než se základna rozroste natolik, aby se z ní vyprofilovali mladí hráči, kteří dovedou kanadský národní tým mezi desítku nejlepších týmů světa.

„Každý rok probíhá Kanadské mistrovství ve florbalu, na němž se setkávají mužstva jednotlivých kanadských teritorií, a z těchto týmů pak vzniká výběr pro národní mužstvo. Zároveň tvoříme národní tým U19, jehož hráči jsou, jak doufáme, budoucností našeho florbalu,“ zdůrazňuje Randy Sa´d, prezident Kanadského florbalového svazu a zároveň reprezentační obránce.

K jejich rozvoji napomáhá i možnost konfrontace s kvalitními evropskými, převážně finskými hráči, jichž v TFL působí celá řada, a to na rozdíl od USA, kde tvoří větší část importovaných hráčů florbalisté ze Švédska.

Již nyní je srovnatelný vysoký standard organizace a především informační zázemí. Tradice tu velí vést a sledovat statistiky u všech sportů a nejinak je tomu v případě florbalu, takže ačkoliv kanadský florbal za Evropou zatím na hřišti zaostává, na množství tabulek, statistik, průměr kanadských bodů na zápas nebo počet střel jednotlivých hráčů nás již dávno předběhl.

Je sice naprosto jisté, že florbal v Kanadě nemá sebemenší šanci alespoň přiblížit se popularitě hokeje, nicméně podmínky jsou zde takové, že se dá očekávat podobný a možná ještě masivnější rozvoj než ten, který jsme sledovali na přelomu tisíciletí u nás.


Autor: Martin Gillár



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*