Adama Hemerku draftovali SC Classic na osmém místě. Foto: se svolením Adama Hemerky/F-Liiga Adama Hemerku draftovali SC Classic na osmém místě. Foto: se svolením Adama Hemerky/F-Liiga
17. 5. 2023 Finsko (6) KOMENTÁŘŮ

Roční mise ve Finsku pro Hemerku. V draftu si ho vybrali Classic, Stránského a Pěničku EräViikingit

 



Juniorský mistr světa a dvojnásobný medailista ze seniorských šampionátů Adam Hemerka bude po odchodu z Mladé Boleslavi působit v týmu šestinásobných mistrů Finska SC Classic. Kromě Hemerky bylo v prvním kole draftováno dalších pět českých florbalistů.

Český reprezentant se zúčastnil prvního ročníku draftu v rámci F-Liigy. Už před časem se dohodl na angažmá právě s hegemonem finského florbalu a Classic původní dohodu stvrdili výběrem českého obránce v 1. kole. Aktuálním vítězem titulu ve Finsku je TPS, pro vysokého beka tak visí ve vzduchu výzva v podobě navrácení mistrovské trofeje zpátky do Tampere.

„Projevili o mě vážný zájem. Juha Kivilehto mě kontaktoval už na mistrovství světa ve Švýcarsku. Během několika telefonátů mi vysvětlil klubovou vizi a cíle, se kterými jsem se ztotožňoval. Přeci jenom Classic jsou hegemonem finské ligy, přestože se jim uplynulá sezona moc nepovedla a vypadli už ve čtvrtfinále,“ řekl ke svému přesunu na sever Adam Hemerka.

Adam Hemerka nově oblékne dres SC Classic. Foto: Martin Flousek, Florbal Mladá Boleslav

Adam Hemerka nově oblékne dres SC Classic. Foto: Martin Flousek, Florbal Mladá Boleslav

„O to víc cítím hlad po tom vrátit se zpátky na trůn. Určitě bylo velkou motivací stát se hráčem jednoho z nejlepších týmů na světě. Hodně k tomu přispěla právě osoba trenéra Juhy Kivilehta. To je legenda Finska, hrál na stejném postu jako já. Myslím, že mi může být dobrým mentorem a předat mi značné zkušenosti,“ dodal český reprezentant.

„Nabídek na Adama bylo hned několik. Ve finále jsme to zúžili na dva kluby. Jeden byl ze Švédska a jeden z Finska. Zájem ze strany Classic byl intenzivní. Od začátku jsem se přikláněl k finské variantě a jsem rád, že to tak nakonec dopadlo. Adam tam bude mít fantastické podmínky a moc mu to přeju,“ objasnil vyjednávání o zahraničním angažmá hráčův zástupce Daniel Hanus.

OBSÁHLÝ ROZHOVOR S ADAMEM HEMERKOU: „O DRAFTU MI ŘEKLA BABIČKA

Hemerka strávil v Mladé Boleslavi přes dvě sezony a patřil k velkým oporám týmu. V nejvyšší soutěži odehrál za Hattrick Brno a Mladou Boleslav 86 zápasů a posbíral 83 bodů. Se středočeským mužstvem získal dva tituly a 3. místo na Poháru mistrů.

Po sezoně na severu by se měl do kádru Mladé Boleslavi zase vrátit. „Od začátku naší spolupráce jsme byli domluvení, že v definovaný okamžik umožníme Adamovi studijní a s elitním florbalem spojený pobyt v některé z vyspělých florbalových destinací,“ přiznal generální manažer Mladé Boleslavi Tomáš Pacák.

„Dlouho jsme tento projekt směřovat do našeho partnerského klubu IBK Dalen, který však bohužel překvapivě sestoupil z SSL. Proto Adam nakonec přestoupí jinam a po roce se dle smlouvy vrátí do Mladé Boleslavi,“ dodal Pacák.

Vedle Hemerky se do Finska přesunou také Šimon Stránský a Matěj Pěnička, kteří byli vybráni týmem EräViikingit. Ve třech kolech draftu padla jména dalších deseti Čechů, u nich ale není na první pohled předpoklad, že by se na sever skutečně přesunuli.

1. kolo draftu F-Liigy:

1. Krišjanis Tiltinš (Lotyšsko, FBC Turku)
2. Šimon Stránský (Česko, EräViikingit)
3. Martin Hanousek (Česko, Jymy)
4. Oskars Tütans (Lotyšsko, LASB)
5. Yannic Fitzi (Švýcarsko, OLS)
6. Lukáš Punčochář (Česko, Indians)
7. Gabriel Kohonen (Švédsko, SPV)
8. Adam Hemerka (Česko, Classic)
9. Sakarias Ulriksson (Švédsko, Happee)
10. Filip Forman (Česko, Oilers)
11. Matěj Havlas (Česko, Nokian KrP)
12. Arvid Äse (Švédsko, TPS)

2. kolo draftu F-Liigy:

13. Edijs Šenbergs (Lotyšsko, FBC Turku)
14. Matěj Pěnička (Česko, EräViikingit)
15. Ferdinand Ondruschka (Německo, Jymy)
16. Pascal Schmuki (Švýcarsko, LASB)
17. Pablo Mariotti (Švýcarsko, OLS)
18. Jakub Buršík (Česko, Indians)
19. Klavs Araks (Lotyčsko, SPV)
20. Filip Langer (Česko, Classic)
21. Noel Seiler (Švýcarsko, Happee)
22. Jakob Heins (Německo, Oilers)
23. Tomáš Jurco (Česko, Nokian KrP)
24. Willy Sedin (Švédsko, TPS)

3. kolo draftu F-Liigy:

25. Ričards Riba (Lotyšsko, FBC Turku)
26. Ernests Ronis (Lotyšsko, EräViikingit)
27. Ondřej Papoušek (Česko, Jymy)
28. Elia Seiler (Švýcarsko, LASB)
29. Tinius Waerstad (Norsko, OLS)
30. Matiss Morozovs (Lotyšsko, Indians)
31. Daniel Chatrný (Česko, SPV)
32. Kim Varga (Filipíny, Classic)
33. Tomáš Kvasnica (Slovensko, Happee)
34. Ondřej Zlesák (Česko, Oilers)
35. Edwin Perry (Rakousko, Nokian KrP)
36. Kevins Šmits (Lotyšsko, TPS)


Autor: Gustav Ondrejčík



KOMENTÁŘE

  • PJ napsal:

    Tento mix předem dohodnutých přestupů a vlhkých snů zvaný „draft“ je skutečně komická taškařice.

    • Honza napsal:

      😂 lépe to popsat nešlo …..

      • Tom napsal:

        Asi tak. I ty některé výběry jsou komické. Jako třeba Langer… Vůbec nechápu co za šaškárnu to finové předvedli a jaký to mělo smysl.

        • Mac napsal:

          Tak Classic o něj měli letos velký zájem, chtějí si zajistit jeho práva v případě přestupu do Finska, zrovna u něj nic překvapivého..

          • Luky napsal:

            Langrovi bude letos 22, ve Stovretě podepsal na 2 roky, takže když nepředpokládám, že by se mu po roce nelíbilo ve Stovretě, a odcházel by, tak mu bude 24 a v té době rezervace končí, takže o ničem

  • Draft napsal:

    Sice už se to ví asi měsíc, ale šup dělejte všichni překvapený ať mají pocit že to mělo smysl 😄

Napsat komentář

*