Vítkovická Denisa Ferenčíková vstřelila proti Chodovu důležitý gól, jenž poslal duel do prodloužení.
28. 9. 2014 Extraliga žen (1) KOMENTÁŘŮ

Reprízy semifinále zvládly lépe Vítkovice a Herbadent. Ostrava nasázela 12 gólů!

 



Stejně jako na jaře v semifinále si i na začátku nové sezony poradily v duelech aspirantů na titul oba superfinalisté z minulé sezony. V repríze bojů o postup do O2 areny přehrály mistrovské Vítkovice Chodov a Herbadent opanoval pražské derby s Bohemians. Výhrou kola je pak kanonáda FBC Ostrava do sítě Střešovic.

Nejsledovanější duel se však hrál na Dubině. Obhájce titulu tam čelil posílenému Chodovu a chvíli to vypadalo, že se bude radovat hostující celek. Ten nejdřív smazal vedení Vítkovic 3:1 a pak ve 2 přesilovkách zásluhou Elišky Křížové a Terezy Urbánkové odskočil do vedení 5:4. Necelých 8 minut před koncem však našla Mirva Laitinen volnou Denisu Ferenčíkovou a bylo vyrovnáno. Prodloužení ukončila 16 vteřin před jeho vypršením Klára Kociánová a rozjásala 117 diváků v ochozech.

Trenér šampionek Jiří Velecký vyzdvihl kvalitu utkání. Byl to jeden z nejlepších extraligových zápasů za poslední hodně dlouhou dobu. Utkání bylo náročné a za vítězství jsme hodně rádi,“ řekl. Jeho kolegyně Michaela Marešová takhle spokojená být nemohla. „Po 1. třetině, kdy si holky dělaly, co chtěly, se naše hra zpřesnila a zjednodušila. Bohužel se nevyvarujeme naivních individuálních chyb, které nás v důsledku stály utkání,“ zastavila se u rozhodujícího momentu zápasu a pokažené rozehrávky.

Na duel vicemistrovského Herbadentu s Bohemians přišlo ještě o 3 příznivce víc – a také viděli víc gólů. Většinu z toho v síti zelenobílých (8:5), i když Daniela Kreisingerová v jejich brance dělala, co mohla a připsala si úctyhodných 40 zákroků. Její tým však musel vyjma úvodu celý zápas dotahovat, což se mu dařilo se střídavými úspěchy. Občas jsme hrály až příliš naivně, chybovaly jsme a dostávaly jsme se do zbytečných problémů. Tři body se však počítají, a jelikož to v zápasech proti Bohemians nikdy není jednoduché, jsme za ně rádi,“ komentovala výhru svého celku trenéra Markéta Šteglová.

Před Bohemians se na 4. místo dostala Ostrava, jež si triumfálním vítězstvím na Tatranu 12:3 vytvořila historické maximum. Dosud nejvyšší výhra v rozehrané 7. sezoně týmu v extralize se zrodila také venku: v ročníku 2010/11 uspělo FBC v Trutnově 9:1. Tehdejší duel z dnešního týmu zažily jen Romana Kiecková a Veronika Szczurová a obě shodou okolností svými hattricky zařídily ve Střešovicích polovinu branek vítězek. Kouč domácích Luděk Pasecký žehral na pokračující velkou marodku svého týmu. „Kdyby naskočily jen připravené hráčky, ne nemocné nebo čerstvě po nemoci, hráli jsme v 6,“ uvedl.

Vedle Tatranu zůstávají bez bodu i Židenice a Jičín. Brňanky sice v Olomouci dokázaly v závěrečné 10minutovce zásluhou 2 tref Andrey Dernerové vyrovnat na 2:2, jenomže 75 vteřin před koncem vrátila vedení s konečnou platností na stranu FBS Jitka Oháňková. „Vzhledem k průběhu celého utkání to bylo zasloužené vítězství. Kromě 2 chyb ve 3. třetině jsme soupeře v podstatě k ničemu nepustili,“ pochvaloval si olomoucký lodivod Pavel Hausner.

Jeho svěřenkyním tleskala většina ze 121 diváků, skvěle navštívené kolo podtrhlo početné publikum v Jičíně, kam se na první extraligový zápas po 8 letech přišlo podívat 185 lidí, což je 5. nejvyšší návštěva v historii základní části ženské nejvyšší soutěže. Domácí hráčky však své fanoušky příliš nepotěšily, Královským Vinohradům podlehly 1:3. Za Východočešky nastoupily obě posily z Bohemians ­– Karin Vavrečková a Andrea Satýnková – a druhá z nich se také postarala o jediný gól FBK. To však už byl stav 0:3. „Zápas jsme měly celou dobu pod kontrolou, jen gól ve 3. třetině dal holkám nervozitu na hokejky,“ podotkla trenérka SKV Magdalena Kotíková.

Z první výhry v sezoně se raduje i Liberec, který si doma nečekaně hladce poradil s ELITE 7:2.Crazy girls už přitom prohrávaly 0:2, ale na konci úvodní části zavelela Michaela Mlejnková k obratu a nakonec se na výhře podílela 4 body (3+1). „Po rozklepané 1. třetině jsme začaly hrát svou hru, a ta nás dovedla až k vítězství,“ zrekapitulovala velitelka liberecké střídačky Lenka Bartošová.


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*