25. 9. 2013 Extraliga žen (0) KOMENTÁŘŮ

Překvapení jménem Tatran. Jedeme podle optimistické varianty plánu, říká kouč Luděk Pasecký

 



Stačilo odehrát 3 kola nového ročníku extraligy – a Tatran má skoro stejně bodů, kolik jich nasbíral za celou základní část minulé sezony. Se stoprocentní bilancí se zatím nečekaně vyhřívá za dvojicí jarních superfinalistů, v kapitánce a dlouholetém pilíři defenzivy Barboře Beranové získal oporu svého útoku a na ztroskotání jednání o příchodu Daniely Kreisingerové našel náplast na východě.

V létě sice z klubu odešla talentovaná Tereza Pilíková, která už sází góly za Herbadent, i obránkyně Gabriela Marešová, ovšem Tatran bez nich nezvadl. Přes léto se navlékl do nových dresů a plného názvu střešovického klubu, jemuž teď dělá čest také líbivým herním stylem a energickým projevem.

A – rovněž i tučným bodovým kontem. Kouč Luděk Pasecký s úspěšným rozjezdem soutěže tak trochu počítal. „Ono nám nic moc jiného nezbývalo, pokud jsme nechtěli boj o play off odepsat hned na začátku soutěže. S holkama jsme měli nastavený plán na první 3, 4 zápasy, kde jsme toho chtěli ubojovat co nejvíc,“ připomněl schůdný los.

Ten jeho týmu postavil do cesty postupně Jihlavu, Olomouc a Vinohrady. „Kdybychom neurvali body tady, dohánělo by se to potom těžko. Raději jsme chtěli být v první polovině tabulky, než přijdou silnější soupeři, což se zatím daří,“ pochvaluje si. „Pokud ale máme pokračovat, musíme v zápasech i v tréninku pracovat ještě mnohem lépe. Byla by teď hrozná škoda promrhat to, co se nám zatím povedlo. Teprve se učíme vyhrávat, což je možná to nejtěžší,“ dodává.

O víkendu přijde duel s dalším nováčkem, týmem FBC Ostrava, Střešovice tak mohou naplnit ty nejsmělejší plány. „Nejoptimističtější varianta hovořila o tom, že když holky prokážou svou kvalitu, po prvních 4 zápasech můžeme mít víc bodů než po celé základní části minulé sezony,“ podotýká Pasecký. Což by znamenalo v Ostravě vyhrát v základní hrací době. Tatran v předchozím ročníku, v němž se zachraňoval, posbíral za 22 zápasů všehovšudy 11 bodíků…

Teď je situace jiná. Inkasoval zatím dokonce méně gólů (5) než Herbadent (7), přitom oba týmy měly podobný program (utkání v Jihlavě a na Vinohradech, Tatran hrál doma s Olomoucí, úřadující mistryně s Ostravou). V brance má jistou Kateřinu Blahutovou, jež odchytala kompletních 180 minut a jako jediná gólmanka v soutěži má 3 výhry, v obraně se může opřít o spolehlivé Lucii Brabcovou a Helenu Perlíkovou či výborně technicky vybavenou Markétu Hrycejovou.

A v útoku našel sílu. S jeho herním schématem 2-2-1 se třeba naposledy Vinohrady nedokázaly vůbec vypořádat, střešovické hráčky na hrotu měly vyložené šance na minimálně dalších 6, 7 gólů. Ofenzivu řídí zkušená Beranová, která v nové roli výrazně herně pookřála. „Báru jsme už před play down minulé sezony přesadili z obrany na levé křídlo. Chytlo jí to tam, daří se jí, takže jde o přesun trvalý,“ konstatuje kouč Pasecký.

Barbora Beranová (vpravo) se v útoku Tatranu našla.

Barbora Beranová (vpravo) se v útoku Tatranu našla.


Beranová je rázem jednou z nejlepších střelkyň soutěže a v bodování jsou před ní s výjimkou Adély Bočanové z Bohemians už jen „součástky“ ofenzivních mašin Herbadentu a Vítkovic.

Posil do útoku má ovšem Tatran víc. Klub se před pár dny dohodl s Vítkovicemi na příchodu Edity Hendrychové. „Má handicap v tom, že neměla letní přípravu. Začala s námi trénovat a uvidíme, za jak dlouho se dostane do tempa,“ říká Pasecký na adresu někdejší juniorské reprezentantky, jež šla do Prahy na školu.

Nejvíc se v posledních týdnech diskutovalo o postu jedné z gólmanek střešovického klubu. Volné místo po Kateřině Chvátalové nakonec nezaujala Daniela Kreisingerová, jak se očekávalo. „Nakonec jsme se jak s Bohemkou, tak s Danielou nedohodli na podmínkách. Jak přestupních, tak vůbec fungování v rámci týmu. I přesto, že s námi odjela celou letní přípravu,“ vysvětluje Pasecký.

Kreisingerová hledala tým, v němž by dostala prostor na to, aby mohla zabojovat o účast na prosincovém světovém šampionátu. Do Tatranu chtěla z Bohemians rovnou na přestup. „Jenže představy obou klubů o financích za něj byly diametrálně odlišné. Jednání byla zcela korektní, nekritizujeme stanovenou cenu. Jen byla zkrátka výrazně vyšší, než jakou jsme si mohli dovolit,“ přibližuje Pasecký.

Navíc prý Kreisingerové neseděly některé tréninky Tatranu. „Ona je top hráčka, která má ambice se neustále zlepšovat a připravit se třeba i na případný další přestup do zahraničí. Ne vždy tak pro ni byly tréninky s tak mladým týmem, který se neustále učí nové věci, dostatečně motivační a kvalitní, aby ji dostaly na takovou úroveň, o niž usiluje. Takže to zkusí jinde,“ vykládá kouč Tatranu o gólmance, jež na jaře působila v ELITE.

Místo ní do Tatranu přišla jiná brankářka s mezinárodními zkušenostmi: slovenská reprezentantka Alexandra Nováková bude ve Střešovicích hostovat z Herbadentu. „Věříme, že to bude další výrazná posila,“ přeje si Pasecký. Pokud by se rozhodl ještě nějakou novou hráčku do týmu přivést, aktuální pohled na extraligovou tabulku mu může přesvědčování jen usnadnit…


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*