21. 8. 2012 Zahraničí (0) KOMENTÁŘŮ

Superstřelec Santtu Manner musel ukončit kariéru

 



Konec své úspěšné kariéry musel ještě před startem nové sezony oznámit finský útočník Santtu Manner. V Salibandyliize byl druhým nejlepším střelcem celé historie soutěže.

Na góly se nenadřel. Dokázal si najít pozici a přesně zamířit. Žádné upracované dorážky, ale většinou efektní góly. To byl Santtu Manner. Finové mu mohli děkovat i za historicky první titul mistrů světa. V roce 2008 v Praze se svými spoluhráči prolomil nadvládu Švédů a jako nový šampion byl také nominován do All Stars turnaje.

Převážnou část kariéry odehrál za SSV Helsinky a jeho nerozlučným parťákem byl kapitán týmu Mikael Järvi. Jednu sezonu odehrál i ve Švédsku za Helsingborg. Jenže loni přišlo komplikované zrenění kolena.

Ve finské nejvyšší soutěži nastřílel během 13 sezon celkem 331 gólů a přidal 248 asistencí. Je druhým nejlepším střelcem Salibandyliigy. Sedmkrát vyhrál ligu a s SSV také dvakrát Pohár mistrů. Pokud si budete chtít vybavit Mannerův nejlepší kousek, vrátíte se do roku 2009. Ve finále Poháru mistrů vyhrálo SSV nad Tapanilanem Erä 6:5 a Santtu dal všech šest gólů včetně toho, který v osmé minutě nastavení rozhodl o nejlepším týmu Evropy.

„Bohužel, moje koleno není dost silné, abych mohl trénovat a hrát na nejvyšší úrovni. Vždycky jsem říkal, že budu hrát tak dlouho, dokud budu cítit, že se mohu zlepšovat. Teď už to ale bohužel není možné,“ rozloučil se se svými fanoušky třiatřicetiletý forvard.

Mannerovi poděkoval za jeho kariéru jak domovský klub SSV Helsinky, tak i finský národní tým, ve kterém odehrál 43 zápasů a dal 16 branek.


Autor: admin



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*