Florbalové tribuny bývají prázdné. Foto: archiv Českého florbalu Florbalové tribuny bývají prázdné. Foto: archiv Českého florbalu
11. 10. 2016 Superliga (17) KOMENTÁŘŮ

Lajky florbal sbírá, diváky ale ztrácí. Prázdné tribuny snad zachrání školáci

 



Florbalová superliga má za sebou necelých pět kol a pokud bude řeč o zájmu diváků, nevypadá to zrovna příjemně. Po rekordech v prvním kole přišel nezájem. Nejlepší česká soutěž zřejmě nudí, ač se v některých klubech snaží…

Jistě jste o tom slyšeli! Na pohárové derby mezi Zlínem a Otrokovicemi přišlo 510 fanoušků! Super zpráva, domácí Lions sice pocítili sílu soupeře ale do malenovické haly nalákali skvělou návštěvu. Fotbal má repre pauzu a nehrál se ani hokej, v sobotu se tak ve Zlínsku nemluvilo o ničem jiném než o florbale.

Přes 500 diváků na derby Zlín - Otrokovice. Foto: facebook

Přes 500 diváků na derby Zlín – Otrokovice. Foto: Michal Hájek

Jenže reálný obraz toho, jak hodně jsou diváci hladoví po florbalu, přišel o dva dny později. Za Pantery, kteří se vezli na vítězné vlně, přijel jeden z neoblíbených soupeřů – Mladá Boleslav. Není to tak dávno, co se tyto dva týmy bily v play off, posílaly si vzkazy a opravdu to jiskřilo. O rivalitě věděla celá republika. Tentokrát tenhle zápas navíc přenášela televize, pointou mohlo být setkání Lukáše Petříka a Jiřího Curneyho, bývalých nerozlučných parťáků.

Otrokovice - Mladá Boleslav. Foto: archiv klubu

Otrokovice – Mladá Boleslav. Foto: archiv klubu

Výsledek? 211 párů očí na tribuně… Možná to bylo špatné načasování, dvě větší florbalové akce za sebou není nikdy jednoduché zvládnout. Každopádně ty, kteří přišli na regionální derby, nejlepší čeští florbalisté a reprezentanti v dresu Bolky nezajímali.

Sezona přitom začala diváckým rekordem. Pardubicím se dlouhodobě daří práce s fanoušky. Navzdory tomu, že ještě nikdy nehrály play off, pohybují se v horních patrech tabulky návštěvnosti. Tentokrát na již tradiční duel s Tatranem v hokejové ČEZ areně přišlo více než 2000 diváků. Východočeši trumfli odvážný projekt Bohemians, kteří se rozhodli odehrát úvodní zápas sezony pod širým nebem na pražské Štvanici.

Než začalo pršet... Foto: Šimon Jiráček

Než začalo pršet… Foto: Šimon Jiráček

Ač byla vidět za Open Air spousta práce, nakonec parádní akce skončila smutně: nedohrálo se a na „klokany“ se vykašlali i pražští florbalový fandové, kteří narozdíl od těch fotbalových nedorazili. Zřejmě se báli počasí, ale možná si ani neuvědomili, o jak přelomovou akci šlo. Jen 1620 diváků v centru Prahy v sice zamračeném dnu vypadalo na obrovských tribunách Štvanice smutně.

Hodně podivné na celé akci ale byl fakt, že jej Bohemians pořádali v podstatě bez mediální podpory svazu. Na tiskové konferenci, pořádanou ke startu Superligy jen tři dny před „Štvanicí“ hledali novináři zástupce klokanů marně. Přitom šlo o ojedinělou a originální akci, kterou se dala odstartovat sezona nejen pro Bohemians, ale pro celý český florbal. Na Open Air tak vlastně zval jen kapitán hostů Michal Kotlas.

Michal Kotlas. Foto: Martin Flousek, Český florbal

Michal Kotlas. Foto: Martin Flousek, Český florbal

Zřejmě nedošlo k žádné dohodě. Ale i ve slavné NHL vědí, že když se koná Winter Classic, tak všichni ostatní stojí a dívají se.

Pixbo v Superlize. Foto: Per Wiklund

Pixbo v Superlize. Foto: Per Wiklund

Na druhou stranu, i tenhle superligový zápas přilákal do hlediště víc fanoušků, než finále florbalové Ligy mistrů. Ve švédském Boras pochopili i hráči Chodova, že problém s tím, zaplnit florbalové tribuny mají i ve světě. Nejprestižnější klubová soutěž stále hledá svou tvář. Švédské fandy daleko víc lákají boje v domácí soutěži. Ale i problémy s diváky má i v Čechách oblíbené Pixbo. Fandové cestu do Mölnlycke za dlouhá léta nenašli a i když „Lišky“ hrají v horních patrech, chodí na ně okolo v průměru dvě stovky diváků. Na druhou stranu na Storvretu, Falun i Dalen chodí v průměru víc než 1000 diváků.

Instagram Českého florbalu oslavil 10 tisícího followera

Instagram Českého florbalu oslavil 10 tisícího followera.

Chodov hrál loni Superfinále, na duel s Vítkovcemi přišlo 12 tisíc diváků. Když ale hrál letos první zápas před svými fanoušky v nové sezoně, přišlo na duel s Mladou Boleslaví, zápis o utkání mluvil o pouhých 171 divácích na tribunách haly na Jižním Městě.

A to se snaží propagovat zápasy svého týmu i samotný trenér David Podhráský, který tradičně posílá posty na facebook přímo ze střídačky i v průběhu hry. Až tak daleko jde boj o úspěch na sociálních sítích. Například při začátku čtvrtfinále Poháru mistrů nasbíral hned 72 lajků a když posílal průběžný stav 7:2 po druhé třetině s norským Greakerem, poslalo mu na facebooku palec nahoru 124 lidí. Představte si, že si s mobilem čaruje na střídačce Karel Jarolím nebo José Mourinho…

Ano, kdyby followeři chodili i na zápasy, bude plno. Jenže se asi budeme muset pomalu smířit s tím, že fandové ze sociálních sítí na tribuny prostě chodit nebudou…

Chodov má na facebooku 6840 followerů

Chodov má na facebooku 6840 followerů.

Pokud se budeme ptát proč, bude to jistě velká diskuse. Tři faktory jsou ale zřejmé. Český florbal bohužel nemá žádnou hvězdu, na kterou by lidé chodili jako na herce v hlavní roli nějaké divadelní hry. S podobným problémem se potýká i florbal světový. Opravdoví florbaloví Ronaldo a Messi dnes prostě nejsou. Málokdo ví, že muž, který přebíral pohár pro nejlepší klubový tým světa se jmenuje Mattias Samuelsson.

Storvreta dostávala Pohár mistrů bez zájmu diváků. Foto: flickr IFF

Storvreta dostávala Pohár mistrů bez zájmu diváků. Foto: Flickr IFF

V české superlize velké množství hráčů končí v nejvyšší soutěži aniž by odehrálo aspoň 5 sezon. I proto chybí osobnosti. Ruku v ruce s tím jde kvalita hry. Je obrovský rozdíl mezi špičkou a druhým sledem.

Jiří Curney a spol. slaví! Na Scandic Cupu si zahrají o medaile. Foto: Štěpán Tomš, Florbal Mladá Boleslav

Jiří Curney a spol. slaví! Na Scandic Cupu si zahrají o medaile. Foto: Štěpán Tomš, Florbal Mladá Boleslav

Bohužel na to dnes ale zatím stále doplácí hlavně týmy, které se snaží. Mladá Boleslav díky podmínkám které vytvořila, zřejmě zachránila před odchodem do Švýcarska už pár florbalistů. V Bolce jsou za to diváci vděční, ale samotné hráče musí děsit, že jinde na ně fanoušci nejsou zvědaví… Jsou snad zápas rozhodnuté předem? Jak jinak si vysvětlit, že dvě nejhorší návštěvy letošní Superligy odskákala jako hostující tým právě Boleslav?

Graf divácké návštěvnosti v české florbalové Superlize

Graf divácké návštěvnosti v české florbalové Superlize.

A tak počty na tribunách zřejmě i letos budou zachraňovat oblíbené výjezdní zápasy a speciální akce. Tu nejbližší plánují paradoxně právě Středočeši. Ve čtvrtek začne jejich duel s Bohemians už v 10 hodin dopoledne a bude se hrát pro školáky. Školáci jistě ocení volno ve škole. Ale snad se jejich návštěva na Superlize odrazí v budoucnu na návštěvách klasických víkendových zápasů..

3 nejvyšší návštěvy právě probíhající sezony:

2112 Pardubice – Tatran
1620 Bohemians – Chodov
580 Sparta – Chodov

3 nejhorší návštěvy právě probíhající sezony:

154 Tatran – Brno
171 Chodov – Mladá Boleslav
211 Otrokovice – Mladá Boleslav


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

  • Achjo napsal:

    Pod vsechno bych se podepsal. Pochvala Pardubicim za praci s fanousky, naopak pan Podhrasky by se mel zamyslet, co je pro nej dulezitejsi. Jestli posty na FB nebo komunikace s realnymi hraci.

  • Jiri Buchta napsal:

    „Pod vsechno bych se podepsal.“ – Anonym. To je skoro tak dobry, jako kdyz nasli v nasade od krumpace Cimrmanuv protihabsbursky pamflet s nazvem „Svou pravdu nebudeme skryvat.“ 🙂

  • HonzaD napsal:

    Co ukazuje ten graf? … jasně diváckou návštěvnost, předpokládám, že osa y=počet diváků, ale co je x?? Díky!

  • Alex napsal:

    Zlín hraje v nějaké malenovické hale? 🙂 to jsou mi novinky 🙂 Já měl za to, že se hraje SH SPŠ Zlín.

  • Včelka napsal:

    Já bych to zas až tak černě neviděl. Ubytky divaku se periodicky odrážejí i v daleko tradicnejsich sportech nez je florbal. Fňukání fotbalových, hokejových, tenisovych ap. funkcionářů muzeme cist denne v mediich. A v techto sportech uz je to o opravdovych (profesionalnich) penezich a sponzorech, kteri pumpuji relativne spoustu penez do propagace, fan zony, atd.

  • Yan napsal:

    Dobrý článek a určitě k zamyšlení, ale chtěl bych vypíchnout to, že tam bohužel tradičně máte několik pravopisných chyb a derby se hrálo přímo ve Zlíně na průmce a ne v Malenovicích. Potom taky divit se, proč souboj Otrokovic s MB netáhnul mi přijde mimo, hrálo se to v pondělí (debilní den) před kamerama ČT (co by lidi chodili, když to můžeš vidět v televizi) a co je hlavní, tak se to (jako všechny domácí TV zápasy Panterů) hrálo ve Zlíně a ne, lidem se prostě nechce při pondělním večeru cestovat z Otrok, takže nevím, proč jste zrovna na tento zápas očekávali nějakou vysokou návštěvu, je jedno, že to byla atraktivní Bolka, na soupeři bohužel v tomto případě nezáleží.

  • old boy napsal:

    Florbal je, bohužel, brán většinovou populací jako „školní sport“, který se hraje o tělocviku.

    Nelítají v něm, bohudík, velké peníze, takže není v hledáčku sázkových kanceláří ale ani televizních stanic. Superliga má sice „zabukovaný“ pondělní termín přenosů, ale podívejte se, jak se v TV a zřejmě i na ČFbU třeba nahlíží na ženský florbal, byť hraný týmy na špici (Vítkovice, Chodov, Herbadent). Letos se stále posunuje termín ženského TV utkání, podle v tuto chvíli současného „fahrplanu“ by se Vítkovice s Herbadentem měli díky změně termínu jejich TV zápasu utkat dvakrát v jednom týdnu… Magořina.

    Svou roli hraje i prezentace a propagace „běžného“ i TV zápasu. Předloňský zápas žen Chodova a Herbadentu před TV kamerami vidělo více než 600 diváků. Okřídlenou otázkou se mohu zeptat mužských florbalových týmů: Pánové – kdo z vás to (v základní části)má… 🙂

    • Petr napsal:

      Cifra 600 na ženskou extraligu je tak anomální, jako 2000 na Pardubice. Běžně na ženy chodí 100 v průměru, spíše méně. Takže bych radši žádné otázky nedával.

    • Jirka Bareš napsal:

      Ženský sport je obecně mnohem méně sledován, proto logicky nedostává takový prostor v TV – jde o peníze, to se nedá nic dělat. Pokud florbal jako takový nemá nějaké výsostné postavení, je logické, že ženský na tom bude o něco hůře. Moc bych si ani nestěžoval, nepamatuji si například, že by někdy byl ligový TV zápas ženského fotbalu, nebo hokeje, zato florbal se tam čas od času objevuje, to bych považoval u neprofi sportu za úspěch. Můj názor je ten, že pokud bychom neměli ČT placenou povinně občany, tak by florbal nebyl v TV vůbec (natožpak ten ženský), protože to zkrátka drtivou většinu diváků nezajímá.

      • Petr napsal:

        A to jen proto, že to Záruba se Zamazalem hrají, fandí tomu a mají možnost ovlivnit vysílací priority a skladbu programu.

        • Dobře informovaný zdroj napsal:

          Nechci Vám brát iluze a nevím jaká je situace aktuálně, ale 2 roky zpět platila unie za odvysílání 1 utkání v České televizi 100.000,- Kč.
          Ano, ano. Unie musí platit veřejnoprávní televizi, aby se do ní vůbec dostala.
          Je to postavené na hlavu? Samozřejmě že je, ale co už, musíme být vidět.

  • Hokusson napsal:

    ale asi bartrově recipročně proti reklamně a ne cash, že…

  • kokainovej kral napsal:

    Cash

Napsat komentář

*