31. 1. 2014 Zahraničí (0) KOMENTÁŘŮ

ČESKÁ MAFIE: Australany dotáhli na MS borci z Plzně, Ústí, Žďáru a Hořovic

 



Jeden tým, jedna mise. Všichni sní o tom, jak se letos v prosinci vydají z prosluněné Oceánie do promrzlého Švédska. Divné přání? Ne, florbalisté z Austrálie prostě touží po účasti na mistrovství světa, vždyť minule chyběli. Ale tentokrát to vyšlo! A to i díky čtveřici Čechů…

Když nějaká z florbalově rozvojových zemí někde v exotických končinách potřebuje radu, obrací se na Skandinávce. Novozélanďany trénuje Švéd, Jamajčany jakbysmet, v kanadském týmu hrávalo vždy několik naturalizovaných Finů. To v Austrálii věří Čechům.

Možná o něm vůbec netušíte. Daniel Dorňák je v českém florbalu docela neznámé jméno. Tedy pokud nejste ze západních Čech a tohohle frajera, který má rád cestování a velké výzvy, jste nepotkali ještě v dobách, kdy válel za tehdejší EKS Plzeň.

Před 13 lety, když některé dnešní extraligové hvězdy ještě hrály 3. ligu, patřil mezi neobávanější střelce. Nastupoval proti Bohemians, za něž válel Michal Jedlička a za sezonu uměl dát víc gólů než Martin Richter.

Dan Dorňák

Dan Dorňák

Před 2 lety svým programem přesvědčil vedení australského florbalu, že právě on je ten pravý pro to, aby vrátil národní tým na světový šampionát. Udělal dokonalý plán, motivační program.

Ve 30tistránkovém dokumentu měl do puntíku naplánované akce. Na Nový Zéland pak s sebou vzal další 3 krajany. „Trenérův demokratický přístup je respektovaný všemi hráči a podařilo se mu pravděpodobně složit nejlepší australský tým v historii,“ myslí si gólman Vladimír Plocek.

Program trenéra Dana Dorňáka

Program trenéra Dana Dorňáka

Ano, další Čech. Oporou Australanů v brankovišti je gólman ze Žďáru nad Sázavou. Vlastně je to poprvé ve florbalové historii, kdy chytal český brankář za jiný národní tým. Vladimír Plocek prožil premiéru v australské kleci v kvalifikaci MS ve Wellingtonu na Novém Zélandu. I když před nějakými 10 lety chytal v Čechách 2. ligu za Hippos Žďár, tušil, že na národní tým by to v domovině nebylo.

Pak vyrazil do Austrálie. „V Perthu bydlím od roku 2007 a přes google jsem zkontaktoval všechny tamní týmy. Všiml si mě švýcarský kouč Jürg Kihm a vzal mě do WA Kookaburras, se kterým jsme posléze vyhráli 2009 WA titul a také australský šampionát týmů,“ popisuje své první florbalové kroky na jižní polokouli.

Australský národní tým

Australský národní tým

Jméno si udělal, vědělo se o něm, jenže na reprezentaci to prostě nebylo. Tedy hlavně proto, že neměl australský pas. Když ale před 2 lety viděl, že jeho krajan a ústecký rodák Petr Pražan, mimochodem strýc nadějného obránce pražského Chodova, vyztužil zadní řady žlutozelené reprezentace, řekl si i Plocek, že to za to stojí.

A už je také protinožcem. „Petr už má pas pár let. Já ho získal loni,“ vypráví gólman z Vysočiny. Když pak český trenér Daniel Dorňák vybíral tým pro kvalifikaci, měl jasno.

Gólmana se zkušenostmi z Evropy i s australským titulem chtěl mít v týmu. „Reprezentovat je skvělá zkušenost. Nasazení a odhodlání celého týmu je neskutečné. Jsem docela hrdý na to, že můžu být u toho,“ vyznává se Plocek. Kvalifikační turnaj začal výsledkem 7:3 s Korejskou republikou.

Kvalifikace MS 2014: Austrálie – Korea (v pozadí s kamerou Michal Veselý a trenér Dan Dorňák)

Kvalifikace MS 2014: Austrálie – Korea (v pozadí s kamerou Michal Veselý a trenér Dan Dorňák)

Vítězství nad týmem, který vzal před 2 lety Australanům naději (prohráli 0:5) hodně těšilo. „Florbalově samozřejmě zaostáváme za naprostou většinou evropských klubů, ale během posledních 5 let je v Austrálii určitě vidět značný posun dopředu. Konkurence se zvyšuje a celkový počet hráčů se zdvojnásobil. A v nároďáku máme opravdu dobrou lajnu Boteler – Woods – Frazer. V obraně s nimi hraje Petr Pražan, ti se myslím na mistrovství světa neztratí,“ vypráví Čech v australské brance.

Australané porazili Korejskou republiku, Nový Zéland a nakonec i dalšího velkého rivala – Japonce. Na vítězství 4:1 měl zásluhu právě gólman Plocek. Oslavy mohly vypuknout. Sen o Švédsku se vyplnil.

Tím to ale vlastně začíná nanovo, bude třeba se na šampionát pořádně připravit. „Určitě by bylo zajímavé porovnání v zápase proti Hippos Žďár,“ přemýšlí Plocek. Koneckonců, nic není nemožné. Australany v prosinci čeká cesta do Evropy a nějaké přípravné zápasy možná budou chtít sehrát. A proč ne v domovině svých opor…

Petr Pražan a florbal v Austrálii

Petr Pražan a florbal v Austrálii

Trenér Dan Dorňák s vedoucím týmu Michalem Veselým, bývalým gólmanem Red Dragons Hořovice, který poctivě natáčí všechny zápasy, bude muset něco naplánovat. Pražan se těší.
„Jsme taková malá česká mafie,“ směje se. „Tak snad se v prosinci uvidíme ve Švédsku,“ těší se.

Australané mají ještě jednu zajímavou starost. Reprezentační týmy v Oceánii jsou tradičně pojmenovávány. Ragbisté nesou název „Wallabies“, fotbalistky „The Matildas“, z klokaního kontinentu si své jméno dokonce odvezli dnešní Bohemians z Vršovic.

Australští florbalisté zatím ještě sami nevědí, jakou přezdívku zvolí. „Byly návrhy jako „Bandicoots“ nebo „Bush Rangers“, ale nic jsme ještě oficiálně nevybrali,“ líčí Plocek. Možná jim dají jméno sami fandové na mistrovství světa…

Australští fanoušci

Australští fanoušci


Autor: admin



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*