Rozveselí juniorské reprezentantky i fanoušky svých klubů v extralize? Rozveselí juniorské reprezentantky i fanoušky svých klubů v extralize?
12. 9. 2015 Extraliga žen (23) KOMENTÁŘŮ

Zázračná Lucie Pilíková a spol. Která z talentovaných juniorek bude mezi ženami nejvíce vidět?

 



Až za týden odstartuje extraliga žen, vyběhne do ní vůbec poprvé v kariéře několik mimořádně talentovaných hráček. Výchova nadějných florbalistek se daří jak extraligovým, tak i menším oddílům, nechybějí opět ani posily ze Slovenska. Koho by mohla příští sezona katapultovat mezi hvězdy, kterým bude jednou patřit budoucnost florbalu u nás?

Trenéři mládežnických dívčích kategorií se bohužel často potýkají s nedostatkem mladých florbalistek, o to víc však vynikají ty nejtalentovanější. I když jejich rozvoj v posledních letech brzdí nemožnost výjimky z nesmyslného věkového omezení pro účast v seniorské extralize, přechod mezi juniorským a dospělým florbalem mají ženy stále o poznání jednodušší než jejich mužští kolegové.

Florbal.cz vám představuje debutantky, do nichž jsou už pro tuto sezonu vkládány velké naděje. Komu se je nakonec podaří naplnit a kdo se naopak příliš neprosadí?

Eliška Drbalová – brankářka, Tatran

Eliška_Drbalová

Dosavadní jednička juniorské reprezentace by se při výsledkové mizérii žen ze Střešovic určitě hodila trenérům už v minulé sezoně, kvůli věku však může nastoupit mezi dospělými až v té nynější. Drbalové pomáhá i to, že šéftrenérem ženské složky je v Tatranu bývalý gólman Luděk Pasecký. Také díky němu má nakročeno k tomu stát se jednou ze stálic českého florbalu.

Očekávání a cíle: „Na první sezonu v extralize už se moc těším. Budu se snažit nabrat nové zkušenosti. Zápasy mezi ženami budou úplně jiné, ať už v rychlosti nebo v délce utkání. Bude to pro nás těžká sezona, ale po té minulé neúspěšné bychom se chtěly poprat o místo v play-off. V juniorkách máme trošku jiné cíle – získat zpět titul! Osobně bych se chtěla co nejčastěji dostat do zápasu, ale nejdřív si musím doléčit zraněné koleno.“

Denisa Kotzurová – obránkyně, Vítkovice

Denča_Kotzurová

Nejproduktivnější hráčka vítkovických juniorek minulé sezony na hřišti občas trochu připomíná oporu ženského týmu Annu Niemcovou. Kotzurová zatím není mezi florbalovými příznivci příliš známá (a to i v porovnání s ostatními mladými hráčkami), zúčastnila se však už soustředění juniorské reprezentace a dá se čekat, že v následující sezoně předvede svůj talent i v extralize.

Očekávání a cíle: „Na sezonu se těším asi nejvíc za předešlé roky. Po té úspěšné loňské jsou očekávání velká. Chceme s týmem dosáhnout co nejlepšího umístění. Cílem je být co nejužitečnější na hřišti, okusit ženskou extraligu a získat tak nové zkušenosti.“

Timea Patakyová – útočnice, ELITE

Timka

Kanonýrka s vizáží topmodelky florbalově vyrostla v Dobrušce a v Hradci Králové, reprezentuje však zemi svého původu – Slovensko. Našim východním sousedům pomohla v kvalifikaci na ženské MS a hned v prvním zápase za seniorský národní tým se proti Velké Británii zaskvěla hattrickem. Teď se pokusí vystřílet pražskému ELITE minimálně účast v play-off.

Očekávání a cíle: „Jelikož tohle bude moje první sezona v extralize, hrozně se těším. Hlavním cílem je, abych se dostala do základní sestavy a odehrála co nejvíc zápasů. Těším se, že to bude něco jiného, nového, v podstatě moje osobní výzva, jestli na to mám a prosadím se. Získám nové zkušenosti a posunu se herně nahoru, což mi pomůže i v reprezentaci.“

Lucie Pilíková – útočnice, Herbadent

Pilíková

Asi nejvíc zatím věkové omezení přibrzdilo supertalent z Herbadentu. Vždyť mladší ze sester Pilíkových už patří do širšího kádru reprezentace žen a na turnaji EFT ve Švýcarsku ukázala, že se neztratí ani mezi mnohem zkušenějšími a robustnějšími Švédkami. Bude zázračné blondýnce patřit už letošní ročník extraligy?

Očekávání a cíle: „Na extraligu se rozhodně moc těším. Doufám, že se našemu týmu povede a já si konečně užiju svůj první start v ženské kategorii.“

Zuzana Šponiarová – útočnice, Vítkovice

Zuza

Vítkovicím se angažování slovenských florbalistek v několika případech osvědčilo, a tak k nim letos v létě zamířila další. Sestra stabilní hráčky 1. SC Michaely se už v 15 letech zúčastnila MS žen a zkušenosti ze seniorského florbalu tedy navzdory mladému věku má. Uvidíme, jak je zúročí v české nejvyšší soutěži.

Očekávání a cíle: „Na působení v české extralize se velmi těším. Protože je to moje první sezona v novém týmu, mám obrovskou motivaci. Cíl je jasný – získat zpět titul. Co se týká osobních cílů, chtěla bych je podřadit tomu týmovému. Chci hrát pravidelně, najít si své místo v sestavě, každým tréninkem se zlepšovat a co nejvíc týmu pomoci!“

Johana Vrbová – útočnice, Chodov

Johy

Před Superfinále zajistila jako nejlepší hráčka utkání svému Gymnáziu Na Vítězné Pláni vítězství v Poháru středních škol (mimochodem ve finále proti ostravské Obchodní akademii, kterou vedla Denisa Kotzurová). Když však ženy Chodova bojovaly o extraligový titul, Vrbová u toho byla jen jako členka realizačního týmu. O jeho obhajobu už se ale bude rvát na hřišti i ona. V týmu Michaely Marešové by měla tato šikovná hráčka mít díky několika odchodům důležité místo.

Očekávání a cíle: „Na sezonu se hodně těším, jak na juniorky, tak na extraligu. S juniorkami to chci dotáhnout co nejdál a dojít si až pro titul, který se zatím nikdy chodovským juniorkám nepovedlo získat. Extraligu budu hrát prvním rokem, takže z toho mám trochu strach, ale doufám, že se dokážu prosadit do sestavy a v co největším počtu zápasů se dostanu na hřiště.“

Dalších 10 dívek, které se vyplatí sledovat
Michaela Ranochová (Vítkovice)
Adéla Jůzová (Chodov)
Nela Kapcová (Ostrava)
Ivana Paloncyová (Ostrava)
Veronika Pitthardová (Jičín)
Sára Seevaldová (Olomouc)
Karolína Suchá (Chodov)
Anna Alexandra Suková (Herbadent)
Barbora Vavřinová (Vinohrady)
Natalie Višvaderová (Bohemians)


Autor: Redakce Florbal.cz



KOMENTÁŘE

  • Hippias napsal:

    „nemožnost výjimky z nesmyslného věkového omezení“ … Z jakého NESMYSLNÉHO? Toto omezení existuje ze zcela relevantního důvodu a to sice zdraví hráčů. V 15 letech není dětské, ano DĚTSKÉ!, tělo ještě dostatečně vyvinuto a zvláště v dnešním trendu přitvrzování hry, by hrozilo velice véžné zranění a je zcela jedno, jak je dotyčný, či dotyčná talentovaný. Pokud tedy nechceme budoucí hvězdy zmrzačit ještě jako děti, je třeba toto nařízení respektovat. Takže tu přestaňte psát nesmysly!

    • Norbert napsal:

      Souhlas, vývoj v každém sportu by měl jít postupně a ne přehnaně skákat o kategorii výš, ikdyž zrovna hráčka by na to výkonostně měla.

      • Hippias napsal:

        Třeba ta Pilíková konkrétně by určitě vymíchala půlku hráček v extralize, ty ruce má opravdu šikovné, ale bohužel je dost droboučká a i teď to bude mít těžké.

        • Tomáš Krásný napsal:

          Největší paradox je, že zrovna třeba Pilíková bude hrát na MS dospělých a extraligu hrát nemůže. Divné

          • Hippias napsal:

            Divného na tom nic nespatřuji. Již patří mezi juniorky a může tedy hrát za ženy bez omezení na jakékoliv úrovni. Její předcházející starty za repre byly v přátelákách a co si budem povídat, ty snesou hodně, předpisy nepředpisy.

    • Tomáš Krásný napsal:

      Tak ono to nelze zobecňovat. Jsou hráči a hráčky, kteří by v 15, resp. 16 hrát extraligu mohli. Nesmysl tedy není to omezení, ale to, že není možné již udělovat výjimky, jako v minulosti. Je na každém trenérovi, aby citlivě posoudil, kdo na to už má a neuškodí mu to. Či-li není to o věku, ale o připravenosti konkrétního jedince. Já si pamatuji, že za Vítkovice v hokeji nastoupil hráč Olesz v 15 a úplně v pohodě to zvládl a dotáhl to až do NHL. No a náš český bůh Jarda Jágr už hrál taky v 16 extraligu a dnes je zcela běžné, že kluci v 18 hrají NHL a dokonce tam i někdy tito teenageři dělají kapitány 🙂 Takže ve florbalové extralize zase chceme být papežtější než papež 😉 Mnohdy je to škoda pro fanoušky

      • Hippias napsal:

        Obecně nemám vůbec rád srovnání s jiným sportem a vymlouvání na hokej ve všem možném mi přijde dost zcestné. Tím udělováním výjimek by si na sebe Unie akorát upletla bič, jelikož by okamžitě začaly vznikat situace: „Proč on výjimku dostal a my ne“ Nehledě k tomu, že si nedovedu představit kritéria, které by o tom rozhodovaly. Co se týče konkrétně Pilíkové a Patakyové. Pilíková je mnohem techničtější a šikovnější, ovšem vzhledem k její drobné postavě si dovedu živě představit, jak by dostala v extralize v uvozovkách „přes držku“ a ve třetím zápase jí odvezou s vyhozeným kolenem. To topmodelka Patakyová má daleko ostřejší lokty a předpokládám, že se na extraligu adaptuje rychleji. Děvčata z Moravy jsem osobně nikdy neviděl, takže nevím, jak by to bylo s nima. U golmanky je to něco jiného, tam bych možná ty oči přimhouřil, u té přecijen nehrozí rozmáznutí o stěnu. Suma sumárum, existuje prostě nějaký předpis, který se má dodržovat, jelikož má své dobré opodstatnění. Ony to ty hvězdy ten rok vydrží a jejich talent tím jistě neutrpí.

        • steve napsal:

          Je pravdou, že srovnávat s jinými sporty může být někdy zavádějící. Ovšem srovnat můžeme s florbalem v zemi, kterou všichni tvrdí, že považují za vzor. Pak tedy věz, že ve Švédsku např. z poslední doby. Casper Backby, útočník Falunu ročník 97 hraje mužské soutěže již od sezony 2012/2013 (tedy od 15ti let), rovněž hráč FC Helsingborg Simon Nilsson, ročník 97 hraje mužské soutěže již od roku 2012/2013; obdobně Niclas Brolin-Ljung z Dalenu. A takových případů jsou desítky a shrnout to můžeme Rasmusem Enströmem, který je ročník 89 a mezi muži hraje od sezony 2005/2006 tedy od svých 16-ti let…což by u nás nebylo možné.

        • steve napsal:

          Doplním i pár žen, Emelie Wibron, ročník 92 nastupuje v ženské kategorii od sezony 2005/2006 tedy od svých čtrnácti let…Johanna Hultgren, současná hráčka IKSU je ročník 96 a ženské soutěže hraje od sezona 2011/2012 tedy od 15-ti let…nebo Frida Swahn z Karlstadu je ročník 99 a již loni hrála Elitserien. A ve Finsku se stačí podívat např. na jejich supertalentky dvojčata Oona a Veera Kauppi, ročník 97, které hrají Salibandyliigu od sezony 2011/2012, tedy od svých čtrnácti let…

          • steve napsal:

            Nicméně já bych problém viděl jinde….všem těmto případům se dá věřit, že jde o talentované a vybavené hráčky. U nás je problém, že není kvalita, ani kvantita a nejspíše by tak do extraligy šlo spousta hráček a hráčů, co tam opravdu ještě nemají co dělat a šlo by jim o zdraví. Ale to je bohužel o tom, že máme příliš mnoho týmů v lize na příliš málo hráčů a hráček…

          • Hippias napsal:

            Ano, chtěl jsem se podívat, jak je to řešeno ve Švédsku a Finsku, ale byl jsem moc líný 🙂 Nicméně se stále jedná o kapky v moři a určitě k tomu nemáte dostatek informací, kolika těmto hráčům to bylo prospěšné, kolik se jich zranilo o kterých vůbec nevíte, atd. Nehledě k tomu, že se nemusíme ve všem opičit, že? 🙂 V této otázce jsme se v ČR vydali tou cestou, co jsme se vydali a já zastávám názor, že je to tak správně.
            A pokusím se tvrdit, že za Švédy a Finy rozhodně nezaostáváme díky tomu, že nenecháváme 15ti leté hrát extraligu, ale úplně v něčem jiném. Například přístupu a vůbec chování.

          • Tomáš Krásný napsal:

            Už jsem to psal, je třeba vždy individuálně posoudit,jestli na to má anebo ne. Bohužel je pravda, že v extralize není kvalita nejen v hráčkách, ale také v mnohdy v těch, kteří je trénují. Chybí tady ty potřebné zkušenosti, aby se citlivě posoudilo, kdy ano a kdy ne. Příklady z jiných sportu jsou na místě, jelikož demonstrují, jací talenti dostali tu šanci a někam se pak dostali.

  • anonym napsal:

    A co Hložanková, perfektní obránkyně, nechápu, proč na seznamu jmen chybí…

  • znalec napsal:

    Rozhodně chybí Martináková s Hložanovou…

  • znalec napsal:

    Pardon s Hložankovou

  • jardajagr napsal:

    Ťož máte pravdu…. Ja hral za dospelé už v 16ti a byl jsem dobrej….

  • Ondřej Kozák napsal:

    Já hrál extraligu už v deseti a jak jsem valel!

  • Anonym napsal:

    Chybí mi tam Veronika Tomšová z Olomouce

  • rodič napsal:

    Jojo, Tomšová je rovněž velká naděje extraligy i juniorské reprezentace a měla být jmenována.

  • Lixi1587 napsal:

    Myslím si, že na seznamu chybí pár jmen at uz je to kapitánka české juiorské repre Karolína Vachušková, nebo už zmíněná Martináková…

    • Jorge napsal:

      Myslíte Vachuškovou, která už rok extraligu pravidelně hraje a která NENÍ kapitánkou reprezentace (Pantělejevová)?

Napsat komentář

*