7. 12. 2012 Reprezentace - Muži (0) KOMENTÁŘŮ

Mohl být hrdina, je z něj psanec. Trenér Trnavský končí jako nechtěný

 



Měl se loučit v prostředí, kde se rozhodl prožít zbytek života. Poslední turnaj v roli reprezentačního kouče pro něj ale skončil trpce. Národní tým pod vedením Tomáše Trnavského vyhrál jen nad trpaslíky z Japonska a s USA. Duely s Lotyšskem, Finskem i Norskem Češi prohráli.

Vybral si 20 mužů, kterým věřil. Před šampionátem měl dokonce florbalovou veřejnost na své straně. Tu totiž pobouřil fakt, že o jeho osudu bylo rozhodnuto dávno před mistrovstvím. I kdyby dovedl Tomáš Trnavský Čechy ke zlatým medailím, rozhodla se florbalová unie, že s ním nepočítá.

Jenže se mistrem světa nestal. Naopak, podepsal se pod nejhorší výsledek české mužské reprezentace v historii. Všechno bylo špatně. Hráčům chyběla forma, i když hýřili velkým sebevědomím. A vymyšlená byla i zkratka do finále přes Finsko. To byla hodně slepá ulička.

Smutné oči kapitána Milana Fridricha

Na hřišti to totiž nestačilo ani na týmy druhého sledu. Kouč Trnavský nepřišel na způsob, jak z týmu vydolovat aspoň polovinu toho, na co má. „Zatím je těžko říct, jestli bych udělal něco jinak. Chce to čas, abychom si to probrali. Co se týče týmu, byl dobře vybraný. Jenže i sami kluci říkali, že se tu nesetkali s nejlepší formou,“ vysvětloval selhání svého týmu.

Do Švýcarska vyrazil s týmem, kterému bezmezně věřil. Neuvědomil si však, že vlastně vůbec neví, jak z osobností poskládat jednotlivé formace.

Fungovala jediná. Ondrušek – Tomašík – Tokoš. V duelu s Japonskem dala 9 gólů, pravda, byl to outsider, ale hráči si sedli. Další 3 zápasy je ale trenér roztrhal. A když v útoku zrovna nehrál náhradník Daniel Šebek, neměla najednou nejnebezpečnější formace útočníka s florbalkou napravo…

Tom Ondrušek

A další útoky? Křeč a bída… Aleš Zálesný se sice snažil, ale nějak to „nepáslo“. A hlavně vystřídal za šampionát snad 8 spoluhráčů v útoku. Trápení zakončil hráč 4. švýcarské ligy posledním nájezdem proti norskému gólmanovi Rönnmarkovi. Vzal na sebe odpovědnost, to se cení, ale nakonec fatální turnaj skončil jeho slabým pokusem do pupku norského brankáře. Takhle z reprezentace určitě odcházet nechtěl.

Milan Garčar a Aleš Zálesný

První formace? Ta vlastně neexistovala. Milan Fridrich se nepotkal s formou, úplně mimo své tradiční výkony byl i Martin Richter, utopený na křídle. Martin Ostřanský sice ve Švýcarsku válí, střílí góly jako na běžícím páse, jenže tam kolem něj hrají samí mladí kluci, které si diriguje. Tady měl úplně jinou roli. A nebyl vůbec nebezpečný.

To, že s sebou trenér vezme Štěpána Slaného z prvoligové České Lípy, důkladně osvětlil. Slaný se ale stal nakonec téměř zbytečným. Styl, který chtěl Trnavský možná hrát, Češi skoro nepraktikovali. Na styl, kterým loni na EFT přejeli Finy, vůbec nedošlo.

Štěpán Slaný

Mezi 7 obránců vzal trenér 2 ne úplně zdravé hráče. Úplně fit nebyl Marek Deutsch, který pauzíroval více než měsíc se zraněním kotníku, které si přivodil na Poháru mistrů. Na jindy ofenzivním a sebevědomém Tomáši Chrápkovi byla znát půlroční pauza. A jít se rozehrát před mistrovstvím světa do 2. ligy, to je přece jen slabá příprava.

Tomáš Chrápek

Daleko větším průšvihem byly ale výkony Milana Garčara, který měl být jako hráč ze švédské ligy jednoznačným lídrem obranných řad.

Hra dozadu nefungovala. Patrné to bylo právě v duelu s Lotyšskem. Tým, o kterém Češi věděli, že bude hrát na brejky, šel v zápase snad 20x do rychlých kontrů. Pět inkasovaných gólů tak bylo jen logickým vyústěním.

Horší však byl pohled na rozehrávku a přechod do útoku. Po 5 zápasech bylo nutné konstatovat, že žádná neexistuje. Že vše je dílem improvizace hráčů. Češi vlastně vůbec nevěděli, jak mají hrát.

Taktika a rozehrávka, spíš dílo improvizace? Určovali si ji sami hráči?

Na rozdíl od Lotyšů, nebo Němců, kterým stačily 2 formace. Jasný koncept hry předvedlo dokonce i Slovensko, vedené českým trenérem Janem Holovkou. A to jsme Slováky naposledy deklasovali 7:1!

Jediným světlým momentem z české strany byl výkon gólmana Tomáše Kafky v duelu s Finskem. Bohužel to bylo to jediné, na co se dalo vsadit. Na Davidu Rytychovi se možná také podepsala ne tak velká herní praxe ze švédského angažmá.

Tomáš Trnavský skončil. Tým rozpustí o 2 dny dřív, než původně plánoval. „Uvidíme, co bude. Dojedeme na hotel, dáme si večeři a uděláme si schůzku. Bude na hráčích, jestli budou chtít zůstat a kouknout se na finále,“ řekl k posledním chvílím s hráči.

Na šampionát odjížděl jako muž, kterému všichni křivdili. Ke stříbru, které získal jako kapitán v roce 2004 a k bronzu, který vyhrál v roce 2010 jako trenér, však víc nepřidal. Ani satisfakce se ale nedočkal. Naopak, bude se na něj vzpomínat jako na trenéra, který odkoučoval reprezentaci k nejhoršímu výsledku historie…


Autor: admin



KOMENTÁŘE

  • huras napsal:

    kafka a jeho partaci at uz odejdou, meli nekolik pokusu. ve svedsku nebo finsku by jim podekovali za ucast a zacali hledat nove hrace a tvorit novou koncepci. Fridrych, ktery posledni sezony odkulhava a pak nastoupi v Tatranu na sve vyhrazene mistecko, uz na to nema. plytvani casu. hraci z nizsich lig sice behaji a bori co jim stoji v ceste, ale nejsou zvykli na tempo kombinaci. ted uz neni co ztratit a lze zacit uplne od zacatku. je to vlastne dobre, mame novou sanci.

    • anim4tor napsal:

      Kafku bych nezatracoval, byl vyborny proti finum, ale i studeny na najezdy ukazal sve kvality …

  • X. napsal:

    Všichni chtějí podmínky jako švédi a fini, div se florbalem neživit a aby se kolem nich chodilo ve vatě. Teď ukázali, jaké podmínky by měli mít…jako Norové, Lotyši a Slováci.

  • Trnavský napsal:

    Již na počátku jeho volby to byl špatný výbér , nyní se jen ukázalo jak danjský dar ten poslední bronz vlastně byl, již před dvema lety to byla hranice ostudy kterou většina kompetentních ( impotentních) přehlížela a nyní jen sklízi plody jejich demagogie, zbavte se všech trnavských , kafků, skružných, vaculíků a vydejte se jinou cestou, zkratkou, ikdyž to bude delší cesta , ale vysloužilí hráči nejsou automaticky největší odborníci a dlouholetí spajtí jakbysmet. Chce to nový vítr do plachet ……. Good luck

    • Stop!!! napsal:

      Skvele napsane ! Cepek je cesta do pekel..

    • dr.chocholoušek napsal:

      s tímto názorem nezbývá než souhlasit, nejprve by si měli na unii zamést před svým prahem, opustit své věnované židle a nechat lidem, kteří mají opravdové znalosti a minimum vedlejších úmyslů. výsledke na ms jsou bezesporu důsledkem a trochu do toho všeho vidím a garantuji vám, že už je dávno rozhodnuté, že v repre bude cepek, skružný…právě díky těmto vaculíkům, culíkům a dalším..

  • jo jo napsal:

    trnáku díky za všechno co jsi udělal pro florbal u repre české nechápu jak ti lidé můžou takhle být sprostí já naprosto vážně řikam toto že sice se minulý mistrovství bylo uspěšné toto ne sice ale i tak trnák byl dobrý trenér. Píšete tu že ho do káže jedině nahradit mrázek no to radši ne to i já bych to vedl lépe než on jediněj kdo by se s tim uměl vyrovnat je pan Václav Culka starší nebo Jirka Jakoubek

  • fanoušek napsal:

    trenér trnavský předvedl něco, co se snad nedá ani komentovat, florbal je sice sport amatérů, ale že budou amatéry i trenéři reprezentace jsem netušil. s tím je třeba skončit a začít se učit, studovat a nespoléhat se na podstatu. kdyby měl totiž určité penzum znalostí, nemohl by dopustit takovou holomajznu s národním týmem jako se stalo ve švýcarech.
    článek se zabývá jmenovitě několika hráči, přesto mi tam chybí zásadně a už po několikáté jméno jendrišák. zcela úmyslně jej všichni opomíjejí, přitom to je jedna z nejzajímavějších postav tohoto turnaje v českém týmu. za poslední dvě sezóny v chodově bezkonkurenční v kanadě a takový hráč se po pěti utkáních vrací se čtyřmi asistencemi bez vstřeleného gólu !!! a to jsme hráli s takovými giganty jako je japonsko a usa. připadá vám to normální ? bylo to totální ztrátou formy ? nebo je chyba v samotném jendrišákovi, nesnese mezinárodní srovnání ? nebo je to problém trenéra, který jej vlastně utopil v sestavě a nutil jej hrát něco na co se jendrišák nehodí ? každý ať si odpoví sám, osobně si myslím, že to bude kombinace všech tří možností…a další nadějný player ondrušek ? ten se motal na ms jako bezprizorní útočník, jako hrbáč sehnutý pomalu až k palubovce a působil na mě dojmem totálního nemotory…kde se poděla jeho forma ? a co staří kozáci – zálesný, fridrich, garčar, chrápek, deutsch ? všichni jaloví a nejhorší bylo, že ani nedokázali namotivovat ty mladší spoluhráče. co se stalo s bombarďákem jelínkem ve finsku ? totálně zvlhnutý prach a absolutní ztráta formy, o sladkém ani nemluvím, ten hraje tužku už minimálně 4 roky a jeho nominaci ze setrvačnosti nechápu. není proto divu, že se s těmi „zkušenějšími“ utopili i repre nováčci – suchánek, kološ, tokoš mají tu smůlu, že zrovna na tomhle ms debutovali. tomašík utáhnul vítkovice, reprezentace je ale i nad jeho síly, jediný měl celkem fazonu, ale chybí mu osobnostní předpoklady být lídrem. a tak to se svými firemními fíglemi zkusil fridrich a jsem přesvědčen o tom, že to bylo tak maximálně kontraproduktivní. florbalisti totiž nejsou prodavači…nominace sotva zdravého chrápka, druholigového slaného či dokonce hráče 4.ligy zálesného jsou faux pas, které se nehodí slušně ani komentovat. u zálesného to bylo nejokatější – ve vypjatých situacích totiž několikrát netrefil zívající bránu a není se co divit – 4.švýcarská liga nemůže klást tytéž nároky jako ms a tam hraje roli každá setinka vteřiny, klid, návyky, rychlost a další. a souhlasím rovněž s názorem, že nezdravý vývoj začal již při minulém ms, kdy jsme ještě získali medaili a tento fakt vedl k nezdravému optimismu. pokud trenér reprezentace je nositelem zodpovědnosti za celý tým, pak trnavskému v podstatě není za co děkovat – přivedl naši výkladní skříň – mužskou reprezentaci – do velmi těžké situace ze které se může hrabat roky. tímto ms ohrozil kontrakty hráčů, nalomil důvěru sponzorů, zcela zpochybnil i zájem médií zaobírat se florbalem. to všechno celému vedeni unie teprve začne docházet. je proto třeba pracovat rychle na nápravě všeho, co se ukáže po důkladné analýze jako neživataschopné, škodlivé či nefunkční. a bude toho dost, co bude nutné napravit. berme to proto jako šanci ozdravit některé stereotypy a začít jinak, znovu a lépe pracovat. florbal si to zaslouží.

  • ivan napsal:

    velky kvadro, velka ostuda, zitra v praze koncert karla gotta

  • pískomil napsal:

    No abychom neprohráli, když týmu chyběl Paskovský rychlík, mrštný štírek, mr.biceps Radim Ivan. Nechápu, že když se do nominace dostal veverčák obecný ten slavný ŠŠ a sladký blonďačik Zálesák, chyběl kasanova z Karakasu. Zřejmě špatný konstelace hvězd …

  • fanoušek napsal:

    Pisálkové, Česká Lípa hraje první ligu!!!!!!!!

  • Karel Malý napsal:

    Komentář má být k věci hlavně od lidí kteří vědí něco aspoň málo o FLORA LU .Urážky typu hrbatý……,kasanova atd.nepatří mezi sportovně smyšlející

    • fanda napsal:

      a že nám taky nepředložíš nějaký komentář, názor, postřeh ? navíc si to ještě jednou přečti, neumíš ani citovat přesně…

  • fanda napsal:

    že bylo na ms většina věcí špatně je snad každému soudnému jasné – soupeře, které jsme měli v pohodě porazit a se kterými jsme dokonce vedli rozdílově o dvě branky, tak s těmi jsme nakonec ,oba navíc klíčové zápasy, prohráli…chcete snad někdo výmluvnější fakt tristního stavu mužské repre? když hráčům škrtnu kanadu ze zápasů s japonskem a usa, což byli soupeři nesplňující ani parametry sparingpartnerů, tak nám zbydou jenom oči pro pláč…

  • Kouzelnik jecmen 22 napsal:

    :DDDDD co to je za komentare ? 😀 a za clanek ? 😀 ste vyjebany nebo proc si tady hrajete na hrdiny ? 😀

  • Hudáček napsal:

    Vyhodit všechny hráče za zenitem (MS neni žádnej pouťák) a pak ten totem 🙂

  • Mája napsal:

    Nový trenér to nebude mít vůbec lehké! Je mi na nic co se člověk dozvídá přímo od hráču z dějíště Ms. Co dělají v noci? Jak se chovali na soustředění CHLAST,DICKO……..No hoši,hoši tak co si člověk může o vás myslet.To by se možná hodilo k oslavám do 3místa!

Napsat komentář

*