Střídačka Mladé Boleslavi, Jan Natov a Jan Pazdera. Foto: Štěpán Tomš Střídačka Mladé Boleslavi, Jan Natov a Jan Pazdera. Foto: Štěpán Tomš
6. 4. 2016 Superliga (21) KOMENTÁŘŮ

Branky Vítkovic ve druhé části nás rozložily, přestali jsme hrát naši hru, kritizuje Pazdera

 



Stav sledované série mezi Vítkovicemi a Boleslaví je po odvetách v Ostravě srovnán na 2:2. Vítkovice totiž dvakrát zvítězily na domácí palubovce a bitva o Superfinále tak bude pokračovat už dnes za nerozhodného stavu. Trenér Mladé Boleslavi Jan Pazdera říká, že jeho tým rozložily branky soupeře ve druhé třetině, na které zareagoval bezhlavým útočením. Zkušený stratég dobře ví, že boj o místo v O2 Aréně bude ještě dlouhý a složitý.

Boleslavi se nepovedl vstup do utkání. Nemohl za to fakt, že trávila už prakticky pátý den v Ostravě? „To jsou spekulace, které spolu řešíme kvůli tomu, jak zápas dopadl. Kdybychom vyhráli, tak se o tom nebavíme.“ odmítl Jan Pazdera.

Jeho hodnocení utkání je ale zajímavé a stojí za přečtení. „Nemyslím si, že rozhodla první třetina. Věděli jsme, že nás Vítkovice budou presovat tak, jako to dělají v každém utkání této série. Nám to ale nedělalo problém stejně jako rozehrávka, kdy jsme byli schopní dostat se do útočné třetiny,“ popisuje kouč, který Boleslav převzal po Janu Zahalkovi.

Jenže, právě v útočné části hřiště to technologům skřípalo. „Problém byl ale právě tam: měli jsme několik laciných ztrát, po kterých vznikaly brejkové situace. Zároveň se k tomu přidala naše špatná obrana a padly z toho dvě branky,“ nehledá výmluvy.

Přesto se Boleslav dokázala oklepat a do prostřední části nastoupila aktivně. „Po první třetině jsme si řekli, že se uklidníme, což se povedlo a vstřelili jsme branku na 2:1, bohužel se nám ale nepovedlo z dalších příležitostí vyrovnat. Vítkovice daly dva slepené góly, přičemž první opět ztráta a brejk, druhý byl po šťastném odrazu,“ říká Jan Pazdera.

A právě v tento moment se podle extrenéra Vinohrad utkání rozhodlo. „Úplně nás to rozložilo, v ten moment jsme se přestali soustředit na naši hru a začali jsme se bezhlavě hnát do útoku a napadání. Nechápu to,“ kroutil hlavou. „V této části hry získaly Vítkovice rozhodující náskok. Do třetí části jsme nastoupili mnohem koncentrovanější a soustředěnější, hráli jsme na balonku, měli jsme nějaké příležitosti. Vzhledem k tomu, že jsme hráli na riziko, tak příležitosti měly také Vítkovice, nepovedlo se nám vyhrát a stav série je 2:2,“ konstatuje Pazdera.

Utkání nyní navíc půjdou v rychlém sledu, prostoru na regeneraci příliš není a navíc se smazává výhoda cestování. „Po psychické stránce naši regeneraci ukáže až středeční utkání, máme za sebou dvě prohry v Ostravě, což musíme hodit za hlavu. Po fyzické stránce to bude náročné, série je dlouhá a čeká nás dlouhá cesta do Boleslavi, což se však týká i soupeře,“ komentuje boleslavský kouč.

Přesto má Boleslav v živé paměti precedens, který ukazuje, že zregenerovat umí. „Nám už se něco podobného povedlo ve chvíli, kdy jsme na konci základní části prohráli dva zápasy,“ připomíná Pazdera duely s Bohemians a Chodovem. „Rozhodně je to situace, která nám ukazuje, že to jde,“ pokyvuje hlavou.

Sám ale ví, že situace je složitá. „Nyní to bude výrazně těžší. Čekala nás série s Otrokovicemi, kterou jsme zvládli. Teď si vezeme dvě prohry z Vítkovic a objektivně lze říci, že Vítkovice jsou kvalitnější než Otrokovice a rozhodně si díky předchozímu průběhu série budou na nás věřit,“ uzavírá.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • 123 napsal:

    Nebyt toho zarezu, tak je to 3:1 a dneska Vitky slavi postup

  • Jirka Bareš napsal:

    Mě ten rozhovor přijde, jakoby říkal, že nehráli zas tak hrozně, ale bylo tam pár chyb, trochu horší obrana, trochu smůla a proto prohráli. Já to neviděl tedy úplně do konce, ale přišlo mi naopak, že v tom posledním zápase neměli skoro celou dobu absolutně nárok a jejich výhra by byla téměř zázrakem, ale jsem laik, třeba to vidím špatně

    • gavan napsal:

      Tak to víš, že neprohlásí, že hráli jak kokoti…. 😀 Výkon Vítek velmi sympatický, Boleslav tragická. Doufám v postup Vítkovic

    • Petr napsal:

      V sérii se ukazují mle mého dvě věci.
      Boleslav má sice v kádru výrazné individuality, jejich součtem ale nevznikla nijak zásadní přidaná hodnota. Vítkovice mají stabilnější kádr, jsou na sebe zvyklí a víc sehraní. Ti „no name“ kluci jsou i šikovnější s holí, jsou mladší a rychlejší.
      Další věcí je evidentní absence kreativity při reakci na vývoj zápasu. Při analytických schopnostech Honzy Pazdery narazil na strop buď on nebo jeho tým nebo oba. Tragická je jalovost elitní boleslavské pětky, která neskóruje a dostává góly. I když tým zapne, tlak není trvalý, efektivní a nevede ke zvratu v utkání.

  • Standa napsal:

    Za mě osobně respekt k Pazdičovi. Hlavně za to, jak se odmítl vymlouvat na 5 dní v Ostravě. Plno trenérů by tuto nabídku výmluvy ihned přijalo se slovy „… určitě to mohlo mít vliv … nebo … nikomu se nechce být zbytečně dlouho v cizím městě … „. Už jsem četl i viděl hodně rozhovorů a tento mi přijde rozumný.

    • Petr napsal:

      On bývá v hodnoceních dost pravdomluvný, nevymlouvá se. Někdy je to ale až na škodu, protože je z toho cítit defétismus … a hráči to poznají nebo si to špatně přeberou.

      Výmluvné bylo televizní závěrečné hodnocení Honzy Natova – nevíme jak na ně a skoro se bojíme do Ostravy.

  • Kryton napsal:

    Kdyz byl Pazdera v SKV, prislo mi, ze z toho tymu vyzdime naproste maximum, ted v Boleslavi mu to nejde. Pokud se opravdu hodne nezlepsi jejich vykon, v patek konci sezonu.

  • coach napsal:

    Pazdič měl v SKV „absolutní moc“. Měl hráče ke kterým si mohl dovolit prakticky vše a byl v podstatě diktátorem lavičky. Ale Bolka je tým plná individualit a silných osobností, a to se projevilo i na pojetí koučování Pazdiče. Podobné to měl například i Neuman na Chodově, když přebíral mužské chodovské Áčko. Je prostě rozdíl trénovat ženské (které se většinou podřídí) popř. tým bez ambicí nebo sebevědomé reprezentanty s vlastními názory a občasnou neochotou se podřídit „méně“ zkušenému trenérovi. Je to vidět i během timeoutu, kdy se do taktických pokynů zapojují i hráči. Navíc je Bolka dost uměle vytvořený tým a v tomhle mají Vítky obrovskou výhodu.. je na nich zkrátka vidět větší touha po týmovém úspěchu pro svůj klub, a to si myslím, že tuhle sérii rozhodne.

    • Petr napsal:

      On měl vždy dost nekompromisní názory a nerad ustupoval. V Boleslavi musel hodně slevit ze svého způsobu komunikace. Další věc je, že míval problém se změnou hry při nepříznivém stavu, obtížně reagoval na vývoj, pokud vůbec, okamžitá změna nepřicházela (která by třeba v konečném důsledku nepomohla, ale nepokusil se). Tady mu to hráči navíc vůbec neusnadňují, byť jsou to dost zkušení mazáci, kteří by měli už vědět jak na to.

      • Franta napsal:

        Tak to si asi neviděl Petře jeho reakce v průběhu play-off, nebo play-down v SKV. Navíc jestli si správně pamatuji, tak mu ve finále poháru proti Vítkám bylo vytýkáno expertem Zahálkou, že ty změny dělal. Takže nevím jak si myslel to, že se ani nepokusil.

        • Kryton napsal:

          expert Zahalka :):):)

        • Petr napsal:

          Nevím. Proházet sestavu sice změna je, ale měl jsem spíš na mysli změnu herní taktiky. Prostě něco, aby tým převzal na hřišti iniciativu a přiblížil se možnosti vstřelit potřebné branky. V pondělí tam náznak byl, ale byl krátkodobý, včera nikoliv. Také rozlišuji mezi experimenty, ty si pamatuji ještě z Future, a změnami s potenciální nadějí na úspěch.

          Nakonec ani nevím, jestli včera stáhnul hru na 2 pětky.

          K Zahálkovi. Říká se, že je spíš motivátorem než trenérem.

  • coach napsal:

    Já si zase myslím, že snaha o změnu tam jakási byla, ale vždy je to také otázkou toho, co ti dovolí ten druhý tým. Vítkovice mají individuálně i fyzicky skvělé hráče a zvýšený pressing, tak nebyl příliš účinný a naopak dělal Vítkám spíše prostor pro brejky. Navíc Vítky hrají aktivně s vysokým napadáním, a to prakticky po celý zápas, takže toho Bolce moc neumožní a její snaha o jakoukoliv změnu je dosti složitá. V každém případě se jedná o nejlepší sérii letošního play off.

    • Petr napsal:

      Jsem si toho všeho plně vědom. Přece ale nelze jít efektivně do zápasu s tím, že znám herní a taktické výhody soupeře a přesto ho nechám hrát jeho hru, když vím, že je to v zásadě sebevražedné. Anebo lze, s tím, že vlastní herní koncepce bude lepší, což se ale nestalo.

      Sešly se dvě různé herní koncepce, kde slaví úspěch ta agresivnější. Pazdera nikdy styl Vítkovic nepraktikoval a ani staré psy novým kouskům asi nenaučí.

  • coach napsal:

    Jasně, ale zase má trenér vždy jen dvě možnosti.. buď nastaví taktiku podle typologie svých hráčů nebo zvolí vlastní „ideální“ taktiku, což je samozřejmě koncepční řešení (např. u Vítkovic nebo u Pazdiče s SKV), ale to mnohdy znamená absolutní přebudování týmu (dlouhodobější záležitost) a nutnost mít vhodné hráče pro danou taktiku. Jednoduše řečeno asi nemůžeš chtít po týmu s hráči vysokou nad 30 let, aby hráli celoplošný pressing po celou dobu zápasu.. na to prostě „až na výjimky“ nemají fyzický fond. Prostě si myslím, že současný tým Bolky nemá adekvátní možnosti, aby přehráli Vítky, což samozřejmě neznamená, že je nemůžou porazit. Faktoru je vždy více a v těchto zápasech je to o detailech, ale Bolka prostě není schopná Vítky celý zápas přehrát.

    • Petr napsal:

      Naprosto souhlasím, to je zcela pochopitelné, stejně jako věc části boleslavských hráčů a z toho plynoucí reálné možnosti jejich i týmu.
      Když to tedy shrnu, na aktivní vysoký presing Vítkovic v celé útočné trojici prostě Boleslav nemá odpovídající protitaktiku, rychlost a vytrvalost.

  • Klub expertů napsal:

    Kluci, vraťte ty slovníky cizích slov mamčám na poličky a vraťte se k hraní bombermana po síti..bude to lepší

  • nejlepší taktika? napsal:

    Nejlepší taktika…poslat pětku na hřiště s pokynem dát gól a nedostat. Ať každý hraje co umí, ale úkol je jasný. Koučovat může vlastně každý, ale mentálně koučovat umí jen málo kdo a o tom to je.

Napsat komentář

*