20. 9. 2013 Superliga (0) KOMENTÁŘŮ

A jde se na to (v)! Zraněný střešovický kanonýr už pozítří ukáže své umění na vozíku

 



Na nedávném Czech Open si zlomil zánártní kůstku v levé noze. Sice pořád chodí o berlích, ale trénuje. Jen se kolem něj nyní v přípravě místo Milana Fridricha a spol. prohání jiná hvězda – Zdeněk Krupička. Hvězda florbalu na vozíku. Kanonýr střešovického Tatranu Jan Natov kývl během své rekonvalescence na ojedinělý projekt svého klubu Nepřestávej, trénuj! a připravuje se na vystoupení na kolech. V neděli o přestávce extraligového zápasu Tatranu s FBC Ostrava ukáže, co se za 2 týdny stihl naučit.

Na nedávném Czech Open si zlomil zánártní kůstku v levé noze. Sice pořád chodí o berlích, ale trénuje. Jen se kolem něj nyní v přípravě místo Milana Fridricha a spol. prohání jiná hvězda – Zdeněk Krupička. Hvězda florbalu na vozíku. Kanonýr střešovického Tatranu Jan Natov kývl během své rekonvalescence na ojedinělý projekt svého klubu Nepřestávej, trénuj! a připravuje se na vystoupení na kolech. Už pozítří o přestávce extraligového zápasu Tatranu s FBC Ostrava ukáže, co se za 2 týdny stihl naučit.

Logo Tatranu, velké tiskací T, má zlomenou „nohu“ a přes něj je místo tradičního štítku STŘEŠOVICE cedulka s nápisem DON´T STOP. Něco je jinak. Ve Střešovicích se zrodil přitažlivý nápad. Chce umožnit hráčům přípravu i ve chvíli, kdy jsou zranění a zároveň chce sblížit světy těch, kteří se běžně v zápase na hřišti nepotkají – florbalistů na vozíku a těch bez něj.

Jan Natov teď patří do první skupiny. Jeho levá noha je v ortéze, do haly chodí o berlích. Při tréninku si je opře o branku a když se mu povede těsně vedle nich zavěsit míček po náročném slalomu mezi mantinely, vyskočí ze sedla radostí. „Yeeeeeeeeeeees!“

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_HqSPGyZx0A&feature=youtu.be[/youtube]

Ba ne, tohle není žádná brnkačka. Koordinovat pohyb tak, abyste zároveň rukama poháněli vozík a ovládali florbalku s míčkem? Natova už dopředu na facebookové stránce projektu (https://www.facebook.com/neprestavejtrenuj?ref=nf) varoval legendární masér FBC Ostrava José Pěčonka. „Honzo, nebude to žadna sranda, držím palce,“ vyslovil mu podporu pěkně po ostravsku.

V barvách jeho klubu válí v extralize vozíčkářů už nějakou dobu Matěj Smeták, pravidla totiž umožňují startovat i hráčům bez handicapu. A totéž čeká i Natova. Minulé pondělí si převzal speciální vozík a vrcholem jeho snahy by měl být příští víkend duel nejvyšší soutěže v dresu tatranského týmu na kolech.

Zatím má před sebou nedělní exhibici coby část přestávkového programu extraligového duelu Tatranu s FBC Ostrava. Co asi ukáže? Střelu má pořád vynikající, v tréninku věšel do šibenice jeden míček za druhým. Jenže to s vozíkem stál na místě.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=_ZerIp3ZSRc[/youtube]

Co v jízdě, když budou ruce makat naplno? Natov přiznává, že tenhle sport hodně bolí. „Vršek těla je pro florbalového vozíčkáře nejvíc důležitý, na ruce je to opravdu záhul a každý, kdo by si to vyzkoušel, by to poznal sám. Už po 2 dnech na kolečkách jsem měl sedřené ruce, bolely mě svaly, nic jednoduchého,“ vykládá reprezentační útočník ve videu na facebookovém profilu projektu.

Do posilovny chodí posilovat vršek těla, ale i s omezením pohybu se může vyřádit v hale. „Tenhle projekt je opravdu skvělý,“ pochvaluje si. Zdravým sportovcům však vzkazuje: „Hlavně na sebe dávejte pozor, protože to není nic jednoduchého a nepřál bych vám každý den trénovat a takhle se namáhat na ruce.“

V jednom z tréninku si jej „půjčil“ i jeho běžný trenér Jiří Jakoubek. A došlo také na drsný vozíčkářský humor.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=XCIKzvfkB_Y[/youtube]

Jakoubek je jedním z tvůrců projektu. „Rádi bychom tímto zvýšili povědomí o handicapovaných sportovcích v našem sportu,“ říká. A nejen to. Chystá i finanční pomoc. „Abychom podpořili fungování našich vozíčkářů, které není v naší zemi zrovna ideální, budeme během zápasu proti Ostravě prodávat podpisové kartičky hráčů Tatranu,“ prozrazuje s tím, že další díl peněz bude tvořit výtěžek z prodaného vstupného.

Přijďte proto na zápas také! Jan Natov je důkazem toho, že zranění nemusí vždy nutně znamenat konec. Čehokoliv…


Autor: admin



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*