1. 4. 2012 Extraliga žen (0) KOMENTÁŘŮ

Bohemians měli namále, ale v semifinále po prvním víkendu stejně jako Herbadent vedou

 



Semifinále play off extraligy se zatím ubírá očekávaným směrem. Finalisté předchozích dvou ročníků po prvním víkendu na domácím hřišti vedou 2:0, i když hráčky Bohemians si možná ještě teď otírají studený pot z čela. Vítkovice zlomily vždy až v posledních minutách. V nejvyšší soutěži se zachránila Děkanka s Jihlavou a postup do ní si vybojoval Šumperk.

Bohemians neprohráli s Vítkovicemi v play off 8 let, ale tentokrát byli přestřihnutí šňůry hodně blízko. Ostravanky v 1. zápase otočily třemi góly nepříznivý stav 1:3, ovšem v posledních pěti minutách proti nim rozhodčí nařídily dvě trestná střílení. Z prvního Adéla Bočanová vyrovnala, a i když druhé nedala, prohřešek v následné přesilovce přetavila v čase 57:09 ve vítězný gól Eliška Křížová, která zároveň završila hattrick.

Poraženým se vůbec nelíbil výkon rozhodčích. „Možná by se měli pánové z unie nad některými experimenty více zamyslet,“ zlobil se kouč Vítkovic Jiří Velecký v narážce na fakt, že sudím Adéle Jaucové s Martinou Linhartovou, které pískají svou 1. sezonu v nejvyšší soutěži, byl svěřen tak důležitý zápas.

V nedělním utkání si už Vítkovice svého soupeře utéct nenechaly, v polovině zápasu vedly 3:0 a vypadalo to, že stav série vyrovnají. I když pak nejlepší střelkyně play off Iveta Hyršlová dvěma trefami jejich náskok vymazala, Andrea Pastušková získala svému týmu vedení zpět. Do konce zbývalo 70 vteřin, když Bohemians odvolali gólmanku a v 6 jim zásluhou Adély Bočanové stačilo na vyrovnání 14 vteřin. V prodloužení pak rozhodla znovu Křížová.

I trenér vítězek Jakub Doubrava ovšem viděl, že to od jeho týmu nebyl vydařený den. „Do půlky zápasu jsme nehráli prakticky vůbec. Po první brance jsme začali bojovat a na konci jsme měli víc štěstí než rozumu,“ prohlásil.

Druhá série je jednoznačnější. Herbadentu se po oba dny vyplatilo, že proti Liberci hraje až do poslední vteřiny jednotlivých částí zápasu.

V sobotu vsítila zlomový gól na 3:1 Tereza Urbánková 14 vteřin před vypršením prostřední 20minutovky, v neděli zbývalo 32 vteřin do konce 1. třetiny a 28 do konce té druhé, když se trefily Magdalena Kotíková a Anet Jarolímová. Liberec už jen snížil na konečných 4:7.

Rozhodnuto je 1. kolo play down. Děkanka vyhrála nad Trutnovem i 3. zápas, Jihlava bojovala s Olomoucí o záchranu jen o den déle. Trutnov sice proti Pražankám dřel, ještě 8 minut před koncem držel nadějný stav 2:3, ale místo vyrovnání sám 3x inkasoval. „Budu se asi opakovat, ale zápas jsme si prohráli neproměňováním šancí,“ posteskl si kouč poražených Jiří Urban.

Jeho tým v baráži narazí na Olomouc, která sérii s Jihlavou zdramatizovala a v úvodním duelu na domácím hřišti zvítězila 3:1. Do 5. zápasu ale sérii nedotáhla: v neděli podlehla 1:2, když vítězný gól týmu z Vysočiny zařídila ve 47. minutě Lenka Raabová.

Společně s oběma zachráněnými týmy se na extraligu mohou těšit také v Šumperku. Asper po jasném triumfu na jihu Čech zlomil UNITED České Budějovice ve druhém finále 1. ligy na rozmezí 2. a 3. třetiny. Nejdřív se v čase 39:56 prosadila trefou na 2:1 Ivana Turková, o 42 vteřin zápasu později skórovala Hana Štěrbová. Šumperk pak přidal ještě jeden gól a slaví historický úspěch.

Trutnov s Olomoucí se v baráži, v níž místo v extralize urve jen vítěz a hrát se bude systémem každý s každým, potkají s poraženými Českými Budějovicemi a s Jičínem, jakožto vítězem malého finále 1. ligy. I jeho FBK zvládlo duel na dvě výhry v nejrychlejším možném čase, i když doma udolalo Orlicko-Třebovsko až v prodloužení. To svým druhým gólem v utkání ukončila útočnice s extraligovými zkušenostmi z Liberce a z ELITE Pavlína Mikolášková.


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*