14. 1. 2015 Extraliga žen (0) KOMENTÁŘŮ

Udělali jsme příliš okaté chyby, mrzí kouče Vítkovic Veleckého

 



Nepočítáme-li dvě prohry na Poháru mistryň, tak úřadující mistryně z Vítkovic v sobotu poprvé zažily hořkost porážky a hned v klíčovém domácím utkání s Herbadentem. Ostravský kouč Jiří Velecký se na nic nevymlouval a snažil se příčinny porážky najít především ve vlastním týmu.

Kdo sleduje ženskou nejvyšší soutěž tak věděl, že v sobotu se nehrálo jen o první místo v tabulce. „Neřešili jsme to, hráčky nad tím možná uvažovaly, ale na hřišti to místy nevypadalo podle představ, což pak vyústilo v to, že jsme nedokázali utkání přetavit v kvalitní výsledek,“ hodnotil kouč Vítkovic Jiří Velecký.

Zajímavostí utkání bylo nasazení Kláry Kociánové na post obránkyně, „Většinou hrajeme na tři pětky a zkoušíme si v tomto směru nějaké varianty, protože bychom se stejně chtěli prezentovat na konci ročníku,“ uvedl vítkovický lodivod. „Momentálně se nám příliš nedostává obránců, takže dostávají šanci mladé hráčky z juniorek nebo útočnice, řekl bych, že se jedná o kádrovou potřebu,“ prozradil k tomu.

Nastoupení hráček na pro ně neobvyklých postech ale za hlavní důvod porážky nepovažuje. „Vzhledem k důležitosti a kvalitě tohoto utkání jsme udělali v defenzívě moc chyb, a to se nám vymstilo, myslím si, že to nebyla záležitost přechodu hráček z útoku do obrany.“ nechtěl spekulovat na toto téma.

Velecký vede Vítkovice společně s Dušanem Dudeškem. Foto: Vlaďka Zouková - florbalvitkovice.cz

Velecký vede Vítkovice společně s Dušanem Dudeškem. Foto: Vlaďka Zouková – florbalvitkovice.cz

Příčiny porážky byly podle Veleckého jinde. „Spíše jsme udělali chyby, které byly, vůči kvalitě a důležitosti toho utkání, příliš okaté. Herbadent se prezentuje letos agresivní hrou, my se s tím musíme vyrovnat a předvést na to účelnou hru, což se v dostatečné míře v sobotu nestalo, zbytečně jsme předržovali míčky a odpovídající agresivita tam z naší strany také byla jen v některých fázích zápasu a nikoliv od všech hráček,“ pojmenoval problémy svého týmu.

Vítkovický kouč si byl vědom toho, že se utkání mohlo i přes chyby v defenzivě vyvíjet úplně jinak, kdyby jeho svěřenkyně využívaly nabídnutých příležitostí. „Kritiku si za výkon zaslouží také útočnice, za to, co nedokázaly proměnit. V takovém utkání, kde rozhoduje každá maličkost a soupeř vám zase tak moc šancí nedovolí je zahozená tutovka to samé, co zaviněný gól,“ řekl Jiří Velecký.

Zamyslel se také nad úrovní soutěže. „Ročník je teprve rozběhlý, těžko nyní hodnotit celkovou úroveň. Nemyslím si, že zápasy šly nějak závratně dolů, naopak bych řekl, že zápasy s Chodovem a Herbadentem jsou kvalitnější, nutí tyto tři týmy dostávat ze sebe to nejlepší, ač je pravdou, že dříve bývala spíše silná čtyřka až pětka“ podělil se o svůj pohled.

Kritizuje rovněž velký počet týmů v soutěži. „Nicméně celkově si myslím, že je v extralize příliš týmů a její kvalita není dostatečná. A není to o tom, že bych jí někomu nepřál, nebo nechtěl tolik cestovat, ale prostě produkujeme pro mezinárodní scénu spíše jen agresivní brániče, kteří umí hrozit z protiútoků, ale tvořit hru nejsme schopni,“ pozoruje vystudovaný právník.

V utkání proti Herbadentu hráčky Vítkovic poprvé v extra lize prohrály. Foto: Vlaďka Zouková - florbalvitkovice.cz

V utkání proti Herbadentu hráčky Vítkovic poprvé v extra lize prohrály. Foto: Vlaďka Zouková – florbalvitkovice.cz

Právě vyrovnanější duely pak chybějí. „Protože extraliga nenabídne dostatečný počet utkání na vysoké fyzické a technické úrovni, kde by se to dalo rozvíjet a jestli se má celkově ženský florbal u nás ještě posunout, tak se musí zúžit a zkoncentrovat,“ nabízí řešení.

Které by výhledově pomohlo celému ženskému florbalu. „Pozitivně by se to posléze projevilo na druhé nejvyšší soutěži, protože momentální rozdíl těch soutěží je opravdu propastný a týmy z ní do extraligy spíše utíkají, než postupují. A „náhradní“ cesta, kterou jsou pak lepší týmy nuceny jít, ve formě neustálých přátelských zápasů s muži také vše nenahradí, protože v nich o výsledek až tak nejde a vyhrocené závěry zápasů v nich prostě nenasimulujete,“ uzavřel Jiří Velecký.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*