6. 12. 2014 Reprezentace (0) KOMENTÁŘŮ

Rekordní. Důstojný. Přelomový. Švédové nachystali velký šampionát

 



Už to má být opravdu velká akce. Ne žádný turnaj pro úzký okruh nadšenců, ale obří podnik s celospolečenským dosahem. Švédové chtějí mistrovství světa a celý florbal zase posunout dál. Už před startem turnaje hlásili rekordní počet prodaných lístků.

Za srdce šampionátu zvolili rozlehlé prostranství vedle oblíbeného zábavního parku Liseberg. Mezi dvěma halami je rozmáchlá fan zóna, hlavní arénou je krásná hokejová hala Scandinavium. Už dnes dopoledne se před ní tvořily fronty lidí, na letišti vítá příchozí cestující podobizna obránce Martina Östholm, všude po městě jsou plakáty, reklama na šampionát jezdí po městě na linkových autobusech… „Má to být opravdu to největší, co zatím bylo,“ říká o turnaji český útočník Patrik Dóža, který je v Göteborgu doma, obléká totiž dres místního Pixba. „Moc se těším na celou atmosféru,“ dodává.

O ni se má postarat rekordní počet diváků. „Prodali jsme už téměř 110 000 lístků,“ informuje ředitel šampionátu Magnus Nilsson. Dosavadní maximum bylo o 6000 (104 018) nižší a drželi jej z roku 2008 Češi díky mistrovství v Praze a v Ostravě. Švédové o „svém“ turnaji mluví jako o největší sportovní akci v zemi tohoto roku. Společně se zahajovacím ceremoniálem byly v působivé světelné show otevřen nejen šampionát, ale i „Vánoční město Göteborg“.

Pořadatelé se tentokrát opravdu snažili. „Když hostili šampionát minule, v roce 2006, byl jsem zklamán z organizace. Teď vše připravili s velkým úsilím, už před 2 lety vyhlásili útok na rekord, ve snových údajích mluvili o cifře 200 000,“ říká prezident ČFbU Filip Šuman.

I když tahle meta zůstane nejspíš daleko, Švédové přesto vnímají výsledek jako úspěch. „Zaměřili jsme se především na 2 cílové skupiny: na mladé lidi ve věku 20 až 25 let a na rodiny. Takže jsme přizpůsobili ceny jim. A to přilákalo i další lidi, oslovujeme i fanoušky z jiných oblastí, kteří šampionát také chtějí zažít naživo,“ rekapituluje Nilsson. Celodenní lístek se dá koupit i za 100 švédských korun (v přepočtu 297 korun), to opravdu není moc.

Na finálový víkend ve Scandinaviu, v hale s kapacitou 12 000 míst, je v prodeji posledních pár set lístků. Má to být velkolepé vyvrcholení velkého turnaje se vším všudy…zahajovací ceremoniál, MS 2014, Göteborg


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*