Daniel Mück vychytal i nájezdy v rozhodujícím utkání s Brnem. Foto: Anna Kutnarová. Daniel Mück je oporou českých juniorů. Foto: Anna Kutnarová.
13. 4. 2015 Další soutěže (4) KOMENTÁŘŮ

Dokázali jsme, že Chodov do G2 ligy patří, raduje se vycházející hvězda Dan Műck

 



Junioři Chodova byli před sezonou černým koněm G2 ligy, po nevydařené základní části však skončili v play down. Skvělé výkony ovšem předváděl chodovský gólman Daniel Műck a ukázal, že je jednou z největších vycházejících hvězd Českého florbalu.

Hlavně díky své opoře s pekelnou maskou se nakonec tým z Jižního Města v nejvyšší mládežnické soutěži udržel. Műck ukázal, že je asi nejvýraznějším brankářským talentem od dob Jakuba Výtiska. Ještě loni se přitom oháněl v brankovišti Bohemians. „Byl jsem v Bohemce osm let a na to se nedá zapomenout. Ale prostě jsem potřeboval a chtěl změnu,“ přemýšlí mladý gólman.

Přitom nechybělo mnoho a mohl zářit úplně jinde. „Když mě poprvé kontaktoval pan Cepek, měl jsem už nakročeno do jiného týmu. Po několika schůzkách jsem ale změnil názor a rozhodl jsem se jít do Chodova,“ přibližuje okolnosti svého přestupu.

Ačkoliv v 16 letech patří věkem ještě do dorostenecké kategorie, v G2 lize nakonec nastoupil do všech 30 utkání. V nejvyšší juniorské soutěži dokonce nevynechal jedinou vteřinu, s výjimkou krátkého úseku v závěrečném zápase základní části, kdy ho za rozhodnutého stavu na posledních 10 minut vystřídal jeho náhradník Michal Siebert.

Extrémní vytížení však Műckovi vůbec nevadilo. „V Bohemians mě vždycky zapojovali do dvou kategorií a nasbíral jsem tak spoustu zkušeností. Tím pádem jsem zvyklý a problém mi to nikdy nedělalo,“ říká.

Za chodovský dorost přitom odchytal v základní části pouze 4 utkání a naplno mu pomohl až ve vyřazovacích bojích MČR. „I když jsem věkem ještě dorostenec, tak jsem na Chodov přišel hlavně do kategorie juniorů,“ upřesňuje.

Před sezonou zamířili na jih Prahy také kolínský střelec Kryštof Podskalský nebo benešovský bek Ondřej Benačan a Chodov byl před startem letošního ročníku G2 ligy pasován do role „čtvrtého vzadu“, za silnou trojicí Bohemians-Tatran-Vítkovice.

„Já to taky tak viděl. Jenže už první zápasy ukázaly, že letos G2 liga je úplně jiná, než minulý rok. Ohromně vyrovnaná,“ vzpomíná vládce chodovského brankoviště, jemuž se paradoxně dařilo skvěle. „Je zajímavé, že jsme v základní části ligy inkasovali nejméně branek ze všech týmů a tím pádem máme i nejlepší průměr obdržených branek na zápas,“ krčí rameny Műck.

Navzdory tomu skončila parta vysokého kapitána Lukáš Švece před branami play off. „Play down je úplně jiná soutěž. Je to všechno o hlavě a o koncentrovanosti. Začíná se od nuly, musíš zapomenout na zranění i na to, jak jsi hrál se soupeři v sezoně,“ uvědomuje si.

Podobné fiasko jako před dvěma roky, kdy Chodov nejvyšší soutěž opustil, se ale nakonec nekonalo. Pražané s Műckem v zádech přehráli houževnatý Liberec a poté i Brno. Rozhodující nájezd posledního zápasu s Moravany proměnil se štěstím spolupracovník Florbal.cz Otakar Prášek a definitivně tak ukončil nepříliš povedenou sezonu.

„Museli jsme všem dokázat, že Chodov do G2 ligy patří. A mám obrovskou radost, že se nám to povedlo,“ raduje se mladík. „Trenér nás dokázal dobře připravit. Jsem rád, že jsme mu mohli dokázat, že jeho zkušenosti a čas strávený s námi nebyl vůbec zbytečný. Patří mu velký dík,“ vzdává hold Radimu Cepkovi.

Radost Daniela Mücka s kouče Radimem Cepkem. Foto: Anna Kutnarová.

Radost Daniela Mücka s kouče Radimem Cepkem. Foto: Anna Kutnarová.

Florbalovým příznivcům je příjmení 16letého gólmana jistě povědomé. Jeho bratr Lukáš působil na nejvyšší úrovni několik sezon a zachytal si dokonce ve Švýcarsku. Před začátkem tohoto ročníku však z florbalového prostředí zmizel.

„Brácha si dává pauzu. Ale je pravda, že mu florbal chybí. Uvidíme, třeba se už v příští sezoně někde objeví,“ mlží mladší ze sourozenecké dvojice. „Nebylo by špatné si proti němu jednou zahrát, nebo třeba být s ním v jednom týmu,“ zamýšlí se. Momentálně ale hlavní Lukášův kontakt s florbalem spočívá v podpoře mladšího bratra. „Je samozřejmě rád, že se mi daří. Sleduje moje zápasy online,“ prozrazuje Dan.

Přestup 16letého hráče z Bohemians do Chodova vypadá nelogicky. S Klokany mohl Műck bojovat o juniorský titul a jistě by tam měl také jednodušší prosazení se do mužského A týmu.

„To je pravda, ale rozhodně toho nelituji. Jako brankář jsem tady víc vidět, mám větší frekvenci zákroků. Je mi 16 let a nemůžu mít všechno hned. Musím makat a vše se, jak se říká, časem ukáže,“ zůstává mladý gólman skromný. „Jinak s muži Chodova jsem pravidelně trénoval celou sezónu a musím říct, že to pro mě byla velká čest a zkušenost,“ dodává.

Mladší z bratrů Műcků se pravděpodobně objeví příští rok v juniorské reprezentaci, stejně jako kdysi Lukáš. „Juniorská reprezentace je sen každého hráče. Pokud se objevím v juniorské reprezentaci, bude to pro mě velká čest. A časem se budu snažit bráchu přeskočit,“ usmívá se Daniel Műck. Nepochybně je na nejlepší cestě, aby se mu to povedlo.


Autor: Redakce Florbal.cz



KOMENTÁŘE

  • Aleš napsal:

    Stačí mi nadpis a už vím, že článek o chodovu psal p.Hrubý..neskutečné

  • BoVa napsal:

    O tom, že je Dan Mück výborný brankář nikdo nepochybuje. Jen mě dráždí některá vyjádření tohoto článku, kde se píše
    o tom, jak měl nakročeno do jiného týmu a pak se rozhodl
    pro Chodov a že odchodu z Bohemky nelituje.
    Myslím si totiž, že, v tom, aby byl Dan osobností
    českého florbalu mu právě brání to, že se sám rozhodnout
    neumí. Přeju mu, aby se jeho sportovní kariéra vyvíjela lépe než jeho bratra a aby se mu jeho sny splnily.

  • frantisek napsal:

    Moc mu přeji,aby nedopadl jako jeho starší bratr,ale mám pocit,že se historie bude opakovat.Je to škoda,ale…každý svého štěstí strůjcem.

  • Martin napsal:

    Patří do nejvyšší juniorské ligy tým, který z 22 zápasů vyhraje pět? Docela bída

Napsat komentář

*